- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Tραμπ για Ουκρανία: Ο Πούτιν θέλει να τερματίσει τον πόλεμο
Εντείνεται η διεθνής πίεση για συμφωνία
Τι δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ - Οι παρεμβάσεις ΗΠΑ, Γαλλίας, ΟΗΕ και η ανησυχία των Ευρωπαίων διαμορφώνουν κρίσιμο σκηνικό
Νέες συζητήσεις προκάλεσε η δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι διπλωματικές του ομάδες σχηματίζουν «την εντύπωση» πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιθυμεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η τοποθέτηση αυτή βασίστηκε στη «πολύ καλή συνάντηση» που είχε στη Μόσχα ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, με τον Ρώσο πρόεδρο. Ωστόσο, ο Τραμπ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή αποτέλεσμα να ανακοινωθεί, υπογραμμίζοντας τη ρευστότητα των διαπραγματεύσεων.
Εδώ και εβδομάδες, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να προωθήσει ένα σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου, όμως οι συνομιλίες παραμένουν δύσκολες. Στο πεδίο, ο ρωσικός στρατός εξακολουθεί να προελαύνει με αργό ρυθμό, παρά τις σημαντικές απώλειες, γεγονός που καθιστά τις διπλωματικές προσπάθειες ακόμη πιο πιεστικές. Στη Φλόριντα συνεχίζεται σήμερα νέος γύρος συναντήσεων μεταξύ του Ουκρανού διαπραγματευτή Ρουστέμ Ουμέροφ και του Γουίτκοφ, παρουσία του Τζάρεντ Κούσνερ, σε μια προσπάθεια σύνθεσης ενός ρεαλιστικού πλαισίου συμβιβασμού.
Πέρα από τον Τραμπ - Η κινεζική στάση στο επίκεντρο: Ο Μακρόν επιδιώκει πίεση προς τη Μόσχα
Παράλληλα με τη συζήτηση στις ΗΠΑ, ο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο επιχειρώντας να πείσει τον Σι Τζινπίνγκ να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην εξεύρεση λύσης. Η Γαλλία θεωρεί ότι η Κίνα είναι η μόνη μεγάλη δύναμη που μπορεί πραγματικά να επηρεάσει τη Μόσχα. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η συνεργασία Ευρώπης–Κίνας είναι κρίσιμη «για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο».
Παρότι το Πεκίνο υποστηρίζει ότι επιθυμεί τον τερματισμό του πολέμου, έχει αποφύγει να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή και παραμένει ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς και πολιτικούς συμμάχους της Ρωσίας. Οι ευρωπαϊκές ανησυχίες εντείνονται, ιδιαίτερα μετά την προβεβλημένη συμμετοχή Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν σε κινεζική στρατιωτική παρέλαση, αλλά και τις κατηγορίες ότι κινεζικές εταιρείες παρέχουν τεχνολογικά εξαρτήματα με στρατιωτική χρήση στη Μόσχα.
Ταυτόχρονα, Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία ανακοινώνουν νέο αμυντικό πλαίσιο συνεργασίας που προβλέπει κοινές επιχειρήσεις με 13 φρεγάτες για «εντοπισμό ρωσικών υποβρυχίων» στον Ατλαντικό. Η στρατιωτική αυτή σύμπραξη αντανακλά την αυξανόμενη ένταση στη Βόρεια Ευρώπη.
Ανησυχία στην Ευρώπη και το ζήτημα των Ουκρανών παιδιών
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται ο άμεσος, ασφαλής και άνευ όρων επαναπατρισμός όλων των Ουκρανών παιδιών που έχουν μεταφερθεί βίαια στη Ρωσία. Η Ουκρανία κάνει λόγο για τουλάχιστον 20.000 παιδιά που έχουν απαχθεί, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο «τη μεγαλύτερη κρατική επιχείρηση απαγωγών στην ιστορία». Μέχρι στιγμής, περίπου 1.850 έχουν επιστρέψει.
Στο μεταξύ, νέα δημοσκόπηση του Le Grand Continent δείχνει ότι το 51% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι υπάρχει υψηλός ή πολύ υψηλός κίνδυνος σύγκρουσης με τη Ρωσία τα επόμενα χρόνια. Στην Πολωνία το ποσοστό αυτό φθάνει το 77%, ενώ ακόμη και στη Γαλλία και τη Γερμανία πάνω από τους μισούς πολίτες εκφράζουν ανησυχία για μια πιθανή μελλοντική σύγκρουση.
Πηγή: L'Express
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος επαινεί τη «γενναιότητα» των συμμάχων του ΝΑΤΟ μετά τις αντιδράσεις
Eπιθέσεις με πυραύλους και drones άφησαν χιλιάδες κατοίκους χωρίς θέρμανση και ρεύμα εν μέσω πολικών θερμοκρασιών
Ισχυρό κύμα κακοκαιρίας - 20 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Μάρτυρες-κλειδιά καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς περί αυτοάμυνας
Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Βερολίνου - Φέρεται να εμπλέκεται σε τρομοκρατικό δίκτυο
Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως κακόγουστη φάρσα
Οι διεθνείς εξελίξεις και το «τέλος της ιστορίας» που δεν έρχεται ποτέ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.