- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τραγωδία στο Αζερμπαϊτζάν και οργή στο Ιράν: Δύο γάμοι, δύο «σκάνδαλα» με φόντο το ντύσιμο των νυφών
Δύο ιστορίες από διαφορετικές χώρες αλλά με κοινό άξονα
Τραγωδία στο Αζερμπαϊτζάν και οργή στο Ιράν: Δύο γάμοι, δύο «σκάνδαλα» με φόντο το ντύσιμο των νυφών
Η αυτοκτονία μιας 19χρονης νύφης στο Αζερμπαϊτζάν μετά από κατηγορίες για «αποκαλυπτικό» νυφικό και η διαρροή βίντεο από τον γάμο της κόρης ενός κορυφαίου Ιρανού αξιωματούχου με επίσης «δυτικότροπη» εμφάνιση, φέρνουν στο προσκήνιο τις αντιφάσεις και την κοινωνική πίεση γύρω από τη γυναικεία ενδυμασία στον μουσουλμανικό κόσμο.
Στην πόλη Μινγκατσεβίρ του Αζερμπαϊτζάν, η Λιαμάν Μαμάντλι, 19 ετών, κατέρρευσε ψυχολογικά ύστερα από την έντονη κριτική που δέχτηκε για το νυφικό της, επειδή άφηνε ακάλυπτους τους ώμους της. Ο πατέρας της, Μουράντ Μπαϊράμοφ, περιέγραψε πώς οι γονείς του γαμπρού, Ελνούρ Μαμέντλι, 33 ετών, κατηγόρησαν τη νεαρή νύφη ότι «ντρόπιασε την οικογένεια» και συνέχισαν την αντιπαράθεση και την επόμενη ημέρα. «Η κόρη μου δεν άντεξε την πίεση, δεν μπορούσε να διαχειριστεί την ταπείνωση. Μέσα στην απόγνωσή της, έβαλε τέλος στη ζωή της στον κήπο του σπιτιού μας», είπε ο τραγικός πατέρας. Οι αρχές ερευνούν αν μπορεί να ασκηθεί δίωξη για «ηθική παρενόχληση» εις βάρος της νεαρής.
Την ίδια στιγμή, στο Ιράν ξέσπασε έντονη αντιπαράθεση με αφορμή τον γάμο της κόρης του Αλί Σαμχανί, συμβούλου του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Η νύφη, Φατέμεχ Σαμχανί, εμφανίστηκε με στράπλες λευκό φόρεμα και βαθύ ντεκολτέ στο πολυτελές ξενοδοχείο Espinas Palace στην Τεχεράνη. Οι εικόνες προκάλεσαν σφοδρή κριτική στα κοινωνικά δίκτυα, με χιλιάδες να κατηγορούν την ηγεσία για υποκρισία, καθώς την ίδια ώρα οι γυναίκες στο Ιράν αντιμετωπίζουν βίαιες διώξεις από την «αστυνομία ηθών» επειδή δεν καλύπτουν τα μαλλιά τους.
Η αντίδραση ήταν εκρηκτική: «Οι κανόνες είναι για τον λαό, όχι για εκείνους», έγραψαν χρήστες στο Χ. Η Ιρανή ακτιβίστρια Μασίχ Αλινετζάν υπογράμμισε: «Την ώρα που οι γυναίκες δέρνονται επειδή δείχνουν μια τούφα μαλλιά, η κόρη του Σαμχανί παντρεύεται με στράπλες φόρεμα. Αυτό δεν είναι απλώς υποκρισία, είναι το ίδιο το σύστημα».
Δύο ιστορίες από διαφορετικές χώρες αλλά με κοινό άξονα: τον έλεγχο πάνω στο γυναικείο σώμα, τις κοινωνικές πιέσεις για «σεμνότητα» και τον τρόπο με τον οποίο τα ρούχα μιας νύφης μπορούν να μετατραπούν σε αιτία οικογενειακής τραγωδίας ή πολιτικού ξεσηκωμού.
Πηγές: Daily Mail, Iran International
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους κατοίκους
Κίνδυνος για το οικοσύστημα της Αυστραλίας - Η χρήση τους ως τροφή για ερπετά
Χωρίς τέλος τα πλήγματα του ρωσικού στρατού σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ μετά από επτά χρόνια
Άγνωστο σε τι κατάσταση βρίσκεται
Ερωτηματικό για το πώς διέρρευσε η πληροφορία για την αποστολή τους
Η Χεζμπολάχ απορρίπτει την προτεινόμενη συμφωνία
«Ως υπουργός είμαι έντρομος και ως πατέρας ακόμη περισσότερο» δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης
Το «εξαιρετικά ευφυές» ζώο κατάφερε να ξεφύγει από τις παγίδες και τα ηρεμιστικά των αρχών
«Δεν υπήρξε κανένα δράμα» λέει πηγή από το περιβάλλον του
Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία
Θύματα κατηγορούν αστυνομικούς ότι έκαναν τα στραβά μάτια
Χωρίς τέλος η βία μεταξύ αντίπαλων καρτέλ ναρκωτικών
Κίνηση τακτικής ή παραδοχή αδιεξόδου στο μέτωπο
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποιεί την Τεχεράνη ότι ο χρόνος λιγοστεύει
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Φαντάσου να πίνεις σαμπάνια σε ένα κουπέ του 1890, ενώ η Ευρώπη περνάει έξω από το παράθυρό σου
Ζητά συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο
«Νιώθω βαθιά ντροπή», είπε ο ηθοποιός σε ομιλία του στο Βερολίνο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.