- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Από αύριο σε ισχύ οι νέοι αμερικανικοί δασμοί παρά τις πολλές αναβολές
Τέσσερις μήνες μετά την πρώτη ανακοίνωση από τον Ντόναλντ Τραμπ
Από την 1η Αυγούστου, έπειτα από δύο αναβολές, πρόκειται να τεθούν σε ισχύ επιπλέον δασμοί στα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ
Αύριο Παρασκευή πρόκειται να τεθούν σε ισχύ οι δασμοί στις εισαγωγές προϊόντων στις ΗΠΑ, σχεδόν τέσσερις μήνες αφότου έκανε για πρώτη φορά την ανακοίνωση αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Από την 1η Αυγούστου, έπειτα από δύο αναβολές, πρόκειται να τεθούν σε ισχύ επιπλέον δασμοί στα προϊόντα που εξάγουν στις ΗΠΑ οι περισσότεροι εμπορικοί εταίροι της Ουάσινγκτον, με κάποιους να είναι ιδιαίτερα υψηλοί.
«Θα γίνει την Παρασκευή», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ. «Η 1η Αυγούστου είναι η ημέρα κατά την οποία θα θέσουμε σε εφαρμογή αυτούς τους δασμούς και μετά δεν θα αποτελούν πια αντικείμενο συζήτησης», πρόσθεσε.
Για περίπου 80 χώρες, ανάμεσά τους οι 27 της ΕΕ, οι δασμοί που θα ισχύουν στα προϊόντα τους πρόκειται να αυξηθούν από αύριο και να κυμαίνονται από το 11% ως το 50%.
Η ΕΕ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Βρετανία, το Βιετνάμ, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, καταφέρνοντας να συμφωνήσουν σε μικρότερο ποσοστό δασμών από αυτό που είχε ανακοινωθεί αρχικά από την Ουάσινγκτον.
Οι δασμοί για τα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ θα διαμορφωθούν στο 15% από 20% που είχε ανακοινωθεί στις αρχές Απριλίου από την αμερικανική κυβέρνηση.
Ωστόσο, καθώς έχουν ανακοινωθεί μόνο επτά συμφωνίες, ο Λευκός Οίκος απέχει κατά πολύ από τις «δεκάδες συμφωνίες» που διατεινόταν ότι θα καταφέρει να υπογράψει στη διάρκεια της αναστολής 90 ημερών που είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου.
Η Βραζιλία επηρεάζεται περισσότερο από τους αμερικανικούς δασμούς, καθώς ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον δασμών ύψους 50% σε αντίποινα για τις διώξεις που έχουν ασκηθεί από τη βραζιλιάνικη δικαιοσύνη εις βάρος του πρώην προέδρου της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου που κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2022. Ο Τραμπ υπέγραψε το σχετικό διάταγμα χθες Τετάρτη και οι δασμοί αυτοί θα τεθούν σε ισχύ την 6η Αυγούστου.
Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος προανήγγειλε την επιβολή δασμών 50% στις εισαγωγές χαλκού από αύριο.
Εξάλλου, αναφερόμενος στον Καναδά, ο Τραμπ σχολίασε ότι η απόφαση της Οτάβα να αναγνωρίσει τον Σεπτέμβριο ένα παλαιστινιακό κράτος καθιστά «πολύ δύσκολη» τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας.
Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά, που ανεστάλησαν τον Ιούνιο αφού η Οτάβα επέβαλε φόρο ψηφιακών υπηρεσιών στους κολοσσούς του διαδικτύου, στις διεξάγονται σε τεταμένο διπλωματικό κλίμα κυρίως λόγω των προκλητικών δηλώσεων του Τραμπ αναφορικά με τον Καναδά.
Οι επιπτώσεις των δασμών εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία στους οικονομολόγους, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα επηρεάσουν όχι μόνο τον πληθωρισμό αλλά και την αμερικανική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το Budget Lab του πανεπιστημίου Γιέιλ, ο μέσος όρος των δασμών που ίσχυαν στις 30 Ιουλίου διαμορφωνόταν πάνω από 18%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1933, και ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο αφού εφαρμοστούν οι νέοι δασμοί.
Οι επιπτώσεις τους γίνονται ήδη αισθητές στην αμερικανική ανάπτυξη: αν και αυτή πράγματι ανέκαμψε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια παραπλανητική απόδοση και επισημαίνουν ότι η ανάπτυξη κατά το πρώτο εξάμηνο επιβραδύνθηκε, γύρω στο 1,3% σε ετήσιο ρυθμό.
Η τάση αυτή αναμένεται να επιβεβαιωθεί την υπόλοιπη χρονιά διότι «οι δασμοί ροκανίζουν λίγο λίγο τη δραστηριότητα», υπογράμμισε η επικεφαλής οικονομολόγος του Nationwide Κάθι Μπόστιαντσιτς.
Για τον Σάμιουελ Τομπς του Pantheon Macroeconomics, η ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο πρόκειται να είναι κάτω του 1% σε ετήσιο ρυθμό.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ο καθηγητής Οικονομίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Τζέισον Φέρμαν αναμένει ότι θα ανέλθει στο 3%.
Γεγονός που ωθεί την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) να τηρεί επιφυλακτική στάση, προς απογοήτευση του Τραμπ. Χθες Τετάρτη η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της και ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ φάνηκε να απομακρύνει ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο μελλοντικής μείωσής τους.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Αν έμαθα ένα πράγμα από τον Βίτο, είναι να μην αφήνεις ποτέ την ηλικία σου να σε περιορίζει»
Νέα προειδοποίηση από τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της χώρας
Το περιστατικό λίγους μήνες πριν με «πρωταγωνιστή» τον ίδιο γιατρό
«Πονοκέφαλος» για εταιρίες όπως Meta, Google, Microsoft και Amazon
Η εκλογική παράδοση δεν αρκεί όταν πονάει η τσέπη των πολιτών
Για «πολιτική καταστροφή», έκανε λόγο ο κυβερνήτης της Φλόριντα
«Όλοι γνωρίζουν γιατί χάσαμε» - Πληθαίνουν τα ερωτήματα για το πολιτικό μέλλον του Αμερικανού προέδρου
Τα όπλα που έχει στα χέρια του
Πού κρίθηκε η Γερουσία, η ψήφος αποδοκιμασίας και τι αλλάζει στο Κογκρέσο
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Απαρχαιωμένες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, επανειλημμένες διαρροές και υψηλά επίπεδα αμίαντου
Πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 δολάρια
Τι μπορούν να κάνουν οι Δημοκρατικοί
Οι επενδυτές προσδοκούν λιγότερες πολιτικές ανατροπές, αλλά βλέπουν αυστηρότερο έλεγχο στην τεχνητή νοημοσύνη
Ο Πάπας έχει ήδη παραθέσει στίχους του σε πρόλογο βιβλίου
Ο 67χρονος άνδρας αρνήθηκε αρχικά να παραδώσει τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου
Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί πως η απόφασή του για το Ιράν ήταν η σωστή
Οι πιθανές επιπτώσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τρεις κρίσιμες περιοχές του πλανήτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.