- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Στην Επιτροπή Αναφορών με πρωτοβουλία Μπελέρη τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία
Ζητήθηκε από την Κομισιόν περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος
Με ευρύτατη διακομματική συναίνεση παραμένει ανοιχτή η αναφορά «Δικαιώματα ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία» με πρωτοβουλία Μπελέρη
Με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ, Φρέντη Μπελέρη και με ευρύτατη διακομματική συναίνεση παραμένει ανοιχτή η αναφορά «Δικαιώματα ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία» κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ζητήθηκε από την Κομισιόν περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος.
Ο κος Μπελέρης επεσήμανε ότι «η Αλβανία βαδίζει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά την ίδια στιγμή, τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων εκεί καταπατώνται συστηματικά», συμπληρώνοντας για τις περιουσίες της μειονότητας πως «σχεδόν κάθε οικογένεια έχει μία εκκρεμότητα σχετικά με τις ιδιοκτησίες, οι οποίες είχαν δημευθεί στην διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος και παρά την πάροδο 34 ετών μετά την πτώση του, δεν έχουν ακόμα καταφέρει να κατοχυρώσουν τις ιδιοκτησίες τους. Είναι χιλιάδες οι υποθέσεις που λιμνάζουν στα διοικητικά δικαστήρια της Αλβανίας, και αυτό διότι όσοι προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, βρίσκονται αντιμέτωποι με καθυστερήσεις. Παράλληλα, και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει πόρους για τη μεταρρύθμιση της αλβανικής δικαιοσύνης, η διαδικασία ελέγχου των δικαστών συνεχίζει να γίνεται με αδιαφανή κριτήρια». Επιπλέον, ζήτησε από την Επιτροπή να διασφαλίσει ότι η προστασία των δικαιωμάτων μας θα είναι προτεραιότητα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας και να απαιτήσει «την εφαρμογή των νόμων και την επιστροφή των περιουσιών μας».
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG NEAR) υπογράμμισε πως «η κοινή Ευρωπαϊκή θέση, όσον αφορά την πρώτη δέσμη για τις προενταξιακές διαπραγματεύσεις, είναι ότι υπάρχει εκεί ένα σύνολο σαφών φιλοδοξιών και κριτηρίων, τα οποία θα πρέπει να εκπληρώσει η Αλβανία, προκειμένου να προσχωρήσει. Και εκεί περιλαμβάνονται σαφή κριτήρια όσον αφορά το περιουσιακό και την προστασία των δικαιωμάτων περιουσίας».
Επιπροσθέτως, ανέφερε πως «πρέπει να υπάρξει πρόοδος όσον αφορά ένα σύστημα καταχώρησης, καταγραφής της ιδιοκτησίας αξιόπιστο, ολοκληρωμένο, με ασφαλείς τίτλους ιδιοκτησίας. Και μέρος της δέσμευσης θα είναι η πρόοδος όσον αφορά την πλήρη ψηφιοποίηση, κατά την οποία όλοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας και όλοι οι σχετικοί χάρτες να ψηφιοποιηθούν και να έχουμε αξιόπιστα δεδομένα. Επίσης, οι καταγγελίες να εξετάζονται επαρκώς και να γίνει η ολοκλήρωση του πρώτου συστήματος καταχώρησης των ιδιοκτησιών. Έγινε αναφορά επίσης στις δίκες, που αφορούν σε περιουσιακά ζητήματα. Και πάλι ζητούμε από την Αλβανία ρητά να μπορέσει να προχωρήσει και να επιταχύνει για να επιτύχουμε δικαστικές αποφάσεις επ' αυτών».
Ο κος Μπελέρης στάθηκε στις παραβιάσεις που έχουν διαπιστωθεί στις αλβανικές εκλογές από τον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) και αφορούν «την παρέμβαση του κράτους και τις φυλακίσεις στελεχών της αντιπολίτευσης». Επιπλέον, ο κ. Μπελέρης αναφέρθηκε στο ζήτημα των χιλιάδων αγνοουμένων στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος που «μέχρι σήμερα δε δικαιούνται έναν αξιοπρεπή τάφο και οι οικείοι τους δεν μπορούν να τους ανάψουν έστω ένα κερί». Τέλος, τόνισε ότι «ο αλβανικός λαός βλέπει το μέλλον του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει, ωστόσο, όλοι εμείς να μην κάνουμε εκπτώσεις και να βοηθήσουμε την Αλβανία να κάνει κτήμα της το κράτους Δικαίου. Εγώ θα είμαι εδώ για να επικροτώ τα θετικά βήματα και να επισημαίνω, όμως, οποιεσδήποτε παραλείψεις».
Επισημαίνεται ότι με ευρύτατη διακομματική συναίνεση αποφασίστηκε να παραμείνει ανοιχτή η εν λόγω αναφορά για τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας, κάτι στο οποίο συνομολόγησαν και ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης, κ. Εμμανουήλ Φράγκος και η Ευρωβουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας, κ. Μαρία Ζαχαρία που έλαβαν τον λόγο. Τέλος, το Προεδρείο της Επιτροπής ζήτησε από την Κομισιόν να υποβάλει γραπτή απάντηση κατόπιν περαιτέρω διερεύνησης του ζητήματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Σύντομα 130 αστυνομικοί στην υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος», ανέφερε ο υπουργός
Την επέμβαση ανέλαβε επιτυχώς ο χειρουργός κ. Καπίρης
Στην Ισπανία βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Η Μυρτώ διασωληνώθηκε από τους γιατρούς στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς πριν πεθάνει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Η επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ κατατέθηκε στις 31 Μαρτίου από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ Α. Μπαλτά
«Η παραίτηση Λαζαρίδη είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής κατακραυγής» σημειώνει η Κουμουνδούρου
«Η ομολογία του ότι εξαπάτησε το δημόσιο δεν ήταν για τον κ. Μητσοτάκη λόγος αποπομπής» σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη
Η δήλωση παραίτησης από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
«Είναι παράδοξο να έχει αποπέμψει τρεις υπουργούς οι οποίοι δηλώνουν αθώοι, αλλά να κρατά τον Λαζαρίδη»
Το νέο άρθρο του πρώην πρωθυπουργού που φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες
Τα νεότερα για την κατάσταση του υφυπουργού
«Το μόνο ερώτημα που έχω είναι το γιατί υπήρξε όλη αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους της Εισαγγελέως» αναφέρει ο υπουργός Υγείας
«Είναι σαφές ότι ήταν παράτυπο» είπε η πρώην υπουργός για την υπόθεση του πτυχίου
«Μετά από 75 μάρτυρες, αν δεν προκύπτει κάτι, δεν υπάρχει υπόθεση»
Διευκρινίζει ότι η δικογραφία αφορά μήνυση υπαλλήλου
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση μέσω ΦΕΚ
Η μόνη διαφορά που υπάρχει με το σήμερα είναι ότι πλέον στο ποτάμι της «τοξικότητας» προστίθενται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Παραμένει διασωληνωμένος»
«Πρέπει κάποιοι που δολοφονούν χαρακτήρες να κοιταχτούν στον καθρέφτη - Θα κερδίσει τη μάχη ο Γιώργος Μυλωνάκης»
«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση, είναι λόγια του αέρα» επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.