- CITY GUIDE
- PODCAST
-
24°
Το Χάρβαρντ προσφεύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ
Καταγγέλλει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «θέλει να πάρει τον έλεγχο ακαδημαϊκών αποφάσεων»
Το Χάρβαρντ προσφεύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης Τραμπ, καταγγέλλοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «θέλει να πάρει τον έλεγχο ακαδημαϊκών αποφάσεων»
Το Χάρβαρντ προσέφυγε τη Δευτέρα (21.4) στη δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας του «παγώματος» κρατικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων προορισμένων για το πανεπιστήμιο, προχωρώντας σε νέο επεισόδιο στο μπραντεφέρ ανάμεσα στον εκπαιδευτικό οργανισμό και τον Λευκό Οίκο.
Η κυβέρνηση Τραμπ επιτίθεται εδώ και εβδομάδες εναντίον πολύ γνωστών αμερικανικών πανεπιστημίων, τα οποία κατηγορεί ότι άφησαν να θάλλει ο αντισημιτισμός κατά τη διάρκεια φοιτητικών κινητοποιήσεων εναντίον του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που τα πρυτανεία τους διαψεύδουν κατηγορηματικά. Ανάμεσα στους στόχους της είναι το Χάρβαρντ, πανεπιστήμιο κατά κανόνα στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. Είδε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων να παγώνουν την περασμένη εβδομάδα, αφού απέρριψε αξιώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.
Κι ο πρόεδρος Τραμπ απείλησε να πάει τα πράγματα πολύ πιο μακριά, καταργώντας την εξαίρεση από φόρους και τέλη στο Χάρβαρντ, στο οποίο προσάπτει πως προωθεί το «μίσος» και την «ηλιθιότητα».
Το Χάρβαρντ προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μασαχουσέτης
Αντιδρώντας, το πανεπιστήμιο, εγκατεστημένο κοντά στη Βοστόνη (βορειοανατολικά), προσέφυγε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μασαχουσέτης. «Αυτή η υπόθεση αφορά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει το πάγωμα των ομοσπονδιακών χρηματοδοτήσεων ως μέσο για να πάρει τον έλεγχο ακαδημαϊκών αποφάσεων στο Χάρβαρντ», τόνισε το περίβλεπτο πανεπιστήμιο στην προσφυγή του.
«Οι ενέργειες της κυβέρνησης καταπατούν όχι μόνο την πρώτη τροπολογία (σ.σ. του Συντάγματος, που εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης), αλλά επίσης και ομοσπονδιακούς νόμους και κανονισμούς», αναφέρει η προσφυγή (σελ. 4) του πανεπιστημίου, το οποίο βρίσκει την απόφαση να στερηθεί χρηματοδοτήσεις και δωρεές «αυθαίρετη».
Το Χάρβαρντ μπαίνει συχνά στο στόχαστρο των συντηρητικών, που χαρακτηρίζουν ευρύτερα τα αμερικανικά πανεπιστήμια υπερβολικά αριστερά. Οι επιθέσεις διπλασιάστηκαν μετά την άνοιξη του 2024 και τις φοιτητικές κινητοποιήσεις εναντίον του πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί ανακοίνωσαν εξάλλου πως έχει αρχίσει να διενεργείται έρευνα εναντίον του Χάρβαρντ στο Κογκρέσο, καθώς του προσάπτουν πως παραβίασε νόμους περί ισότητας. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ απείλησε επίσης να απαγορεύσει να φοιτούν στο πανεπιστήμιο αλλοδαποί φοιτητές αν δεν δεχτεί να υποβάλλονται σε έλεγχο οι εγγραφές, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κατεύθυνσης.
«Μην απατάσθε: το Χάρβαρντ απορρίπτει τον αντισημιτισμό και τις διακρίσεις σε όλες τις μορφές της και προχωρά ενεργά σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ξεριζώσει τον αντισημιτισμό από την πανεπιστημιούπολή του», αναφέρει η προσφυγή.
«Αλλά αντί να συνεργαστεί με το Χάρβαρντ στις συνεχιζόμενες προσπάθειές του για αυτό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σαρωτικό πάγωμα της χρηματοδότησης για ιατρική, επιστημονική, τεχνολογική και άλλη έρευνα που δεν έχει καμιά σχέση με τον αντισημιτισμό», προσθέτει το κείμενο.
Τη θέση του Χάρβαρντ εξήραν πολλοί καθηγητές και φοιτητές, ως σπάνια ένδειξη αντίστασης, ενώ άλλα πανεπιστήμια, όπως ιδίως το νεοϋορκέζικο Κολούμπια, δέχτηκαν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που απαιτούσε η ρεπουμπλικανική πίεση υπό πίεση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η 63χρονη δικηγόρος τιμήθηκε για τους αγώνες της υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Από τη δημοσιογραφία και το BBC στη διεθνή επιτυχία
Το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης
Όταν ο βιαστής της εμφανίστηκε ως ο τέλειος σύντροφος
«Η αφόρητη ταλαιπωρία του παιδιού ήταν εμφανής» αναφέρεται στην απόφαση
Πώς η ακρίβεια και ο πληθωρισμός αναβάλουν τον χωρισμό
Ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν τετραπλασίασε τις έδρες του στο Σώμα
Καμία δεν έμαθε για τον θάνατο της άλλης
«Κανείς δεν πιστεύει ότι η αυτορρύθμιση αρκεί» υποστήριξε
Ενώ τα δίδυμα ΗΠΑ vs Κίνα και ΗΠΑ vs Ιράν καλύπτουν τις φωτιές στη χειμαζόμενη Ουκρανία, ο πόλεμος φέρνει μεγάλη ακρίβεια
Ανεβαίνει η ένταση μεταξύ Τελ-Αβίβ και Άγκυρας
Η προσωρινή πρόεδρος Ροντρίγκεζ προσπαθεί να κερδίσει την εύνοια των ΗΠΑ
Αιφνιδίασε τους πελάτες στο Ρέντμπεργκ στην πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή μετά την άνοδό του στον θρόνο
Αφορμή για τις διαδηλώσεις ήταν η έξωση της 87χρονης Μαρικάρμεν από το διαμέρισμά της
Ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών εκλογών
Μόνο η διπλωματία μπορεί να οδηγήσει σε μια διευθέτηση της κρίσης, τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Τα δύο ζώα θα περάσουν τα επόμενα δέκα χρόνια σε έναν ζωολογικό κήπο στην Ατλάντα
Eκατοντάδες διαδηλωτές καταγγέλλουν την έξωση της 87χρονης
Η αστυνομία έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση «μείζον περιστατικό»
«Αυτό που είναι νόμιμο δεν είναι απαραίτητα ηθικό», δήλωσε ο ποντίφικας από τη Λούρδη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.