- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι ΗΠΑ στρέφουν τις μυστικές υπηρεσίες τους στη Γροιλανδία - Κατασκοπεία με εντολή Τραμπ
Μήνυμα «προτεραιότητας συλλογής πληροφοριών» σε CIA, NSA και DIA
Ο Ντόναλντ Τραμπ διατάζει τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ να εστιάσουν στη Γροιλανδία - Εντολή σε CIA, NSA και DIA - Έντονες αντιδράσεις από Δανία και Γροιλανδία.
Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ διατάχθηκαν να εστιάσουν τις κατασκοπευτικές τους δραστηριότητες στη Γροιλανδία, σε μια σαφή ένδειξη της αποφασιστικότητας του Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει την περιοχή.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι υπό την Τάλσι Γκάμπαρντ, διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, εξέδωσαν την εντολή προς τα ηγετικά στελέχη των υπηρεσιών με μήνυμα «προτεραιότητας συλλογής πληροφοριών» στη Γροιλανδία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Τέτοια μηνύματα καθορίζουν τις προτεραιότητες των μυστικών υπηρεσιών και κατευθύνουν πόρους και προσοχή προς στόχους «υψηλού ενδιαφέροντος».
Στο στόχαστρο των αμερικανικών υπηρεσιών η ανεξαρτησία της Γροιλανδίας
Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), η Υπηρεσία Αμυντικών Πληροφοριών και η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) συμπεριλήφθηκαν στην εντολή.
Οι επικεφαλής τους κλήθηκαν να μελετήσουν το κίνημα ανεξαρτησίας της Γροιλανδίας και τις αντιδράσεις στις αμερικανικές προσπάθειες εξόρυξης φυσικών πόρων στο νησί, ανέφεραν ανώνυμοι αξιωματούχοι.
The U.S. is stepping up its intelligence-gathering efforts regarding Greenland, drawing America’s spying apparatus into President Trump’s campaign to take over the island https://t.co/zH6jeN2E42
— The Wall Street Journal (@WSJ) May 7, 2025
Έμπειροι αναλυτές πληροφοριών σημειώνουν ότι η Γροιλανδία, με πληθυσμό περίπου 56.000, δεν υπήρξε στο παρελθόν στόχος αμερικανικής κατασκοπείας.
Αντιδράσεις από Δανία και Γροιλανδία για τις δηλώσεις Τραμπ
Η ενέργεια αυτή αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω ανησυχία στη Δανία – σύμμαχο των ΗΠΑ και μέλος του ΝΑΤΟ – η οποία έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η Γροιλανδία δεν πωλείται ούτε παραχωρείται.
Η Δανία σχεδιάζει να δαπανήσει 1,5 δισ. δολάρια για την προστασία της περιοχής, η οποία διαθέτει αυτονομία στο πλαίσιο της δανικής συνταγματικής μοναρχίας.
Ο Τραμπ, που από την πρώτη του θητεία εκφράζει ενδιαφέρον για την απόκτηση της Γροιλανδίας, αρνήθηκε να αποκλείσει ακόμη και κατάληψή της διά της βίας, σε συνέντευξή του στο NBC την περασμένη εβδομάδα.
«Δεν λέω ότι θα το κάνω, αλλά δεν αποκλείω τίποτα», δήλωσε. «Χρειαζόμαστε πολύ τη Γροιλανδία. Είναι λίγοι οι άνθρωποι εκεί, θα τους φροντίσουμε, θα τους αγαπάμε κλπ. Αλλά τη χρειαζόμαστε για τη διεθνή ασφάλεια». Οι δηλώσεις του ανανέωσαν υπόσχεση που είχε δώσει σε ομιλία του στο Κογκρέσο τον Μάρτιο: «Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα την αποκτήσουμε».
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ο Τζέιμς Χιούιτ, δήλωσε: «Ο πρόεδρος είναι σαφής ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για την ασφάλεια της Γροιλανδίας και της Αρκτικής», χωρίς να σχολιάσει άμεσα τη νέα προτεραιότητα στις υπηρεσίες πληροφοριών.
Η Γκάμπαρντ καταδίκασε τη διαρροή, κατηγορώντας την εφημερίδα πως «θα έπρεπε να ντρέπεται που βοηθά το βαθύ κράτος να υπονομεύσει τον πρόεδρο, πολιτικοποιώντας και διαρρέοντας απόρρητες πληροφορίες». Η πρεσβεία της Δανίας στην Ουάσιγκτον δεν σχολίασε.
Το μήνυμα των μυστικών υπηρεσιών ακολούθησε επίσκεψη στη Γροιλανδία τον Μάρτιο από τον αντιπρόεδρο Τζ.Ντ. Βανς, τον τότε σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Μάικ Βολτς και τον υπουργό Ενέργειας Κρις Ράιτ, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.
Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, χαρακτήρισε την επίσκεψη «εντελώς απαράδεκτη πίεση» στους πολιτικούς και στον λαό της Γροιλανδίας. Πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος Τραμπ είναι σοβαρός. Θέλει τη Γροιλανδία».
(Με πληροφορίες του Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μια διαφωνία για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις οικογενειακές διακοπές, ήταν μοιραία
Νέα ένταση με ιρανικούς βαλλιστικούς πάνω από τον Περσικό σε αντίποινα στις ΗΠΑ
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατο του θρυλικού παλαιστή - Oι ισχυρισμοί περί ιατρικής αμέλειας
Η διαδικασία «θερμικής διαφυγής» στις μπαταρίες λιθίου μπορεί να προκαλέσει ακραίες θερμοκρασίες
Στο μικροσκόπιο των αρχών παλαιότερες καταγγελίες εις βάρος του υπόπτου, που φέρεται να σχετίζονται με υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων
Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 16 μήνες
Ο στενός φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε τι συμβαίνει μακριά από τις κάμερες και γιατί «κανείς δεν το μαθαίνει»
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.