- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Σαλμάν Ρουσντί δηλώνει ικανοποιημένος με την ποινή που επιβλήθηκε στον παρ’ ολίγον δολοφόνο του
Ο Χάντι Μάταρ, 27 ετών, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη
Τον Νοέμβριο, ο σερ Σαλμάν Ρουσνί θα κυκλοφορήσει τη νέα του συλλογή διηγημάτων με τίτλο «The Eleventh Hour»
Ο βραβευμένος συγγραφέας σερ Σαλμάν Ρουσντί δήλωσε «ικανοποιημένος» με την ποινή -τη μέγιστη δυνατή- που επιβλήθηκε στον άνδρα που τον μαχαίρωσε στη Νέα Υόρκη το 2022.
Ο Χάντι Μάταρ, 27 ετών, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια κάθειρξη για απόπειρα δολοφονίας, αφού μαχαίρωσε επανειλημμένα τον Σαλμάν Ρουσντί κατά τη διάρκεια ομιλίας του.
«Ήμουν ευχαριστημένος που του επιβλήθηκε η μέγιστη ποινή, και ελπίζω να τη χρησιμοποιήσει για να στοχαστεί πάνω στις πράξεις του», δήλωσε ο Ρουσντί στο πρόγραμμα Today του BBC Radio 4.
Η επίθεση άφησε τον συγγραφέα τυφλό από το ένα μάτι, με σοβαρή βλάβη στο ήπαρ και παράλυτο το ένα χέρι λόγω νευρικής βλάβης στο μπράτσο.
Πέρυσι, ο Ρουσντί κυκλοφόρησε το βιβλίο «Knife», το οποίο αφηγείται την εμπειρία του από την επίθεση – ένα έργο που ο ίδιος περιγράφει ως «τον δικό μου τρόπο να αντεπιτεθώ». Στο βιβλίο περιλαμβάνεται και μια φανταστική συνομιλία με τον Μάταρ.
«Σκέφτηκα ότι αν τον συναντούσα στην πραγματικότητα για να του κάνω ερωτήσεις, δεν θα έπαιρνα και πολλά από εκείνον», δήλωσε στο BBC. «Δε νομίζω ότι θα άνοιγε την καρδιά του σε μένα. Κι έτσι είπα να την ανοίξω μόνος μου – πιθανώς να το κάνω καλύτερα απ’ ό,τι μια αληθινή συνομιλία».
Η φανταστική συνομιλία ζωντάνεψε μέσω τεχνητής νοημοσύνης σε ντοκιμαντέρ του Άλαν Γέντομπ, δημιουργού του BBC και πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού, ο οποίος πέθανε το περασμένο Σάββατο.
«Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό», είπε ο Ρουσντί τη Δευτέρα. «Οπωσδήποτε κατάφερε να περάσει το μήνυμά του».
Ο συγγραφέας μίλησε στην εκπομπή του BBC Radio 4 για να αποτίσει φόρο τιμής στον Γέντομπ: «Πέρα από όσα λέγονται –ότι ήταν ένας απίστευτος υποστηρικτής των τεχνών– είχε και ένα πραγματικό χάρισμα στη φιλία. Ήταν ισχυρός σύμμαχος στις δύσκολες στιγμές».
Και πρόσθεσε: «Ήταν σπουδαίος δημιουργός προγραμμάτων, και ελπίζω ότι έτσι θα τον θυμούνται. Αφήνει μια “κολοσσιαία” παρακαταθήκη. Είναι ένας από τους γίγαντες των βρετανικών ΜΜΕ της τελευταίας γενιάς».
Η φιλία και η συνεργασία των δύο ανδρών είχε φτάσει μέχρι και τη σατιρική συμμετοχή του Ρουσντί σε σκηνή πάλης χεριών στο mockumentary του BBC W1A, με τον ίδιο να σχολιάζει χιουμοριστικά: «Όλοι με ρωτούν ποιος νίκησε. Και φυσικά κανείς δεν νίκησε – ήταν εντελώς ψεύτικο».
Τον Νοέμβριο, ο σερ Σαλμάν Ρουσντί θα κυκλοφορήσει τη νέα του συλλογή διηγημάτων με τίτλο «The Eleventh Hour», το πρώτο του έργο μυθοπλασίας μετά την επίθεση.
Η επίθεση ήρθε 35 χρόνια μετά την έκδοση του αμφιλεγόμενου μυθιστορήματος «Οι Σατανικοί Στίχοι», το οποίο είχε οδηγήσει σε μακροχρόνιες απειλές κατά της ζωής του, εξαιτίας του τρόπου που απεικονίζεται ο Προφήτης Μωάμεθ στο έργο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.