- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Λατινική Αμερική: Κύμα ψύχους σε Αργεντινή, Χιλή και Ουρουγουάη άφησε πίσω τουλάχιστον 15 νεκρούς
Τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Λατινική Αμερική: Κύμα ψύχους σε Αργεντινή, Χιλή και Ουρουγουάη άφησε πίσω τουλάχιστον 15 νεκρούς - Τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Ένα πρωτοφανές κύμα ψύχους πλήττει τη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα τις Αργεντινή, Χιλή και Ουρουγουάη, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων και αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις να θέσουν περιορισμούς στη χρήση του φυσικού αερίου και να δημιουργήσουν έκτακτα καταλύματα.
Μια μάζα πολικού αέρα από την Ανταρκτική επηρεάζει την περιοχή, ρίχνοντας τη θερμοκρασία πολύ κάτω από τους 0° Κελσίου σε αυτές τις τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
Στην Αργεντινή τουλάχιστον εννέα άστεγοι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του ψύχους αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Proyecto 7.
Στο Μπουένος Άιρες η θερμοκρασία έπεσε στον -1,9° Κελσίου την Τετάρτη, το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 34 χρόνια. Διακοπές στην ηλεκτροδότηση που προκλήθηκαν λόγω της μεγάλης ζήτησης άφησαν χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ρεύμα για περισσότερες από 24 ώρες σε κάποιες περιοχές.
Snow on the beach ❄️🏖️ A cold snap has set all-time winter lows in Chile and Argentina. Local news reports that snow has not fallen in the coastal town of Miramar, Argentina, since 1991. pic.twitter.com/Axj0XEWqGW
— AccuWeather (@accuweather) July 1, 2025
Εξάλλου χιόνι έχει καλύψει τις παραλίες της Αργεντινής στον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ στη μικρή κοινότητα Μακιντσάο της Παταγονίας η θερμοκρασία έπεσε την Τρίτη στους -18° Κελσίου.
Η κυβέρνηση της χώρας ανέστειλε την Τετάρτη την παροχή φυσικού αερίου στις επιχειρήσεις και τα πρατήρια καυσίμων, προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών των νοικοκυριών.
Οι αρχές στην Ουρουγουάη, όπου η θερμοκρασία έπεσε κάτω από το μηδέν σε κάποιες περιοχές, κήρυξε «κόκκινο συναγερμό» σε εθνικό επίπεδο μετά τον θάνατο έξι ανθρώπων. Στο πλαίσιο του κόκκινου συναγερμού η κυβέρνηση μπορεί να μεταφέρει τους άστεγους σε προσωρινά καταλύματα.
Several truck drivers are stranded by a brutal wave of polar cold on the border between Chile and Argentina. pic.twitter.com/BXJZPm3mRG
— Weather Monitor (@WeatherMonitors) July 2, 2025
Στο Μοντεβιδέο η υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στις 30 Ιουνίου ήταν 5,8° Κελσίου, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1967, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μάριο Μπιντεγκάιν.
Και στη Χιλή ενεργοποιήθηκε το σχέδιο παροχής καταλυμάτων για τους αστέγους. Στην πόλη Τσιλάν, 400 χιλιόμετρα νότια του Σαντιάγο, το θερμόμετρο έδειξε – 9,3° Κελσίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.
Χιόνι έπεσε σε κάποιες περιοχές της ερήμου Ατακάμα, της πιο ξηρής στον κόσμο, για πρώτη φορά εδώ και μία δεκαετία.
«Αυτό που συμβαίνει αυτή την εβδομάδα στη Χιλή και ευρύτερα στο Κέρας της Νότιας Αμερικής είναι ένα κύμα ψύχους που προκλήθηκε από τη μαζική μετακίνηση πολικού αέρα από την Ανταρκτική», δήλωσε ο Ραούλ Κορντέρο κλιματολόγος στο πανεπιστήμιο του Σαντιάγο.
Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Συνεδριάζει σήμερα δικαστήριο του Παρισίου για την αναστολή λειτουργίας του
Η ιστορία της Emma άνοιξε συζήτηση για τις οργανωμένες κλοπές κινητών στο Λονδίνο και τον ρόλο των social media στην ταυτοποίηση δραστών
Οι ιστορικές αλήθειες και η διατήρηση ενός εθνικού μυθιστορήματος
Συναγερμός στις ιρλανδικές αρχές
Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός της χώρας
Τα έγγραφα δείχνουν ότι η Χαμάς επιδίωξε να εκμεταλλευτεί το έργο των ΜΚΟ για στρατιωτικούς σκοπούς
«Πρόκειται για τεράστιο λάθος», δήλωσε ο συνιδρυτής της Microsoft
«Don't look back in anger», προέτρεψε o Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Kαρπός σχέσης του με τη Σβετλάνα Κριβονογκίχ, πρώην καθαρίστρια
Με αφορμή μια δήλωση του αρμόδιου υπουργού
Mεγάλη έρευνα που αφορά συνολικά 13 ονομαστά brands
Συνάντηση του ρώσου προέδρου με τον ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι
1,8 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν τη βασική εισοδηματική στήριξη
Οι Dauvergne εκτρέφουν περίπου 350.000 σαλιγκάρια τον χρόνο
Η επίθεση οδήγησε τελικά στον θάνατο της Ντον Στέρτζες, μητέρας τριών παιδιών
Η γραπτή δήλωσή της μετά τις κατηγορίες για διαφθορά και απάτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.