- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Μερτς αποκλείει την απόκτηση πυρηνικών όπλων… με μία εξαίρεση
Φουντώνει ο διάλογος για την ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή στις χώρες της ΕΕ
Η πυρηνική αποτροπή στην Ευρώπη βασίζεται μέχρι σήμερα σε αμερικανικά πυρηνικά όπλα σταθμευμένα σε χώρες μέλη του NATO
Ο γερμανός συντηρητικός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς αποκλείει την απόκτηση πυρηνικών όπλων από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, εν μέσω του διαλόγου για την ευρωπαϊκή αποτροπή, με δηλώσεις του σε επεισόδιο πόντκαστ που θα μεταδοθεί σήμερα.
«Δεν θέλω η Γερμανία να σκεφτεί την απόκτηση δικού της, ανεξάρτητου πυρηνικού οπλοστασίου», είπε ο κ. Μερτς στο πόντκαστ Machtwechsel («αλλαγή εξουσίας»), θυμίζοντας προϋπάρχουσες συνθήκες με τις οποίες το Βερολίνο δεσμεύθηκε να απόσχει από τέτοιες κινήσεις, όπως η λεγόμενη συμφωνία «2+4» που άνοιξε τον δρόμο για την επανένωσή της το 1990, κι όπως η συμφωνία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT).
Ωστόσο, ο καγκελάριος του CDU δήλωσε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν αεροσκάφη της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας για την ανάπτυξη γαλλικών ή βρετανικών πυρηνικών όπλων. Ήδη μαχητικά Tornado της Λουφτβάφε στην αεροπορική βάση Μπούσελ είναι διαθέσιμα για τη χρήση πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, θύμισε.
«Θεωρητικά, θα ήταν δυνατό αυτό να έχει επίσης εφαρμογή στα πυρηνικά όπλα της Βρετανίας και της Γαλλίας», πρόσθεσε.
Στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια την περασμένη εβδομάδα ο γερμανός καγκελάριος Μερτς δήλωσε ότι συζητά με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την πρόταση αυτού του τελευταίου να καταρτιστεί ευρωπαϊκό πλαίσιο πυρηνικής αποτροπής.
Ο κ. Μακρόν έχει προτείνει να συζητηθεί αυτό ήδη το 2020, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, αλλά είχε αντιμετωπιστεί μάλλον ψυχρά από τη γερμανίδα συντηρητική τότε καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον σοσιαλδημοκράτη διάδοχό της Όλαφ Σολτς. Ο κ. Μερτς ωστόσο έσπευσε να αρχίσει συνομιλίες για την προσφορά.
Η πυρηνική αποτροπή στην Ευρώπη βασίζεται κυρίως σε αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε χώρες μέλη του NATO, που εκτιμάται πως είναι περί τα 100. Κάποια βρίσκονται στη βάση Μπούσελ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.