- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΕΕ και Ινδία συνήψαν ιστορική εμπορική συμφωνία καλύπτοντας το ένα τέταρτο της παγκόσμιας αγοράς
Και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να θωρακιστούν απέναντι στις ασταθείς σχέσεις τους με τις ΗΠΑ
Η συμφωνία αντιπροσωπεύει το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ινδία ολοκλήρωσαν μια ιστορική εμπορική συμφωνία, η οποία θα καλύπτει το ένα τέταρτο της παγκόσμιας οικονομίας, όπως δήλωσε σήμερα, Τρίτη (27/1), ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, καθώς οι δύο πλευρές επιδιώκουν να θωρακιστούν απέναντι στις ασταθείς σχέσεις τους με τις ΗΠΑ.
Όπως μετέδωσε το Reuters, ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες διακεκομμένων διαπραγματεύσεων, η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση της τεράστιας και παραδοσιακά προστατευμένης αγοράς της Ινδίας —της μεγαλύτερης στον κόσμο— στο ελεύθερο εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.
«Χθες υπογράφηκε μια μεγάλη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ινδίας», δήλωσε ο Μόντι. «Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τη χαρακτηρίζουν ως τη "μητέρα όλων των συμφωνιών" Αυτή η συμφωνία θα φέρει σημαντικές ευκαιρίες για τα 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπων της Ινδίας και τα εκατομμύρια των πολιτών της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Ο Ινδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η συμφωνία αντιπροσωπεύει το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου.
Ο Μόντι και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται να προχωρήσουν σε κοινή ανακοίνωση στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής Ινδίας–ΕΕ στο Νέο Δελχί αργότερα σήμερα Τρίτη, όπου θα παρουσιαστούν και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Το διμερές εμπόριο μεταξύ Ινδίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε στα 136,5 δισ. δολάρια κατά το οικονομικό έτος που έληξε τον Μάρτιο του 2025.
Η συμφωνία έρχεται λίγες ημέρες μετά την υπογραφή κρίσιμου εμπορικού συμφώνου της ΕΕ με το μπλοκ της Νότιας Αμερικής Mercosur, καθώς και μετά τις συμφωνίες που συνήψε η Ένωση το περασμένο έτος με την Ινδονησία, το Μεξικό και την Ελβετία.
Την ίδια περίοδο, το Νέο Δελχί ολοκλήρωσε εμπορικές συμφωνίες με τη Βρετανία, τη Νέα Ζηλανδία και το Ομάν.
Το κύμα αυτό συμφωνιών αναδεικνύει τις παγκόσμιες προσπάθειες για αντιστάθμιση του ρίσκου στις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η επιδίωξη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τον έλεγχο της Γροιλανδίας, αλλά και οι απειλές επιβολής δασμών σε ευρωπαϊκές χώρες, δοκιμάζουν τις παραδοσιακές συμμαχίες της Δύσης.
Ο Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς ύψους 50% στα ινδικά προϊόντα, ενώ μια εμπορική συμφωνία Ινδίας–ΗΠΑ κατέρρευσε πέρυσι, έπειτα από κατάρρευση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συγκεκριμένη εκπαίδευση για αυτή την πιθανότητα - «Να κρυφτείς, να βρεις νερό»
Η φαντασίωση του σωτήρα, η ανθεκτικότητα της θεοκρατίας και μια υπόθεση που έχει παρατραβήξει
Εντοπίστηκε ο δεύτερος πιλότος του αεροσκάφους που καταρρίφθηκε πάνω από το Ιράν
Οι αθέατες πρωτοπόροι της επιστήμης, των ιδεών, των τεχνών και των γραμμάτων: Αυτές είναι οι ιστορίες τους.
Συνολικά απονεμήθηκε χάρη σε 2.010 φυλακισμένους λόγω της Μεγάλης Εβδομάδας
Σύμφωνα με ΜΜΕ, αμερικανικό A-10 καταρρίφθηκε από ιρανικά πυρά κοντά στα Στενά του Ορμούζ
Η φετινή τελετή αποκτά έτσι έντονο συμβολικό και πολιτικό φορτίο
«Απαράδεκτες» οι απαιτήσεις της Ουάσινγκτον, δηλώνει η Τεχεράνη
«Ουάου. Τι απίστευτη πρόοδος», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Γκαλιμπάφ
Ταυτόχρονα, εγείρονται ζητήματα αξιοπιστίας και διαφάνειας
Καμία επιτυχημένη απόδραση δεν έχει επισήμως καταγραφεί μέχρι σήμερα
Ναυτιλιακές από τρεις χώρες πλήττονται περισσότερο με αύξηση κινδύνου και κόστους μεταφορών
Η διαμάχη ξεκίνησε με αφορμή τα όσα έγιναν στην ταινία «It Ends With Us»
Έλλειμμα LNG και ενεργειακή ανασφάλεια ωθούν κυβερνήσεις σε προσωρινή στροφή σε ρυπογόνα καύσιμα
Τις φωτογραφίες τράβηξε ο διοικητής της αποστολής
Η ευρωβουλευτής της ριζοασπαστικής αριστεράς στη Γαλλία ελέγχεται για tweet που εξυμνούσε δράστη αντισημιτικής επίθεσης
Το περιστατικό έρχεται στον απόηχο σκληρών δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ
Στόχος η αποκλιμάκωση - Συνεργασία με Ιράν και διεθνείς εταίρους
Kαθώς δεν υπάρχει οργανωμένη αντιπολίτευση
Tο 57% είναι εθελοντές, επίστρατοι και καταδικασθέντες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.