- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Explainer: Γιατί δεν υπάρχουν κλιματιστικά στα αγγλικά ή τα γαλλικά σπίτια;
Δεν πρόκειται για έλλειψη χρημάτων ούτε για τεχνολογικό κενό
Ο κλιματισμός, μέχρι σήμερα, ήταν κάτι ξένο για χώρες σαν την Αγγλία ή τη Γαλλία, μέχρι που ήρθαν οι καύσωνες
Τον Ιούνιο του 2025, οι γαλλικές αρχές έκλεισαν 200 σχολεία λόγω καύσωνα. Μέρη του Πύργου του Άιφελ έμειναν απροσπέλαστα. Στο Λονδίνο, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 35 βαθμούς Κελσίου — 10 έως 15 βαθμούς πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή. Κι όμως, στα σπίτια της Βρετανίας και της Γαλλίας, το κλιματιστικό εξακολουθεί να απουσιάζει από τη συντριπτική πλειονότητα των κατοικιών.
Δεν πρόκειται για έλλειψη χρημάτων ούτε για τεχνολογικό κενό. Πρόκειται για κάτι βαθύτερο: για κτίρια που χτίστηκαν για διαφορετικές κλιματικές συνθήκες, για κοινωνίες που αντιμετώπιζαν τη ζέστη ως μια προσωρινή ενόχληση και για αρχές που άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι τα ευρωπαϊκά καλοκαίρια δεν είναι πλέον αυτά που ήταν.
Πόσα σπίτια στην Ευρώπη έχουν κλιματιστικό;
Πολύ λίγα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόλις το 5% των κατοικιών διαθέτει κλιματισμό. Στη Γερμανία το ποσοστό υποχωρεί στο 3%, ενώ στη Γαλλία παραμένει κάτω από το 5%.
Για λόγους σύγκρισης, στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου το 90% των κατοικιών διαθέτει σύστημα κλιματισμού.
Γιατί τα ποσοστά είναι τόσο χαμηλά;
Τρεις είναι οι βασικοί λόγοι:
Κλίμα. Ιστορικά, τα καλοκαίρια στη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη ήταν ήπια. Στη Γαλλία, τα σπίτια από πέτρα και τσιμέντο διατηρούσαν σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν απελευθέρωναν υπερβολική θερμότητα τη νύχτα. Για δεκαετίες, ο κλιματισμός θεωρούνταν περιττός.
Κτιριακό απόθεμα. Στην Αγγλία, ένα στα έξι σπίτια έχει κατασκευαστεί πριν από το 1900. Σε τέτοιου είδους κτίρια η εγκατάσταση κλιματιστικού είναι συχνά δύσκολη και ακριβή. Επιπλέον, οι τοπικές αρχές απορρίπτουν συχνά αιτήσεις εγκατάστασης εξωτερικών μονάδων, ιδιαίτερα σε διατηρητέα κτίρια.
Κουλτούρα. Για δεκαετίες το κλιματιστικό θεωρούνταν είδος πολυτελείας και όχι αναγκαιότητα. Το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ενίσχυσε ακόμη περισσότερο αυτή την αντίληψη.
Τι άλλαξε;
Ο καύσωνας του 2003 αποτέλεσε σημείο καμπής. Εκείνο το καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που είχε καταγραφεί στην Ευρώπη εδώ και τουλάχιστον 500 χρόνια. Μόνο στη Γαλλία καταγράφηκαν 14.802 θάνατοι, κυρίως ηλικιωμένων. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι νεκροί ξεπέρασαν τις 70.000.
Μετά την τραγωδία, η Γαλλία προχώρησε σε σειρά μέτρων. Από το 2004 όλα τα γηροκομεία υποχρεούνται να διαθέτουν τουλάχιστον έναν κλιματιζόμενο χώρο, ενώ οι δήμοι τηρούν ειδικά μητρώα ηλικιωμένων ώστε να επικοινωνούν μαζί τους σε περιόδους ακραίας ζέστης. Ωστόσο, στα ιδιωτικά σπίτια οι αλλαγές ήταν περιορισμένες.
Αλλάζει τώρα η εικόνα;
Σταδιακά, ναι. Εγκαταστάτες στη Βρετανία αναφέρουν ότι η ζήτηση από ιδιώτες έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Παράλληλα, η ευρωπαϊκή αγορά κλιματιστικών, η οποία αποτιμήθηκε στα 24,93 δισ. δολάρια το 2024, εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 43,34 δισ. δολάρια έως το 2033.
Υπάρχει και η άλλη πλευρά
Η αυξανόμενη χρήση κλιματισμού δημιουργεί ένα νέο δίλημμα. Σήμερα, μόνο το 20% περίπου των ευρωπαϊκών κτιρίων διαθέτει κλιματισμό. Οι κυβερνήσεις καλούνται να προστατεύσουν τους πολίτες από τους ολοένα συχνότερους καύσωνες χωρίς να επιβαρύνουν περαιτέρω την κλιματική κρίση.
Κάθε νέα μονάδα κλιματισμού αυξάνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ συμβάλλει και στο φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Τι αναμένεται στο μέλλον;
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), ο αριθμός των κλιματιστικών μονάδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να φτάσει τα 275 εκατομμύρια έως το 2050, υπερδιπλάσιος σε σχέση με το 2019.
Αν η κλιματική αλλαγή συνεχιστεί με τον σημερινό ρυθμό, το ερώτημα δεν θα είναι αν η Ευρώπη θα υιοθετήσει μαζικά τον κλιματισμό, αλλά πόσο γρήγορα θα αναγκαστεί να το κάνει.
Πηγή: Reuters
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η «συμφωνία χωρίς τέλος» προβλέπει δύο νέες βάσεις
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τάση αυτή πιθανότατα συνδέεται με την ταχύτερη πρόσβαση σε διαγνώσεις
Μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθεί στην εκπαίδευση γιατρών
Και ο ΟΗΕ στο στόχαστρο
«Είναι ο πεθερός ενός παίκτη της Γουέστ Χαμ;», απάντησε ο πρώην δήμαρχος Μάντσεστερ
«Επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο»
Έναν χρόνο μετά τη φονική επίθεση σε συναγωγή
Ακυρώθηκαν οι 3 επόμενες συναυλίες
Ένα σημείο τριβής αφορά την κηδεία της
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη περίοδο 2025-2026
Έναν μήνα αφότου εξέπνευσε σε ηλικία 36 ετών
Οι αναφορές στο Στενό του Ορμούζ και το μήνυμα στον Πούτιν
Σύμφωνα με όσα φέρονται να είπαν στην αστυνομία, η πράξη τους έγινε «για πλάκα»
Εν μέσω διαμάχης με μέσα μαζικής ενημέρωσης
Ο 27χρονος γιος της Σίντι Κρόφορντ βρέθηκε νεκρός σε κέντρο αποκατάστασης
Στο μικροσκόπιο οι μπίζνες του Ντον Τζούνιορ
Ο 43χρονος είχε μείνει ανάπηρος έπειτα από επέμβαση για τοποθέτηση πλέγματος για κήλη
Ο πιλότος πιθανότατα διεσώθη, ένας τραυματίας στο έδαφος
Νάρκες, drones και αποκλεισμένοι δρόμοι έχουν μετατρέψει το Ολέσκι σε παγίδα για τους αμάχους
Το «Swan Song: Diana, My Sister» κυκλοφόρησε την Τρίτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.