Κοσμος

Βραζιλιάνος δικαστής παρίστανε τον Άγγλο αριστοκράτη με ψεύτικο όνομα για 23 χρόνια

Ο «Έντουαρντ Άλμπερτ Λάνσελοτ Ντοντ Καντέρμπουρι Κάτερχαμ Γουίκφιλντ» ήταν τελικά ο Ζοζέ ντος Ρέις

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δικαστής στη Βραζιλία ζούσε 23 χρόνια με ψεύτικη αγγλική ταυτότητα ως «Γουίκφιλντ», μέχρι που αποκαλύφθηκε από τις αρχές.
Το Παλάτι της Δικαιοσύνης του Σάο Πάολο στη Βραζιλία © CC BY-SA 2.0

Δικαστής στη Βραζιλία ζούσε 23 χρόνια με ψεύτικη αγγλική ταυτότητα ως «Γουίκφιλντ», μέχρι που αποκαλύφθηκε από τις αρχές.

Στη Βραζιλία αποκαλύφθηκε μία από τις πιο απίστευτες περιπτώσεις απάτης στην ιστορία του δικαστικού σώματος.

Ο Ζοζέ Εντουάρντο Φράνκο ντος Ρέις, γεννημένος με κοινό βραζιλιάνικο όνομα, εργάστηκε για 23 χρόνια ως δικαστής στη Βραζιλία υπό την πλαστή ταυτότητα του Έντουαρντ Άλμπερτ Λάνσελοτ Ντοντ Καντέρμπουρι Κάτερχαμ Γουίκφιλντ, ένα όνομα που θυμίζει βρετανική αριστοκρατία και λογοτεχνία περασμένων αιώνων.

Το 1995, μετά την επιτυχία του στις δημόσιες εξετάσεις για δικαστής, ο «Γουίκφιλντ» ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του πως ήταν γιος Άγγλων αριστοκρατών, γεννημένος στη Βραζιλία αλλά μεγαλωμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ιστορία του έγινε αποδεκτή χωρίς αμφισβήτηση και εργάστηκε αδιάλειπτα ως δικαστής μέχρι το 2018.

Η απάτη αποκαλύφθηκε τυχαία, όταν τον Οκτώβριο του 2023 επισκέφθηκε δημόσια υπηρεσία στο Σάο Πάολο για ανανέωση της ταυτότητάς του. Αν και όλα τα έγγραφά του έφεραν το βρετανικό όνομα, ο αριθμός μητρώου του πιστοποιητικού γέννησης ταίριαζε με αυτόν του Ζοζέ ντος Ρέις. Η αστυνομία συνέκρινε και τα δακτυλικά αποτυπώματα, επιβεβαιώνοντας την ταυτότητά του.

Λογοτεχνικές αναφορές και ψεύτικοι τίτλοι ευγενείας

Όταν κλήθηκε από την αστυνομία για εξηγήσεις, ο Ρέις άλλαξε και πάλι ταυτότητα, ισχυριζόμενος ότι ήταν ο εαυτός του αυτή τη φορά, και πως ο «Γουίκφιλντ» ήταν δήθεν δίδυμος αδερφός του, υιοθετημένος από Βρετανούς αριστοκράτες. Δεν έδωσε καμία περαιτέρω εξήγηση για τα πολυσύνθετα και λογοτεχνικά εμπνευσμένα ονόματα – όπως ο Λάνσελοτ από τη Στρογγυλή Τράπεζα ή ο Γουίκφιλντ από τον δικηγόρο στον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ του Ντίκενς.

Η εισαγγελία του απήγγειλε κατηγορίες για πλαστοπροσωπία και χρήση ψευδών εγγράφων. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη εντοπιστεί για να απολογηθεί, ενώ το Δικαστήριο του Σάο Πάολο διέκοψε προσωρινά την καταβολή της σύνταξής του, η οποία τον Φεβρουάριο άγγιξε τα 166.413,94 ρεάλ (περισσότερα από 28.000 δολάρια).

(Πηγή: Guardian)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY