- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Γερμανία: Στην κορυφή η AfD μαζί με την Χριστιανική Ένωση σε νέα δημοσκόπηση
Αυξάνεται η δυσαρέσκεια για το έργο της κυβέρνησης
Γερμανία: Το 30% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ακροδεξιά και η λαϊκιστική δεξιά συνιστούν κίνδυνο για την δημοκρατία
Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) μοιράζεται με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) την πρώτη θέση στην δημοσκόπηση του ARD, από την οποία αναδεικνύεται επίσης δυσαρέσκεια των πολιτών για το έργο της κυβέρνησης, αλλά και ανησυχία για την λειτουργία της δημοκρατίας.
Στο σημερινό DeutschlandTrend για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, η AFD και οι CDU/CSU μοιράζονται την πρώτη θέση με 26%.
Η AfD, η οποία έχει αυξήσει δημοσκοπικά τις δυνάμεις της κατά 10 μονάδες κατά την τελευταία χρονιά, κερδίζει μία μονάδα από την προηγούμενη μέτρηση, ενώ η Ένωση χάνει στο ίδιο διάστημα μία μονάδα.
Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) παραμένει στη δεύτερη θέση με αμετάβλητο ποσοστό στο 14%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 12% (+1) και η Αριστερά με 10% και χωρίς μεταβολή. Η Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) συγκεντρώνουν από 3% και βρίσκονται μακριά από το όριο εισόδου στην Βουλή (5%).
Στην ίδια δημοσκόπηση, είναι σαφής και η αύξηση της δυσαρέσκειας των πολιτών από τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Τον περασμένο Ιούνιο δυσαρεστημένο δήλωνε το 51%, ενώ τώρα το ίδιο λέει το 77% των ερωτηθέντων. Επιπλέον, μόνο το 42% δηλώνει ικανοποιημένο από τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στην χώρα, με το 56% να εκφράζει και εδώ την δυσαρέσκειά του.
Μεταξύ των υποστηρικτών της AfD μάλιστα αυτό το ποσοστό φθάνει στο 91%. Το 30% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η ακροδεξιά και η λαϊκιστική δεξιά συνιστούν κίνδυνο για την δημοκρατία, ενώ το 20% δηλώνει ότι ανησυχεί για την «δυσλειτουργία της πολιτικής δράσης» στην κυβέρνηση και στην διοίκηση. Το 9% ανησυχεί για τις εξωτερικές απειλές και το 8% για την μετανάστευση.
Στο ερώτημα εάν υπάρχει ανησυχία ότι η Ρωσία θα επιτεθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το 63% απαντά καταφατικά, ενώ «μικρή» ή «καθόλου» ανησυχία δηλώνει το 35%.
Στο ερώτημα σχετικά με την αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση της Χαμάς, το 63% δηλώνει ότι την θεωρεί υπερβολική, το 15% κατάλληλη και το 6% ανεπαρκή. Το 55% τάσσεται υπέρ της αναγνώρισης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με το 20% να υποστηρίζει την αντίθετη άποψη. Στο ίδιο πνεύμα, 55% των ερωτηθέντων ζητά να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος του Ισραήλ, ενώ 27% τάσσεται κατά μιας τέτοιας προοπτικής.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Η επίθεση οδήγησε τελικά στον θάνατο της Ντον Στέρτζες, μητέρας τριών παιδιών
Η γραπτή δήλωσή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη
Τα ίχνη του άνδρα χάθηκαν πριν από δύο εβδομάδες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.