- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Bloomberg: Τα κράτη του Κόλπου «ζυγίζουν» τις στρατιωτικές τους επιλογές απέναντι στο Ιράν
Η σύγκρουση έχει ήδη ανατρέψει τις εύθραυστες σχέσεις που είχαν αρχίσει να αποκαθίστανται τα τελευταία χρόνια
Bloomberg: Τα κράτη του Κόλπου «ζυγίζουν» τις στρατιωτικές τους επιλογές απέναντι στο Ιράν
Οι μεγαλύτεροι αραβικοί γείτονες του Ιράν στον Κόλπο εξετάζουν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στον πόλεμο στο πλευρό των ΗΠΑ και του Ισραήλ, εφόσον η Τεχεράνη προχωρήσει σε επιθέσεις κατά κρίσιμων υποδομών τους. Σύμφωνα με το Blooomberg, τα πιο ισχυρά κράτη του Κόλπου, ιδίως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χάνουν την υπομονή τους με τις ιρανικές επιθέσεις που έχουν ήδη πλήξει λιμάνια, ενεργειακές εγκαταστάσεις και αεροδρόμια, δήλωσαν οι πηγές που δεν κατονομάζονται προκειμένου να μιλήσουν ελεύθερα.
Ωστόσο, η άμεση εμπλοκή τους θεωρείται πιθανή μόνο αν το Ιράν επιτεθεί σε ζωτικής σημασίας υποδομές, όπως δίκτυα ηλεκτροδότησης και ύδρευσης.
Παρά την αυξανόμενη ένταση, πολλές χώρες του Κόλπου παραμένουν επιφυλακτικές, φοβούμενες περαιτέρω κλιμάκωση. Κάποιες, όπως το Ομάν, επιδιώκουν να διατηρήσουν ρόλο διαμεσολαβητή. Ταυτόχρονα, υπάρχει ανησυχία ότι ακόμη και χωρίς άμεση συμμετοχή στον πόλεμο, οι χώρες αυτές μπορεί να βρεθούν στο στόχαστρο, ιδιαίτερα αν οι ΗΠΑ καταλήξουν τελικά σε συμφωνία με το Ιράν, αφήνοντάς τες αντιμέτωπες με ένα αποδυναμωμένο αλλά οργισμένο καθεστώς.
Η σύγκρουση έχει ήδη ανατρέψει τις εύθραυστες σχέσεις που είχαν αρχίσει να αποκαθίστανται τα τελευταία χρόνια μεταξύ του Ιράν και των σουνιτικών αραβικών κρατών. Μέσα σε λίγες ημέρες, χώρες όπως το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και άλλες στον Κόλπο αναχαίτισαν ιρανικούς πυραύλους και drones. Η Τεχεράνη θεωρεί τα κράτη αυτά νόμιμους στόχους, λόγω της χρήσης του εναέριου χώρου και των βάσεών τους από τις ΗΠΑ — ισχυρισμός που οι ίδιες απορρίπτουν.
Καθώς οι επιθέσεις εντείνονται, αυξάνονται και οι φόβοι για γενικευμένη σύγκρουση στην περιοχή. Τα κράτη του Κόλπου ενισχύουν τη στρατιωτική και πληροφοριακή συνεργασία τους, ενώ εξετάζουν ακόμη και τη δημιουργία ευρύτερου συνασπισμού με διεθνείς συμμάχους. Παράλληλα, η αστάθεια στο Στενό του Ορμούζ και οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές απειλούν σοβαρά την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, καθιστώντας την εξέλιξη της κρίσης κρίσιμη για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είναι το σπάνιο «σεισμικό ζεύγος» Doublet - Αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό επιζώντων
Μετά από έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η αεροπορική εταιρεία ευθυγραμμίζεται «απρόθυμα» με τα ευρωπαϊκά πρότυπα
Δεδομένου ότι συγκρίνει συνεχώς τις επιδόσεις του με αυτές του 44ου προέδρου
Καθησυχάζει η Μόσχα: Πρόκειται για «στοχευμένες» διακοπές ηλεκτροδότησης
Δεν είναι η πρώτη φορά που προκύπτει ένσταση για του συγκεκριμένο τραγούδι
«Απείλησε να βιάσει τη γυναίκα μου», υποστήριξε
Τώρα ισχυρίζεται ότι η σύζυγός του τον χτυπούσε και ο γιος του του ζήταγε χρήματα
Η Met Office επέκτεινε την κόκκινη προειδοποίηση ακραίας ζέστης και για την Παρασκευή
Δικαστικός επιμελητής εμφανίζεται να έρχεται σε έντονη αντιπαράθεση
Δεκαεπτά πόλεις της χώρας βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής
Η Αδελφότητα του Αγίου Πίου Ι' σχεδιάζει να χειροτονήσει δικούς της επισκόπους την 1η Ιουλίου
Μια πρωτοφανής παγίδα από μετάξι, σχεδιασμένη να εκτοξεύει το θήραμά της κατευθείαν στον ιστό της
Έρχεται νομοσχέδιο με φυλάκιση έως 5 χρόνια
Η χώρα της παρέχει συνολικά περίπου 16 μήνες αμειβόμενης άδειας
Άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια με το πρώτο φως τη ημέρας
Οι άνθρωποι που επέβαιναν στο όχημα συνελήφθησαν επί τόπου
Ο διάσημος Αμερικανός σκιέρ Μποντ Μίλερ δηλώνει αθώος και εξηγεί τι πραγματικά συνέβη
Ομοφοβικά τα κίνητρα του δράστη πατέρα που σκότωσε μητέρα και γιο
Ο άνδρας προσπάθησε να προστατέψει την σύζυγό του που αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.