- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Ο επικεφαλής της Μοσάντ αντέδρασε στο σχέδιο χτυπήματος στo Kατάρ
Kαθώς υπήρχαν σκέψεις για χερσαία επιχείρηση
Ο επικεφαλής της Μοσάντ αντέδρασε στο σχέδιο χτυπήματος στo Kατάρ
Σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό του ισραηλινού μηχανισμού ασφαλείας αποκαλύπτουν οι πληροφορίες για την αντίθεση του διοικητή της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, σε σχέδιο δολοφονίας ανώτερων στελεχών της Χαμάς στο Κατάρ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Telegraph και άλλων διεθνών μέσων, η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών είχε καταρτίσει σχέδιο χερσαίας επιχείρησης στο Κατάρ με στόχο τη φυσική εξόντωση ηγετικών στελεχών της παλαιστινιακής οργάνωσης. Ο επικεφαλής της, ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει το «πράσινο φως», προειδοποιώντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα έθετε σε κίνδυνο τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων, στις οποίες ο ρόλος του Κατάρ είναι καθοριστικός.
Η εναλλακτική που εγκρίθηκε από την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ ήταν η χρήση μαχητικών αεροσκαφών για στοχευμένα πλήγματα στη Ντόχα. Παρά την επιλογή αυτής της μεθόδου, οι αναφορές συγκλίνουν ότι οι βασικοί στόχοι —μεταξύ των οποίων και ο ανώτατος αξιωματούχος της Χαμάς, Χαλίλ αλ-Χάγια— διασώθηκαν.
Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του ισραηλινού συστήματος ασφαλείας, με στελέχη να εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο το χτύπημα άξιζε το ρίσκο να υπονομευτούν οι διαπραγματεύσεις. Στο διπλωματικό πεδίο, η Ντόχα κατήγγειλε δημόσια την επίθεση, ενώ οι αραβικές και ισλαμικές χώρες προγραμματίζουν έκτακτη σύνοδο στην πρωτεύουσα του Κατάρ.
Το περιστατικό αποτυπώνει τις διαφορετικές προσεγγίσεις εντός του ισραηλινού μηχανισμού: από τη μία η πίεση για άμεσες επιχειρησιακές κινήσεις, από την άλλη η στρατηγική διατήρησης διπλωματικών διαύλων που θα μπορούσαν να αποδειχθούν κρίσιμοι στην πορεία του πολέμου.
Πηγή: Telegraph
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αφορμή για τις διαδηλώσεις ήταν η έξωση της 87χρονης Μαρικάρμεν από το διαμέρισμά της
Ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών
Μόνο η διπλωματία μπορεί να οδηγήσει σε μια διευθέτηση της κρίσης, τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα δύο ζώα θα περάσουν τα επόμενα δέκα χρόνια σε έναν ζωολογικό κήπο στην Ατλάντα
Eκατοντάδες διαδηλωτές καταγγέλλουν την έξωση της 87χρονης
Η αστυνομία έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση «μείζον περιστατικό»
«Αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα ηθικό», δήλωσε ο ποντίφικας από τη Λούρδη
H ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού μπροστά σε άδεια έδρανα εν όψει των εκλογών στο Ισραήλ
Στο πλευρό της 87χρονης γυναίκας διαδηλωτές
Πόσα μπορεί κανείς άραγε να περιμένει από έναν οργανισμό χωρίς καμία ουσιαστική ισχύ στην εποχή της πολυκρίσης;
Τα μυστικά της επιτυχίας και τη φιλοσοφία της ζωής του μοιράστηκε ο χολιγουντιανός σταρ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιτύχει τους στόχους της «ανεξαρτήτως συνθηκών»
«Θα μπορούσατε να είστε εσείς η επόμενη Μαρικάρμεν», έγραφαν τα πανό
Οι διαδηλωτές ζητούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ακυρώθηκαν και οι συναυλίες του Βρετανού Εντ Σίραν
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ανοιχτά ότι στόχος της είναι η αλλαγή κυβέρνησης στην Αβάνα
Οι επόμενες εκλογές στην Ισπανία προβλέπονται το αργότερο για τον Αύγουστο του 2027
Νέα επιχείρηση βομβαρδισμών στο Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.