Τραμπ: Συνδέει τη Γροιλανδία με το Νόμπελ Ειρήνης που δεν έλαβε και απειλεί ΝΑΤΟ και ΕΕ
«Δεν νιώθω πλέον την υποχρέωση να σκέφτομαι αποκλειστικά την ειρήνη»
Ο Τραμπ επικαλείται την άρνηση του Νόμπελ για να δικαιολογήσει τις αξιώσεις του στη Γροιλανδία
Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να συνδέει ευθέως τις αξιώσεις του για τον έλεγχο της Γροιλανδίας με το γεγονός ότι δεν του απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιόνας Γκαρ Στόρε, και αποκάλυψε το Bloomberg.
Στην επιστολή, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι, δεδομένου πως «η χώρα σας αποφάσισε να μην μου απονείμει το Νόμπελ Ειρήνης για το γεγονός ότι σταμάτησα τουλάχιστον οκτώ πολέμους», δεν αισθάνεται πλέον «την υποχρέωση να σκέφτεται αποκλειστικά την ειρήνη». Όπως σημειώνει, πλέον μπορεί να εξετάζει «τι είναι καλό και σωστό για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
Ο Τραμπ υποστηρίζει ότι «ο κόσμος δεν είναι ασφαλής αν δεν έχουμε τον πλήρη και απόλυτο έλεγχο της Γροιλανδίας», αμφισβητώντας παράλληλα το δικαίωμα της Δανίας επί της νήσου. Στην ίδια επιστολή ισχυρίζεται ότι η Κοπεγχάγη δεν είναι σε θέση να προστατεύσει τη Γροιλανδία από τη Ρωσία ή την Κίνα και επικαλείται ιστορικά επιχειρήματα περί απουσίας «γραπτών εγγράφων ιδιοκτησίας».
Κλιμάκωση ρητορικής Τράμπ απέναντι σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση
Οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο έντασης με την Ευρώπη. Το Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ απείλησε ανοιχτά με επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, εάν οι ΗΠΑ δεν αποκτήσουν τον έλεγχο της Γροιλανδίας. Η στάση αυτή προκάλεσε αναστάτωση στη Συμμαχία και έντονη αντίδραση από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού «μπαζούκα», του ισχυρότερου μηχανισμού αντιποίνων της ΕΕ. Την Κυριακή, οι πρεσβευτές των κρατών-μελών συναντήθηκαν εκτάκτως, εξετάζοντας μεταξύ άλλων την επιβολή δασμών ύψους έως 93 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ ή τον περιορισμό της δραστηριότητας αμερικανικών εταιρειών στην ευρωπαϊκή αγορά.
Παράλληλα, σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ κατηγόρησε τη Δανία ότι «δεν έκανε τίποτα επί 20 χρόνια» για την αντιμετώπιση της «ρωσικής απειλής» στη Γροιλανδία, προσθέτοντας ότι «τώρα είναι η ώρα» και ότι «θα γίνει».
Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ, επανέλαβαν τη θέση ότι η Ευρώπη είναι υπερβολικά αδύναμη για να εγγυηθεί την ασφάλεια της περιοχής.
Υπενθυμίζεται ότι το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται από ανεξάρτητη επιτροπή και όχι από τη νορβηγική κυβέρνηση. Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ διευκρίνισε πρόσφατα ότι το βραβείο δεν μπορεί να μεταβιβαστεί ούτε συμβολικά, σχολιάζοντας την απόφαση της βραβευμένης Μαρίας Κορίνα Ματσάδο να παραδώσει το μετάλλιό της στον Τραμπ.
Statement from the Nobel Foundation
— The Nobel Prize (@NobelPrize) January 18, 2026
One of the core missions of the Nobel Foundation is to safeguard the dignity of the Nobel Prizes and their administration. The Foundation upholds Alfred Nobel’s will and its stipulations. It states that the prizes shall be awarded to those who… pic.twitter.com/WIadOBLtpD
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, η επιστολή του Αμερικανού προέδρου κοινοποιήθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, εντείνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση των σχέσεων ΗΠΑ–ΕΕ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Βιτρούβιος έζησε τον 1ο αιώνα π.Χ. και είναι διάσημος για το έργο του De architectura
Συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια μετά τη φονική σύγκρουση τρένων
Κατηγορίες για σοβαρές παραβιάσεις ιδιωτικότητας εναντίον της Daily Mail
Οι σχέσεις τους ξεκινούν πριν από την Ιρανική Επανάσταση του 1979
Οι τεχνικοί που βρίσκονται στο σημείο διαπίστωσαν φθορές
Η υπόθεση παίρνει τώρα νέα τροπή
Η εκτόξευση της xAI στα 250 δισ. δολάρια φέρνει τον Μασκ πιο κοντά από ποτέ στο όριο-ορόσημο
Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ υπόσχεται «ενδελεχή και απολύτως διαφανή» έρευνα
Τι είναι ο νέος διεθνής οργανισμός που εισηγείται ο Ντόναλντ Τραμπ
Eνώ το ανθρώπινο λάθος έχει «σχεδόν αποκλειστεί»
Έκρηξη σε μία από τις πιο ασφαλείς περιοχές της αφγανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών των Ταλιμπάν
Τα πρώτα λεπτά μετά τη σύγκρουση, οι επιβάτες προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει συμβεί
Απίστευτα βίαιη η σύγκρουση των τρένων
Ο Ντόναλντ Τραμπ ως ο άξονας γύρω από τον οποίο αναδιατάσσονται θεσμοί και συμπεριφορές
Ένα γαλλικό προηγούμενο, διαφωτιστικό για επίδοξους «τιμωρούς του συστήματος»
Η Κοπεγχάγη απέχει από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καθώς οξύνεται η ένταση με τις ΗΠΑ
Το ίντερνετ θα αποκατασταθεί όταν «οι συνθήκες είναι κατάλληλες»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.