- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Handelsblatt: «Σκιά φόβου πάνω από την Αθήνα»
Εντεινόμενο το κλίμα βίας «βλέπει» ο ανταποκριτής του γερμανικού εντύπου μετά και την ένοπλη επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Για «κύμα βίας στην Ελλάδα» και «σκιά φόβου πάνω από την Αθήνα» κάνει λόγο η ανταπόκριση στη διαδικτυακή έκδοση της Handelsblatt με αφορμή την ένοπλη επίθεση αγνώστων έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη.
«Αναρχικοί πετούν βόμβες μολότοφ, δράστες πυροβολούν από μηχανή που βρίσκεται εν κινήσει – η Αθήνα βιώνει ένα κύμα βίας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατηγορείται ότι η κυβέρνησή του δεν μεριμνά για την ασφάλεια των πολιτών», γράφει ο ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας του Ντύσελντορφ. Η Handelsblatt μίλησε με τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ο οποίος χαρακτήρισε «πολεμικό» το κλίμα στην πόλη και υπογράμμισε ότι οι δράστες των επιθέσεων «θέλουν νεκρούς».
Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι «με την επίθεση στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ κλιμακώνεται ένα εδώ και μήνες εντεινόμενο κλίμα βίας στην Αθήνα. Ολοένα συχνότερα συμμορίες κουκουλοφόρων αναρχικών προκαλούν ανασφάλεια στο κέντρο της Αθήνας, καταστρέφουν καταστήματα, καίνε αυτοκίνητα, κάνουν τουρίστες να τρέπονται σε φυγή. Ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης διακρίνει μια 'σκιά φόβου' πάνω από την πόλη του.
Πυρήνας των επεισοδίων είναι η συνοικία των Εξαρχείων, ένα προπύργιο της αναρχικής σκηνής. Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία και οι περισσότερες τράπεζες έχουν κλείσει προ πολλού τα υποκαταστήματά τους στα Εξάρχεια, πολλοί έμποροι εγκατέλειψαν τα μαγαζιά τους. Οι δημόσιες συγκοινωνίες κάνουν μια παράκαμψη γύρω από τα Εξάρχεια μετά από αρκετές εμπρηστικές ενέργειες σε λεωφορεία της γραμμής. Αναρχικοί και έμποροι ναρκωτικών έχουν το πάνω χέρι στα Εξάρχεια», υπογραμμίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι «η αστυνομία έχει σε μεγάλο βαθμό αποσυρθεί από την απαγορευμένη ζώνη».
Το γερμανικό μέσο ενημέρωσης παρατηρεί ότι «δεν περνά καν μία εβδομάδα χωρίς επεισόδια στην Αθήνα», επισημαίνοντας ότι «κουκουλοφόροι νεαροί πετούν μολότοφ, καίνε παρκαρισμένα αυτοκίνητα και φτιάχνουν οδοφράγματα με φλεγόμενους κάδους σκουπιδιών». Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Νίκος Κογιουμτσής σχολίασε στην εφημερίδα ότι πολλοί καταστηματάρχες στο κέντρο της πόλης δεν μπορούν να ασφαλίσουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ όσοι μπορούν καλούνται να πληρώσουν αστρονομικά ασφάλιστρα.
Ο Γιώργος Καμίνης διαμαρτύρεται ότι απουσιάζει η πολιτική βούληση ώστε να καταπολεμηθεί αποφασιστικά η αριστερή βία, γράφει η HB, σημειώνοντας ότι πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «φλερτάρει με τους αναρχικούς». Το δημοσίευμα εκτιμά ότι «πράγματι τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ανοιχτά τη συμπάθειά τους προς ακροαριστερές ομάδες», αναφέροντας ως παράδειγμα την απελευθέρωση των συλληφθέντων μελών της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας, που είχαν εισβάλει πρόσφατα στη Βουλή, κατόπιν τηλεφωνικής παρέμβασης του ίδιου του προέδρου του κοινοβουλίου Νίκου Βούτση, επισημαίνει η HB κάνοντας λόγο για «αξιοσημείωτη παρέμβαση (…) στο έργο της αστυνομίας και της εισαγγελίας».
Το δημοσίευμα κλείνει σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε άμεση διαλεύκανση της επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Όπως σχολιάζει: «πραγματικά προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι χρειάζεται εντολή του πρωθυπουργού για να συμβεί αυτό».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Όχημα κατέληξε σε χαντάκι
Δείτε τι έγινε το περασμένο Σάββατο με τον Μάκη στο Fuzz Club
Η φωτιά συνεχίζει να καίει, μήνυμα 112 στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
«Η μεγαλύτερη αστική απαλλοτρίωση στη χώρα - Πάμε και για ρεκόρ ταχύτητας και ποιότητας» λέει ο Δούκας
Καθώς και δύο ακόμα κατηγορουμένων
Τι αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Νέα υπόθεση απάτης στην περιοχή
Τι διεκδικούν οι εργαζόμενοι
Τους συνέλαβαν αστυνομικοί μετά από καταδίωξη
Μέχρι πότε θα διαρκέσει η φθινοπωρινή «εισβολή» από τα Βαλκάνια
Τι δήλωσε ο Έλληνας τραγουδιστής
Θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μαζί με τους πρωταγωνιστές της ελληνικής αποστολής
Τι συμβαίνει με την ελληνική ακαδημαϊκή διασπορά
Η νέα εκδήλωση του κύκλου συζητήσεων «Κι αυτοί είναι η Ελλάδα» του περιοδικού The Books' Journal
Ήταν κλειστό εξαιτίας κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων που διαμαρτύρονται για τα μετρά κατά της μετάδοσης του αφθώδους πυρετού
Η φωτιά καίει υλικά ανακύκλωσης και απορρίμματα
Πιθανόν να του έστησαν ενέδρα μέσω Instagram
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.