Ελλαδα

Στα τυφλά οι ασφαλισμένοι που θέλουν να αγοράσουν γυαλιά

Χοντραίνει η κόντρα οπτικών και υπουργείου - Πώς λειτουργεί το νέο σύστημα με τα voucher

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυαλιά οράσεως
Γυαλιά οράσεως

 «Μαύρα» μάτια θα κάνουν πολλοί ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ για να δουν καινούρια γυαλιά οράσεως, σε περίπτωση που επιχειρήσουν να τα προμηθευτούν με το νέο σύστημα που επιβάλει το Υπουργείο Υγείας.

Μέχρι σήμερα ίσχυε ότι ο ασφαλισμένος έβαζε το χέρι στην τσέπη, πλήρωνε τα γυαλιά και στη συνέχεια πήγαινε στον ΕΟΠΥΥ για να του επιστραφούν τα χρήματα. Με το νέο τρόπο αποζημίωσης, ο ασφαλισμένος παίρνει από τον οφθαλμίατρο μια βεβαίωση πληρωμής (voucher) για το ποσό που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Όταν έρχεται η στιγμή να πληρώσει τον οπτικό, προσκομίζει στο ταμείο το voucher και ο οπτικός αποζημιώνεται απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτά στη θεωρία, γιατί στην πράξη οι οπτικοί εμφανίζονται κατηγορηματικά αντίθετοι, επισημαίνοντας ότι αν εφαρμοστεί το νέο μέτρο, ο κλάδος τους θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό μαρασμό.

Το πόσο οριακή είναι η κατάσταση φαίνεται και από το γεγονός ότι ο νέος τρόπος πληρωμής ήταν να ξεκινήσει τον περασμένο Αύγουστο, ωστόσο η ανυποχώρητη στάση των οπτικών οδήγησε το Υπουργείο Υγείας σε συνεχείς παρατάσεις και τελικά σε μια άτυπη αναβολή έως τα τέλη του 2018. Προς αυτήν την κατεύθυνση είχε ζητήσει και από τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ να δέχονται έως το τέλος του Δεκεμβρίου τα δικαιολογητικά από ασφαλισμένους που είχαν αναγκαστεί να πληρώσουν από την τσέπη τους για οπτικά είδη και να τους αποζημιώνουν.

Ορατότης μηδέν

Με την κόντρα, όμως, μεταξύ υπουργείου και οπτικών να συνεχίζεται, οι ασφαλισμένοι βρίσκονται πλέον «στον αέρα», καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να βρουν κατάστημα που να δεχτεί το voucher.

Ουσιαστικά, δεν θα έχουν δωρεάν κάλυψη για την αγορά γυαλιών οράσεως, παρά μόνο εάν απευθυνθούν στα μόλις... έξι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ καταστήματα οπτικών ειδών.

Για το θέμα αυτό η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος, σε ανακοίνωσή της, ενημερώνει «ότι οι οπτικοί οπτομέτρες δεν θα εκτελούν συνταγές με voucher» και υπενθυμίζει ότι «θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει για να προστατέψει τα συμφέροντα των μελών της, αλλά και των ασφαλισμένων».

Στο ίδιο κείμενο η Ομοσπονδία στρέφεται και εναντίον των οπτικών που έχουν ήδη συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ, κάνοντας αναφορά σε «προσωπικές επιδιώξεις» και «πολιτικά κίνητρα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ