- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πώς ο δασμός 15% διαμορφώνει τη νέα εμπορική συμφωνία και τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων
Τι σηματοδοτεί η συμφωνία για την ΕΕ και τις ΗΠΑ
Πώς ο δασμός 15% διαμορφώνει τη νέα εμπορική συμφωνία και τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξαν σε ένα πλαίσιο εμπορικής συμφωνίας, τερματίζοντας μια αντιπαράθεση μηνών μεταξύ δύο από τους μεγαλύτερους οικονομικούς εταίρους στον κόσμο.
Ύστερα από διαπραγματεύσεις υψηλού κινδύνου μεταξύ του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Σκωτία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε δασμό 15% από τις ΗΠΑ σε όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Πρόκειται για το ήμισυ του συντελεστή εισαγωγικού φόρου 30% που είχε απειλήσει να επιβάλει ο Τραμπ από την Παρασκευή. Δήλωσε ότι το μπλοκ των 27 μελών θα ανοίξει τις αγορές του σε εξαγωγείς των ΗΠΑ με μηδενικούς δασμούς σε ορισμένα προϊόντα.
Εκτός από την ΕΕ, έχει καταλήξει σε δασμολογικές συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, αν και δεν έχει επιτύχει τον στόχο του για «90 συμφωνίες σε 90 ημέρες».
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η ΕΕ θα αυξήσει τις επενδύσεις της στις ΗΠΑ κατά 600 δισεκατομμύρια δολάρια (446 δισεκατομμύρια λίρες), συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού του αμερικανικού στρατού, και θα ξοδέψει 750 δισεκατομμύρια δολάρια στην ενέργεια.Οι δασμοί στα αυτοκίνητα θα μειωθούν επίσης σε 15%, από το υφιστάμενο 25%.
Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι αυτές οι επενδύσεις μέσα στα επόμενα τρία χρόνια σε αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο, πετρέλαιο και πυρηνικά καύσιμα θα βοηθήσουν στη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας.
Ορισμένα προϊόντα δεν θα επιβαρύνονται με δασμούς, όπως αεροσκάφη και εξαρτήματα αεροπλάνων, ορισμένες χημικές ουσίες και κάποια γεωργικά προϊόντα. Αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα ξεχωριστή συμφωνία για τους ημιαγωγούς.
Για την ΕΕ, οι δασμοί θα μπορούσαν να ήταν χειρότεροι: δεν είναι τόσο ευνοϊκοί όσο το 10% του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά είναι ίδιοι με το 15% που διαπραγματεύτηκε η Ιαπωνία την προηγούμενη εβδομάδα.
Για τις ΗΠΑ, αυτό ισοδυναμεί με προσδοκία για περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε δασμολογικά έσοδα για το κράτος – με βάση τα περσινά στοιχεία εμπορίου – και επιπλέον εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε νέες επενδύσεις.
Πηγή: BBC
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Wall Street Journal
Ο δεύτερος γύρος θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή
Το Ιράν προειδοποιεί άλλες χώρες κατά «οποιασδήποτε ενέργειας» που θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε στο CNN ότι ο ισραηλινός στρατός «δεν δουλεύει με το χρονόμετρο ή βάση χρονοδιαγράμματος»
Tο 72% των προγραμματισμένων αποδεσμεύσεων αφορά αργό πετρέλαιο
Τι αναφέρει το δημοσίευμα της Daily Mail
Τόνισε ότι η Τεχεράνη δεν ζήτησε ποτέ κατάπαυση του πυρός και δεν σκοπεύει να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Μια σειρά άρθρων που εξηγεί βήμα προς βήμα την ιστορία του Κυπριακού για όσους θέλουν να το καταλάβουν καλύτερα
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για μια πιθανή επέκταση της ναυτικής αποστολής
«Πεθαίνω... για καφέ» αναφέρει σε ανάρτησή του, σατιρίζοντας τις φήμες ότι έχει πεθάνει
Συνεχείς οι αναχαιτίσεις ιρανικών drones και πυραύλων στις χώρες του Κόλπου
Ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας προειδοποίησε πως η βία δεν θα οδηγήσει στην απονομή της δικαιοσύνης
Η Κεντροδεξιά πολιορκεί το Παρίσι και η Ακροδεξιά τη Μασσαλία - Στο 20% η συμμετοχή το μεσημέρι
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για άμεσες αγορές οπλισμού
«Προμήθεια συναλλαγής» φέρνει δισεκατομμύρια στα ταμεία για τον έλεγχο της δημοφιλούς πλατφόρμας
Ανάληψη ευθύνης με βίντεο-ντοκουμέντο από την Ashab Al Yamim - «Κύμα αντισημιτισμού» καταγγέλλει το Τελ Αβίβ
Συνελήφθη ο δράστης - Ερευνώνται καταγγελίες για αντι-ισλαμικά συνθήματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσης ειρήνης με την Τεχεράνη
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα το κάλεσμά του προς άλλες χώρες να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.