- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Εκατοντάδες διαδηλωτές αψήφησαν τη νύχτα την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη Βαλτιμόρη, όπου νωρίτερα χθες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά και μερικές φορές υπό τους ήχους μουσικής, για να καταγγείλουν την αστυνομική βία και να ζητήσουν δικαιοσύνη για τον Φρέντι Γκρέι.
Η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις, κυρίως μετά τις συμπλοκές, την επομένη της ανακοίνωσης για την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος έξι αστυνομικών σε αυτή την πόλη, μεγάλο λιμάνι των ανατολικών ΗΠΑ.
Μετά την επιστροφή στην ηρεμία, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ κάλεσε τους πολίτες η σημερινή Κυριακή να είναι «ημέρα προσευχής και ειρήνης. Ζητώ η Κυριακή να είναι μια ημέρα περισυλλογής» όσον αφορά «τον τρόπο με τον οποίο όλοι μας θα συμπεριφερόμαστε τις προσεχείς ημέρες και μήνες», δήλωσε ο Λάρι Χόγκαν.
Λίγες ώρες νωρίτερα, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ίσχυε για πέμπτη συνεχή νύχτα.
«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», φώναζαν οι διαδηλωτές αρχίζοντας τη μικρή πορεία τους από το σημείο όπου συνελήφθη ο 25χρονος. Στην πορεία μετείχαν στη συνέχεια άλλοι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δημαρχείο της Βαλτιμόρης.
Στην πόλη των 620.000 κατοίκων πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του νεαρού αφροαμερικανού, στις 19 Απριλίου από επιπλοκές ενός «σοβαρού» τραύματος κατά τη μεταφορά του χωρίς να φοράει ζώνη ασφαλείας, με τα πόδια και τα χέρια δεμένα, μπρούμυτα μέσα σε βαν της αστυνομίας.
Οι έξι αστυνομικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά το τραγικό περιστατικό, είχαν συλληφθεί πριν αφεθούν ελεύθεροι το βράδυ της Παρασκευής με εγγυήσεις από 250.000 έως 350.000 δολαρίων, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Οι αστυνομικοί θα παρουσιαστούν ενώπιον του δικαστηρίου στις 27 Μαΐου.
Οι διώξεις αυτές για φόνο ή ανθρωποκτονία εξ αμελείας σε βάρος των τεσσάρων αστυνομικών επιδοκιμάστηκαν από την οικογένεια του θύματος και τους κατοίκους της πόλης. Αντίθετα, ο πρόεδρος του συνδικάτου των αστυνομικών Τζιν Ράιαν σε ανοιχτή επιστολή του προς την εισαγγελέα κάνει λόγο για «σύγκρουση συμφερόντων» και ζητεί «ειδικό ανεξάρτητο εισαγγελέα».
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, οι αστυνομικοί «δεν μπόρεσαν να δώσουν καμιά δικαιολογία» για τη σύλληψη του Γκρέι, ούτε ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις του για να του παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.
photo © EPA/JOHN TAGGART
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η 87χρονη ζούσε στο σπίτι επί 71 χρονιά - Χαμός σε όλη τη χώρα για την έξωση της Μαρικάρμεν
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό ισχύει και για το Politico
Ξαφνική επίθεση φιλίας προς τη χώρα μας εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία των πληρωμάτων
Η TikToker χαρακτήρισε το μνημείο «μηχανή παραγωγής χρημάτων»
Μέτρα κατά της πρώην επικεφαλής του RT France για διασπορά προπαγάνδας
Φέρεται να ήταν φρουρός στο Stalag 326 VI K, όπου κρατούνταν έως και 200.000 Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου
Η 21χρονη Ταρανέχ Ραχίμι καταδικάστηκε σε θάνατο και η δίδυμη αδελφή της, Ρομίνα, σε 25 χρόνια φυλάκιση
«Παρακολουθούμε στενά την αγορά»
Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης ζήτησε συγγνώμη
Η σπάνια εξομολόγηση της γυναίκας του θρύλου της Formula 1
H απαγόρευση της πρόσβασης των δημοσιογράφων ισχύει για 14 μέρες
Η άνοδος προκαλεί ανησυχία στις Βρυξέλλες - Εξετάζονται μέτρα προστασίας της αγοράς
Σε ύψιστη επιφυλακή τέθηκαν τα μαχητικά της Βαρσοβίας
Οι δύο χώρες ενισχύουν τη στρατιωτική και αμυντική συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια
Η απάντηση με αφορμή του χθεσινό δημοσίευμα της Telegraph
Ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε με αιχμηρή φράση σε ερώτηση Ρώσου δημοσιογράφου
Τι προτείνει, τι του απαντούν οι οικονομολόγοι
Το 2027 ενδέχεται να καταγραφεί ως το θερμότερο έτος στην ιστορία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.