Ελλαδα

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πότε λήγει για τους ηλικιωμένους

Στους πόσους μήνες θεωρείται «άκυρο» - Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού για κορωνοϊό λήγει σε πολίτες, ηλικίας 60 ετών και άνω, μετά τους 7 μήνες, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού για κορωνοϊό λήγει σε πολίτες, ηλικίας 60 ετών και άνω, μετά τους 7 μήνες, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του © EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ηλικιωμένους για κορωνοϊό λήγει μετά από 7 μήνες. Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στο διάγγελμά του για νέα μέτρα και τρίτη δόση.

Αλλαγές στο πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους ηλικιωμένους και συγκεκριμένα στο πότε λήγει φέρνουν τα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του για τον κορωνοϊό.

Ειδικότερα, όσοι ηλικιωμένοι παραμένουν ανεμβολίαστοι ή έχουν κάνει τις δύο δόσεις από εμβόλιο για κορωνοϊό αλλά δεν προχωρούν και στην αναμνηστική έξι μήνες μετά την πρώτη, τότε δεν μπορούν να μπουν σε κανέναν κλειστό χώρο. Εξαιρούνται φαρμακεία και σούπερ μάρκετ, όπου παραμένει το ισχύον καθεστώς.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά όλους τους πολίτες, ηλικίας 60 ετών και άνω και ξεκινά να ισχύει τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021. Με αυτόν τον τρόπο εντείνεται η πίεση σε όσους ηλικιωμένους είναι εμβολιασμένοι, να μην καθυστερήσουν την τρίτη δόση εμβολίου, η οποία μειώνεται και την πιθανότητα μόλυνσης μεταξύ άλλων.

«Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες -επαναλαμβάνω, επτά μήνες- από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Και αυτό γιατί τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου» τόνισε στο διάγγελμά του για τα νέα μέτρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τα υπόλοιπα νέα μέτρα για πολίτες που είναι ανεμβολίαστοι

Στο διάγγελμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πρακτικά ότι οι ανεμβολίαστοι μένουν εκτός κλειστών χώρων από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού με ημερομηνία λήξης για τους ηλικιωμένους είναι ένα από τα νέα μέτρα αυτά. Αναλυτικά:

  1. Όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν θα εισέρχονται και σε άλλες κλειστές αίθουσες. Ούτε και με την επίδειξη αρνητικού rapid τεστ. Σε σινεμά, θέατρα, μουσεία ή γυμναστήρια. Σε αυτό το μέτρο δεν περιλαμβάνονται τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία.
  2. Στις λειτουργίες στις εκκλησίες, οι πιστοί που δεν θα έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test και δεν είναι πλέον στην διακριτική τους ευχέρεια να το κάνουν. Αυτό, προβλέπει και η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου την οποία καλούνται τώρα να επιτηρούν οι φορείς της αλλά και, δειγματοληπτικά, η Πολιτεία.
  3. Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.
  4. Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο. Ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά.
  5. Ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών.

Νέα μέτρα: Μόνο εμβολιασμένοι στα γυμναστήρια, με αρνητικό rapid test οι ανεμβολίαστοι σε κομμωτήρια και λιανεμπόριο
Νέα μέτρα: Μόνο εμβολιασμένοι στα γυμναστήρια, με αρνητικό rapid test οι ανεμβολίαστοι σε κομμωτήρια και λιανεμπόριο © government.gov.gr

Υπενθυμίζεται ότι η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είχε δηλώσει πως είναι «πιθανή η ημερομηνία λήξης σε πιστοποιητικά εμβολιασμού». Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήλωση από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και το πότε λήγουν.

Μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες για την πανδημία

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ