- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατί οι Ινδοί πολιτικοί κάνουν προεκλογική εκστρατεία κρατώντας ψάρια;
Πώς τα ψάρια έγιναν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης
Γιατί οι Ινδοί πολιτικοί κάνουν προεκλογική εκστρατεία κρατώντας ψάρια και γιατί τα ψάρια αποτελούν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης;
Με παραδοσιακές φορεσιές και ένα... ψάρι στο χέρι, Ινδοί πολιτικοί πραγματοποιούν τις περιοδείες τους στις συνοικίες και της πόλης της χώρας, θέλοντας να στείλουν ένα πολύ συγκεκριμένο μήνυμα, το οποίο δύσκολα θα μπορούσε αρχικά να καταλάβει όποιος βρίσκεται εκτός χώρας. Μοιάζει άλλωστε παράδοξο ένας πολιτικός να ζητά την ψήφο των πολιτών, βάζοντας στο τραπέζι της συζήτησης (και) ένα ψάρι.
Στη Βεγγάλη, το ψάρι είναι κάτι περισσότερο από τροφή. Είναι συνυφασμένο με τη μνήμη, τα τελετουργικά και την καθημερινή ζωή, ένας δείκτης ταυτότητας και αίσθησης του ανήκειν. Σε όλη τη Δυτική Βεγγάλη, αυτή η απήχηση του ψαριού «εργαλειοποιείται» ενόψει εκλογών, με τους υποψηφίους να «κραδαίνουν» ψάρια για να καταστείλουν ένα πολύ συγκεκριμένο άγχος. Σε μια χώρα όπου οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να είναι βαθιά πολιτικές, το BJP του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι συχνά συνδέεται με μια πιο δυναμική, μερικές φορές ηθικοποιημένη χορτοφαγία.
Bengali identity was on full display in poll‑bound West Bengal on Poila Boishakh, the Bengali New Year, on Wednesday (April 15, 2026), as candidates across political parties campaigned with fish to signal cultural affiliation ahead of the Assembly election, report… pic.twitter.com/F09hD576ph
— The Hindu (@the_hindu) April 15, 2026
Οι περιοδικοί περιορισμοί στις πωλήσεις κρέατος σε ορισμένες πολιτείες που κυβερνώνται από το BJP και τα μέτρα που συνδέονται με την προστασία των αγελάδων έχουν συμβάλει στην εδραίωση αυτής της αντίληψης, παρόλο που η Ινδία παραμένει σε συντριπτική πλειοψηφία μη χορτοφαγική. Στις εκλογές της Δυτικής Βεγγάλης, το ψάρι γλίστρησε από το πιάτο στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας, ως απόδειξη πολιτισμικής πίστης.
Η πρωθυπουργός Μαμάτα Μπανερτζί του κυβερνώντος κόμματος Τριναμούλ Κόγκρες, η οποία διεκδικεί μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία, προειδοποίησε ότι το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, BJP, «απειλεί τον τρόπο ζωής της Βεγγάλης», σημειώνοντας ότι η πρόσβαση σε ψάρια και ρύζι είναι μη διαπραγματεύσιμα. «Το BJP δεν θα σας επιτρέψει να φάτε ψάρι. Ούτε θα σας επιτρέψει να φάτε κρέας ή αυγά», δήλωσε σε πρόσφατη συνάντηση της προεκλογικής εκστρατείας της. «Η Βεγγάλη ζει με ψάρι και ρύζι. Λέτε στον λαό της Βεγγάλης ότι δεν μπορεί να φάει ψάρι, δεν μπορεί να φάει κρέας, δεν μπορεί να φάει αυγά - τι θα φάνε τότε;»
Γιατί η αστυνομία τροφίμων της Ινδίας προκαλεί θύελλα αντιδράσεων
Η Σμρίτι Ιράνι, ηγέτιδα του BJP που διεξάγει προεκλογική εκστρατεία στη Βεγγάλη, χαρακτήρισε τον ισχυρισμό «ψευδή», επιμένοντας ότι στη Βεγγάλη «τα ψάρια και το ρύζι αποτελούν μέρος του πολιτισμού της». Ο Swapan Dasgupta, υποψήφιος του κόμματος στην Rashbehari της Καλκούτας, δήλωσε ότι η κατηγορία της Μπανερτζί ήταν αντιπερισπασμός: «Προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή του κοινού από τη διαφθορά τους με αυτή την ψευδή αφήγηση ότι θα απαγορεύσουμε την κατανάλωση ψαριών. Αυτά είναι ανοησίες».
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο ίδιος ο Μόντι έχει στραφεί στο ψάρι ως πολιτικό θέμα συζήτησης, αναδιατυπώνοντάς το ως δείκτη αποτυχίας διακυβέρνησης. Ως χορτοφάγος, κατηγόρησε την κυβέρνηση της Μπανερτζί ότι δεν κατάφερε να καταστήσει τη Βεγγάλη αυτοδύναμη στα ψάρια. «Ακόμα και μετά από 15 χρόνια στην εξουσία, το Κογκρέσο του Τριναμούλ δεν έχει καταφέρει να σας προσφέρει ούτε κάτι τόσο βασικό όσο το ψάρι. Ακόμα και τα ψάρια πρέπει να προέρχονται από χώρες εκτός της πολιτείας», δήλωσε ο Μόντι.
Η Μπανερτζί απάντησε αμέσως, λέγοντας ότι το 80% των αλιευτικών αναγκών της Βεγγάλης καλύπτεται τοπικά. «Εσείς δεν επιτρέπετε την κατανάλωση ψαριών στο Μπιχάρ, το Ούταρ Πραντές και το Ρατζαστάν, πολιτείες που κυβερνάτε, και οργανώνετε επιθέσεις σε ιχθυοπωλεία στο Δελχί. Δεν ντρέπεστε;» δήλωσε σε προεκλογική συνάντηση.
Μεταξύ πολιτισμικού άγχους και οικονομικής κριτικής, το ψάρι έχει γίνει κάτι περισσότερο από ένα βασικό είδος διατροφής. Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός ψαριών στον κόσμο και ο δεύτερος στην υδατοκαλλιέργεια, ωστόσο κατατάσσεται μόλις στην 129η θέση παγκοσμίως στην κατά κεφαλήν κατανάλωση ψαριών. Αλλά στη Δυτική Βεγγάλη, τα ψάρια δεν είναι απλώς τροφή. Μια κοινή μελέτη του 2024 από την ICAR και την WorldFish διαπίστωσε ότι περίπου το 65,7% των ανθρώπων στη Δυτική Βεγγάλη καταναλώνουν ψάρι εβδομαδιαίως.
Στη Βεγγάλη, το ψάρι σηματοδοτεί τη γεωγραφία, την ιστορία και την κοινωνική τάξη. Οι κοινωνιολόγοι πιστεύουν ότι είναι πιθανό αυτός ο πυκνός συμβολισμός να έχει κάνει τα ψάρια τόσο πολιτικά χρήσιμα. Τα κόμματα δεν τα επικαλούνται απλώς, αλλά τα ενσωματώνουν στη χορογραφία της προεκλογικής εκστρατείας για να δελεάσουν τους ψηφοφόρους.
Για τον ιστορικό Τζαγιάντα Σενγκούπτα, το ψάρι είναι «αναπόσπαστο κομμάτι της βενζαλέζικης κουζίνας, διαμορφωμένο από τη γεωγραφία και τον μακροχρόνιο ρόλο του ως προσιτή πηγή πρωτεΐνης».
«Καθώς το BJP έχει κατά καιρούς στρέφεται προς τα χορτοφαγικά πρότυπα, το κυβερνών κόμμα της Βεγγάλης έχει ενσωματώσει το φαγητό σε ένα ευρύτερο πλαίσιο γύρω από την πολιτιστική υπερηφάνεια», λέει ο Sengupta. «Γνωρίζοντας τη συμβολική σημασία του ψαριού, το BJP δεν μπορούσε να αγνοήσει το ζήτημα. Έτσι βλέπουμε και τις δύο πλευρές να αντιτίθενται στην εκστρατεία της άλλης για ένα από τα αγαπημένα φαγητά της Βεγγάλης».
Με πληροφορίες από BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αναρτήσεις στα social media και η νοσηλεία του 31χρονου
Η ιστορία του Ταχίρις Ντος Σάντος
Το κέρατο του ταύρου προκάλεσε εσωτερική πληγή 10 εκατοστών
Πώς τα ψάρια έγιναν πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης
Η ιστορία της Μάιλι δεν είναι η μοναδική
Oι ακριβείς συνθήκες δεν έχουν επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα
Παραδέχτηκε στη κοινοβουλευτική συζήτηση το λάθος διορισμό και την άγνοια ελέγχου ασφαλείας
Για απόπειρα εκβιασμού κάνει λόγο η εταιρεία
Έριξε το αυτοκίνητο της έξω από κλαμπ με πεζούς στο δρόμο
Το πάρκο Leinbach βρίσκεται κοντά στο Γυμνάσιο Thomas Jefferson
Η Ζιζέλ Πελικό ήταν μόνο η αρχή...
Υπό φυσιολογικές συνθήκες περνούν καθημερινά περίπου 130 πλοία
Υποχρεωτικός έλεγχος συμβατότητας με την ΕΕ πριν τη Βουλή - Κίνδυνος παγώματος κονδυλίων
Έκρηξη Τραμπ για κατάρριψη F-15, με συμβούλους να τον κρατούν εκτός κρίσιμων αποφάσεων
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσωπικής συνάντησης με την ηγεσία της Τεχεράνης
Κράτη της Ευρώπης αναπτύσσουν δικές τους πλατφόρμες επικοινωνίας – Ανησυχία για ασφάλεια και εξάρτηση
Παρά την κατάρρευση της ποινικής δίωξης – Ο ηθοποιός οδηγείται σε αστική διαδικασία
Καθησυχάζει η Επιτροπή για τις αερομεταφορές, παρά την ανησυχία για τη Μέση Ανατολή
Ποιες είναι οι τρεις πόλεις από τις οποίες ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα
Στο στόχαστρο των εισαγγελέων η διακίνηση υλικού παιδικής κακοποίησης, τα deepfakes και η άρνηση του Ολοκαυτώματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.