Κοσμος

Ινδία: Μια κατσαρίδα γίνεται το viral πολιτικό είδωλο των νέων

Ένα σατιρικό διαδικτυακό κίνημα εκφράζει την απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα και σαρώνει στα social media

Athens Voice News
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ινδία: Ένα σατιρικό διαδικτυακό κίνημα με σύμβολο την κατσαρίδα εκφράζει την απογοήτευση των νέων από το πολιτικό σύστημα και σαρώνει στα social media
Ένα σατιρικό online κίνημα μετατρέπει την κατσαρίδα σε σύμβολο πολιτικής διαμαρτυρίας στην Ινδία © Cockroach Janta Party

Ινδία: Ένα σατιρικό διαδικτυακό κίνημα με σύμβολο την κατσαρίδα εκφράζει την απογοήτευση των νέων από το πολιτικό σύστημα και σαρώνει στα social media

Μια κατσαρίδα έχει μετατραπεί απροσδόκητα στο νέο πολιτικό σύμβολο της Ινδίας συγκεντρώνοντας εκατομμύρια νέους υποστηρικτές. 

Το σατιρικό διαδικτυακό κίνημα με την ονομασία «Cockroach Janta Party» (Κόμμα του Λαού της Κατσαρίδας) κατάφερε μέσα σε λίγες ημέρες να συγκεντρώσει εκατομμύρια ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας αίσθηση στην πολιτική σκηνή της Ινδίας.

Η αφορμή δόθηκε μετά από δηλώσεις του ανώτατου δικαστή Σούρια Καντ, ο οποίος φέρεται να παρομοίασε άνεργους νέους που στρέφονται στη δημοσιογραφία και τον ακτιβισμό με «κατσαρίδες» και «παράσιτα». Παρότι αργότερα διευκρίνισε ότι αναφερόταν σε άτομα με «ψεύτικα πτυχία», οι αντιδράσεις είχαν ήδη πάρει διαστάσεις στο διαδίκτυο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα γεννήθηκε το CJP, μια σατιρική πρωτοβουλία που παίζει ακόμη και με την ονομασία του κυβερνώντος κόμματος BJP του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.

Το κίνημα δεν αποτελεί επίσημο πολιτικό κόμμα, αλλά μια διαδικτυακή κοινότητα που χρησιμοποιεί χιούμορ, memes και ειρωνεία για να εκφράσει την απογοήτευση πολλών νέων απέναντι στο πολιτικό σύστημα.

Δημιουργός του είναι ο Αμπχιτζίτ Ντίπκε, ειδικός πολιτικής επικοινωνίας και φοιτητής στις ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε ότι η ιδέα ξεκίνησε ως αστείο. Ωστόσο, το εγχείρημα γρήγορα ξέφυγε από τα όρια της σάτιρας. Το hashtag «#MainBhiCockroach» («Κι εγώ κατσαρίδα») έγινε viral, ενώ πολιτικοί της αντιπολίτευσης έσπευσαν να στηρίξουν δημόσια την πρωτοβουλία.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο λογαριασμός του CJP στο Instagram ξεπέρασε σε ακολούθους ακόμη και το επίσημο προφίλ του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα, το κίνημα άρχισε να αποκτά φυσική παρουσία, με νέους να εμφανίζονται σε διαδηλώσεις ντυμένοι ως κατσαρίδες.

Πίσω από τη σάτιρα, πολλοί αναλυτές βλέπουν μια βαθύτερη κοινωνική κόπωση. Η νέα γενιά στην Ινδία αντιμετωπίζει ανεργία, οικονομική ανασφάλεια και αίσθημα πολιτικής αποξένωσης, παρά τη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Αν και παραμένει αμφίβολο αν το κίνημα θα αποκτήσει πραγματική πολιτική επιρροή, έχει ήδη πετύχει κάτι σπάνιο: να δώσει σε πολλούς νέους την αίσθηση ότι η φωνή και η απογοήτευσή τους ακούγονται.

(Με πληροφορίες BBC News)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολεκσάνδρα Ματβιϊτσούκ: «Η κατοχή δεν είναι ειρήνη - είναι ο ίδιος πόλεμος σε άλλη μορφή»
Μία δασκάλα διδάσκει στο χιόνι, ένας φιλόσοφος δίνει διαλέξεις σε ποντίκια: Ουκρανικές πράξεις αντίστασης

«Η κατοχή είναι ο ίδιος πόλεμος, απλώς σε άλλη μορφή», τόνισε η Ολεκσάνδρα Ματβιϊτσούκ που επιμένει: «Η κούραση είναι πολυτέλεια - αν χάσουμε, παύουμε να υπάρχουμε»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY