- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θα είναι ο Τραμπ μεταξύ των 287 υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης 2026;
Ο νικητής του φετινού βραβείου θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου
Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο αυξάνεται και η διεθνής συνεργασία βρίσκεται υπό πίεση, το Νόμπελ Ειρήνης παραμένει επίκαιρο
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εκτιμάται ότι περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τους 287 υποψήφιους για το Νόμπελ Ειρήνης 2026, ανακοίνωσε σήμερα ο γραμματέας της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ Κρίστιαν Μπεργκ Χάρπβικεν.
Μεταξύ των υποψηφίων περιλαμβάνονται 208 πρόσωπα και οι 79 οργανισμοί, σημείωσε ο Χάρπβικεν, ενώ πρόσθεσε ότι πολλοί από αυτούς δεν είχαν προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης πέρυσι.
«Καθώς είμαι νέος στη δουλειά, ένα από τα πράγματα που με έχει εκπλήξει σε έναν βαθμό είναι πόσο ανανεώνεται ο κατάλογος από χρόνο σε χρόνο», επεσήμανε σε συνέντευξή του ο Χάρπβικεν, ο οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή από τον Ιανουάριο του 2025.
Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο αυξάνεται και η διεθνής συνεργασία βρίσκεται υπό πίεση, το βραβείο παραμένει επίκαιρο.
«Το Νόμπελ Ειρήνης είναι ακόμη πιο σημαντικό σε μια περίοδο όπως αυτή που ζούμε», εκτίμησε. «Γίνεται εξίσου τόση καλή δουλειά, αν όχι περισσότερη από ποτέ».
Πιθανή η υποψηφιότητα Τραμπ
Οι ηγέτες της Καμπότζης, του Ισραήλ και του Πακιστάν έχουν δηλώσει ότι έχουν προτείνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ωστόσο δεν υπάρχει τρόπος αυτό να επιβεβαιωθεί, καθώς ο κατάλογος των υποψηφίων παραμένει μυστικός εδώ και 50 χρόνια και ο Χάρπβικεν αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες.
Εκτός από τα μέλη της Επιτροπής Νόμπελ, χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο – μεταξύ των οποίων πρώην βραβευθέντες με το Νόμπελ, μέλη κυβερνήσεων και κοινοβουλίων, ηγέτες κρατών, καθηγητές Ιστορίας, Κοινωνικών Επιστημών, Δικαίου και Φιλοσοφίας --μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις για το πρόσωπο ή τον οργανισμό που θα ήθελαν να δουν να τιμάται με το βραβείο αυτό.
Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι είναι η Αμερικανίδα Λίζα Μουρκόφσκι, η γερουσιάστρια της Αλάσκας, και η Άγια Κεμνιτς, μέλος του κοινοβουλίου της Δανίας που εξελέγη στη Γροιλανδία, σύμφωνα με τον Νορβηγό βουλευτή που πρότεινε και τις δύο γυναίκες.
Στα στοιχήματα για τον φετινό νικητή αναφέρονται τα ονόματα της Γιούλια Ναβάλναγια, συζύγου του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, του Πάπα, αλλά και της οργάνωσης αρωγής Αίθουσες Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών (Emergency Response Rooms – ERR) που δραστηριοποιείται στο Σουδάν.
Στο μεταξύ ο Χάρπβικεν δήλωσε ότι η Επιτροπή Νόμπελ ανησυχεί για την κατάσταση της υγείας της βραβευμένης το 2023 με το Νόμπελ Ειρήνης Ναργκίς Μοχαμαντί, της Ιρανής ακτιβίστριας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η οποία υπέστη καρδιακό επεισόδιο στη φυλακή όπου κρατείται. Χθες Τετάρτη υποστηρικτές της επεσήμαναν ότι η ζωή της βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο.
«Η αδελφή της κατάφερε να την επισκεφθεί στη φυλακή χθες και οι πληροφορίες που γίνονται γνωστές μετά από αυτό είναι πραγματικά αρκετά ανησυχητικές σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας της», σημείωσε ο Χάρπβικεν.
Ο νικητής του φετινού βραβείου Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου και η τελετή για την απονομή του θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Προφυλακισμένος ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρέλα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα είναι υποψήφιος στην όποια αναμέτρηση για την ηγεσία
Πυρά της ιταλικής κυβέρνησης στο Τραμπ για το σχόλιο που έκανε στην Μελόνι
Καθυστερούν οι επαφές στην Ελβετία
«Δεν θα λάβουν ούτε δεκάρα από εμάς», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Truth Social
Είχε απονεμηθεί από την πρώην υπουργό Εσωτερικών και πρώην κυβερνήτη της Βόρειας Ντακότα Κρίστι Νόεμ
Το συνολικό κόστος των εργασιών ανήλθε περίπου στα 16 εκατομμύρια δολάρια
Πρόκειται για το δεύτερο κύμα υψηλών θερμοκρασιών σε διάστημα μερικών εβδομάδων που χτυπάει τη χώρα
Τι διαμηνύει ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος μετά το ρωσικό πλήγμα Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου
Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου που προκάλεσε την αντίδραση της Ιταλίας
Η στιγμή που δεξαμενή πετρελαίου τινάζεται στον αέρα
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις αποναρκοθέτησης στο Στενό θα συνεχισθούν
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.