Ελλαδα

Θα αδειάσει το Κορδελιό για να εξουδετερωθεί βόμβα του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου (εικόνες)

Βρέθηκε σε πρατήριο καυσίμων σε βάθος πέντε μέτρων - Θα απομακρυνθούν έως και 50.000 κάτοικοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
339568-706267.jpg

Βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εντοπίστηκε σε πρατήριο βενζίνης στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης και την Κυριακή αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση απενεργοποίησης και απομάκρυνσής της.

Η βόμβα έχει βάρος που ξεπερνά τα 250 κιλά και βρέθηκε σε βάθος πέντε μέτρων. Οι εργασίες εξουδετέρωσης σταμάτησαν, όταν διαπιστώθηκε πως η βόμβα ήταν μεγαλύτερη από όσο περίμεναν και θα πρέπει να γίνει ειδική επιχείρηση για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των πολιτών.

Κορδελιό-βόμβα

Το συντονισμό του όλου θέματος έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με επικεφαλής την αντιπεριφερειάρχη Βούλας Πατουλίδου, ενώ την επιχείρηση εμπλέκονται ο δήμος Δέλτα, ο δήμος Αμπελοκήπων- Μενεμένης και το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου. «Όλα θα πάνε καλά, απλά θέλει την οργάνωση. Για να είμαστε σίγουροι θα υπάρχει απομάκρυνση των κατοίκων σε ακτίνα δυο χιλιομέτρων από το σημείο που βρέθηκε η βόμβας. Μπορεί να είναι 50.000 αλλά και περισσότεροι κάτοικοι, γιατί δεν πρόκειται για αραιοκατοικημένη περιοχή. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο δήμο Κορδελιού - Ευόσμου» δηλώνει στην ιστοσελίδα Seleo η Βούλα Πατουλίδου.

Η επιχείρηση θα αρχίσει το μεσημέρι της Κυριακής και αναμένεται να κρατήσει λίγες ώρες. Ήδη αναζητούνται λεωφορεία για τη μετακίνηση των κατοίκων και των ευπαθών ομάδων. Η Περιφέρεια ψάχνει, επίσης, το μέρος όπου θα παραμείνουν οι κάτοικοι μέχρι το τέλος της επιχείρησης. «Θεωρήσαμε ότι καλύτερη ημέρα είναι η Κυριακή, που είναι κλειστά τα σχολεία και τα καταστήματα. Λόγω της ημέρας θα είναι πιο εύκολη η μετακίνηση των πολιτών από τα σπίτια τους. Ψάχνουμε λεωφορεία που θα μετακινήσουν τον κόσμο και πού θα τους πάνε» αναφέρει η Βούλα Πατουλίδου.

Κορδελιό-βόμβα

Παραλίγο έκρηξη

Για 4 χιλιοστά, το μηχάνημα που άνοιγε τρύπα για τη νέα δεξαμενή στο κατάστημα υγρών καυσίμων, δεν «άγγιξε» την βόμβα. «To τι μπορεί να συμβεί, αν δούμε πολεμικές ταινίες, μπορούμε να καταλάβουμε» λέει η Βούλα Πατουλίδου στο Seleo «αν έσκαγε, δεν θέλω να ξέρω τι θα μπορούσε να είχε γίνει. Χωρίς να έχω ειδίκευση και μόνο την εικόνα που έχουμε από ταινίες, φανταζόμαστε...». Αύριο Τρίτη συνεδριάζει η Διεύθυνση Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα ανακοινωθούν οι οδοί που θα πρέπει οι κάτοικοι να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και ο τελικός σχεδιασμός της επιχείρησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ