- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Έντι Ράμα: Ο όρος Βόρεια Ήπειρος είναι σαν να λέμε εμείς Νότια Αλβανία
Το σχόλιο για τον Φρέντη Μπελέρη
Έντι Ράμα: Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας για τη σχέση με την Ελλάδα, τον Φρέντη Μπελέρη και την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.
Συνέντευξη στο Mega παραχώρησε ο Έντι Ράμα, σημειώνοντας ότι «ο όρος Βόρεια Ήπειρος, είναι σαν να λέμε εμείς Νότια Αλβανία».
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση σχετικά με τα αλβανικά σχολικά βιβλία και την αναφορά για τη Βόρεια Ήπειρο, ο Έντι Ράμα είπε ότι: «Ο όρος ”Βόρεια Ήπειρος” είναι σαν να λέμε εμείς Νότια Αλβανία. Δεν ξέρω τι σημαίνει».
Ο κ. Ράμα ρωτήθηκε και για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ. «Η πορεία στην ΕΕ ενός νεοφερμένου περνάει την πόρτα από κάθε παλιό μέλος και αναμφίβολα η Ελλάδα έχει λόγο, όπως όλοι οι άλλοι. Πιστεύω πως η ένταξη της Αλβανίας θα είναι κάτι σπουδαίο για την Ελλάδα γιατί είμαστε από την ίδια περιοχή και θα είμαστε δυνατότεροι. Η όλη διαδικασία δεν είναι εύκολη καθώς οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ έχουν να κάνουν με το να αλλάζεις τον εαυτό σου και πρέπει να ταιριάξεις με το παζλ. Είναι μια διαδικασία κρατικής ανοικοδόμησης και η Αλβανία έχει κάνει πολλά. Στόχος μου είναι το 2030 να μας βρει στην ίδια οικογένεια».
Ο κ. Ράμα ρωτήθηκε για τη λειτουργία ελληνικού ιδιωτικού λυκείου στη Χειμάρρα και επεσήμανε ότι το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας πρέπει να στείλει δασκάλους ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει ενώ εξήγησε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.
Ο Έντι Ράμα για τις σχέσεις Αλβανίας - Ελλάδας
«Πιστεύω ότι έχουμε το πρόβλημα ότι είμαστε παλιοί γείτονες αλλά ταυτόχρονα καινούριοι. Έχουμε αυτό το "μπλακ αουτ" των 50 χρόνων, κατά τα οποία οι δρόμοι μας χωρίστηκαν εντελώς. Η Ελλάδα πέρασε από τη δικτατορία αλλά βγήκε από αυτή την περίοδο γρηγορότερα από εμάς. Επίσης, η Ελλάδα είχε την ευλογία της ΕΕ και κάποιων φοβερών ηγετών, και έτσι ως χώρα μεταμορφώθηκε. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε πέσει θύματα του παρελθόντος. Όμως, έχουμε πολλές φορές αποδείξει ότι μοιάζουμε πάρα πολύ. Είμαστε Βαλκάνιοι, Μεσογειακοί και συναισθηματικοί. Και είμαστε ακόμα όμηροι της ιστορίας μας. Η ιστορία μπορεί να είναι μια μεγάλη παγίδα ή μια μεγάλη πηγή προόδου», είπε ο Έντι Ράμα.
Όσον αφορά τον Φρέντη Μπελέρη, ο Έντι Ράμα τόνισε ότι: «είναι απλώς ένα ζήτημα ανάμεσα σε πολλά άλλα», ενώ για την προσφυγή του ευρωβουλευτή της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπογράμμισε: «Ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο είναι και δικό μας δικαστήριο. Το δικαστήριο κάνει τη δουλειά του».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απερισκεψία, υποτίμηση αντιπάλων και αυταπάτες παντοδυναμίας
Πώς έγινε γνωστή ως «human printer»
Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν την Κίνα
Από πού θα έρχονταν τα 1,2 τρισ. δολάρια
Oι κοπέλες ήταν 13 και 14 χρονών αντίστοιχα
Έχασε τους ηγέτες της, όχι όμως και την επιρροή της
Τμήμα από το χέρι του Ντμίτρι Ντονσκόι μεταφέρεται στη γραμμή του μετώπου για «πνευματική ενίσχυση»
Τι είπε χρησιμοποιώντας το παράδειγμα ενός προσωπικού δανείου
Κεντρικό σημείο της επιστολής είναι ο νομικός ορισμός
«Σίγουρα μετατοπίστηκε βίαια προς το παράθυρο, αλλά δεν βγήκε από αυτό», ισχυρίζεται ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής
Τι απέγιναν οι Έλληνες της Μαριούπολης μετά τη ρωσική εισβολή
Η ουκρανή βουλεύτρια μιλάει στην Athens Voice
Η Αλίνα Πολιακόβα, η Μιροσλάβα Ζαβάντσκα και ο Μιχάιλο Τκατς μιλούν από τα γραφεία της Ukrainska Pravda στο Κίεβο, λίγες ώρες μετά από μία ακόμη ρωσική επίθεση
28 ημέρες από το Τσερνιβτσί μέχρι το Κίεβο: η καθημερινότητα του πολέμου, οι άγρυπνες νύχτες και οι άνθρωποι που επιμένουν να συνεχίζουν
Η πολεμική ανταποκρίτρια της Kyiv Independent μιλά στην ATHENS VOICE λίγες ώρες μετά την επιστροφή της από την πρώτη γραμμή
Σχέδιο της Κομισιόν για την ανάσχεση της οικονομικής ισχύος της Κίνας
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσα από τα μάτια ενός ανθρώπου που αγαπά την Ελλάδα
Εξαγγελία-μαμούθ ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων εν μέσω οικονομικής πίεσης λόγω Ιράν
Γιατί ο τραγουδιστής τις τελευταίες ώρες δέχεται άγρια κριτική για το σχέδιο που φιγουράρει πάνω σε εισιτήρια συναυλιών του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.