- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πρόταση μομφής κατά Μπαϊρού υπό τη σκιά σκανδάλου σεξουαλικής κακοποίησης σε σχολείο
Η γαλλική αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι είπε ψέματα για την υπόθεση
Η πρόταση μομφής κατά του Φρανσουά Μπαϊρού δεν θα περάσει χωρίς την στήριξη του Εθνικού Συναγερμού
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μπαϊρού βρίσκεται αντιμέτωπος με την έκτη πρόταση μομφής υπό τη σκιά μιας υπόθεσης συστηματικής σεξουαλικής κακοποίησης επί δεκαετίες στο καθολικό εκπαιδευτικό ίδρυμα Notre-Dame-de-Bétharram. Η γαλλική αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι είπε ψέματα για την υπόθεση.
Η πρόταση μομφής κατατέθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, την μόνη παράταξη της γαλλικής αριστεράς που εμφανίζεται έτοιμη να συνεργασθεί σε κάποιον βαθμό με την κυβέρνηση Μπαϊρού, αντίθετα με τους οικολόγους, του κομμουνιστές και την ριζοσπαστική αριστερά, που αποκλείουν το ενδεχόμενο.
Η πρόταση μομφής θα συζητηθεί το απόγευμα. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περάσει χωρίς την στήριξη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού.
Το κείμενο αναφέρεται στην βία κατά των μαθητών του ιδρύματος Notre-Dame-de-Bétharram της νοτιοδυτικής Γαλλίας, στο οποίο φοίτησαν κάποια από τα παιδιά του νυν πρωθυπουργού της Γαλλίας.
Το Notre-Dame-de-Bétharram, με την 200ετή ιστορία, όπου φοιτούσαν οι γόνοι των καλών οικογενειών της νοτιοδυτικής Γαλλίας, αλλά και μαθητές προερχόμενοι από όλες τις κοινωνικές τάξεις, βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για εφαρμογή βίαιων σωματικών τιμωριών για σωφρονισμό, για σεξουαλικές επιθέσεις και βιασμούς, απειλές και ταπεινώσεις επί δεκαετίες.
Συνολικά έχουν κατατεθεί 112 μηνύσεις στην εισαγγελία της Πο, που ξεκίνησε το 2024 έρευνα για γεγονότα που συνέβησαν κυρίως στις δεκαετίες του 1970 και 1990. Ο Φρανσουά Μπαϊρού, 73 ετών, χρημάτισε υπουργός Παιδείας από το 1993 έως το 1997.
Αν και ισχυρίζεται ότι «ποτέ δεν ενημερώθηκε» για εγκλήματα και αδικήματα στο Bétharram, υποστήριξε ότι έδωσε εντολή για την διεξαγωγή γενικής επιθεώρησης όταν πληροφορήθηκε, το 1996, την κατάθεση της πρώτης μήνυσης μαθητή, συμμαθητή ενός από τους γιους του, για βίαιο χαστούκι από τον διευθυντή του ιδρύματος λόγω του οποίου έχασε το 40% της ακοής του.
«Πιστεύετε ότι θα στέλναμε τα παιδιά μας σε εκπαιδευτικά ιδρύματα για τα οποία τα υπήρχαν υποψίες ή καταγγελίες ότι συμβαίνουν τέτοια πράγματα;», δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός ενώπιον της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ωστόσο πολλοί βουλευτές τον κατηγορούν ότι είπε ψέματα ενώπιον της βουλής.
Υπάρχει επίσης ο αστυνομικός που είναι επιφορτισμένος με την έρευνα κατά του πατέρα Καρικάρ, πρώην διευθυντή του ιδρύματος Notre-Dame-de-Bétharram, που κατηγορείται για βιασμό το 1998, και αναφέρεται σε «επέμβαση» του Φρανσουά Μπαϊρού προς την δικαιοσύνη της εποχής, όταν ήταν βουλευτής της περιοχής.
Ο δικαστής που ερευνά την υπόθεση του βιασμού του 1998 δήλωσε επίσης σε πολλά μέσα ενημέρωσης ότι ο Φρανσουά Μπαϊρού «έκανε τον κόπο να πάει να τον δει» όταν ο ιερέας βρισκόταν σε κράτηση, αλλά «χωρίς ποτέ να μιλήσει για την υπόθεση».
Χθες, ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι δεν παρενέβη «ποτέ, από κοντά ή από μακριά» στην δικαιοσύνη και πέρασε στην αντεπίθεση επιρρίπτοντας ευθύνη στην επόμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν, που διαδέχθηκε την κυβέρνηση στην οποία εκείνος κατείχε το υπουργείο Παιδείας. Για «άθλια πολιτικάντικη πολεμική» μίλησε η υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Ζοσπέν Ελιζαμπέτ Γκιγκού.
Η Γαλλία πλέει σε θολά νερά από την διάλυση της Εθνοσυνέλευσης στα μέσα Ιουνίου και την προκήρυξη εκλογών μετά τις οποίες η Γαλλική Εθνοσυνέλευση είναι διαιρεμένη σε τρία μπλοκ: την αριστερά, την κεντροδεξιά και την ακροδεξιά.
Εκτός της υπόθεσης Bétharram, η αριστερά προσάπτει στην κυβέρνηση Μπαϊρού ότι έχει προχωρήσει σε υπερβολικές υποχωρήσεις προς την ακροδεξιά. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα επικρίνει ειδικότερα την πολεμική συζήτηση που ξεκίνησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζεράλντ Νταρμανέν για το δίκαιο του εδάφους. Ο Μπαϊρού επικρίνεται επίσης για τις πρόσφατες δηλώσεις του για «αίσθημα μεταναστευτικού κατακλυσμού» στην Γαλλία.
Ο Φρανσουά Μπαϊρού χρημάτισε υπουργός Δικαιοσύνης για μικρό διάστημα το 2017 . Παραιτήθηκε εξαιτίας έρευνας σχετικά με θέσεις πλασματικής απασχόλησης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με αυτές ο «Τραμπ σκηνοθετεί ο ίδιος τις απόπειρες δολοφονίας του»
Αύξηση στο 1,27% του ΑΕΕ, νέοι πόροι και έμφαση σε άμυνα, συνοχή και ανταγωνιστικότητα
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός προτείνει τετ α τετ στο Μπερεχόβε, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων
Οι ήχοι κάτω από το όριο της ανθρώπινης ακοής κάνουν κάποιους χώρους ιδιαίτερα τρομακτικούς
Η Τεχεράνη σταματά τις εξαγωγές χάλυβα - Πλήγμα στη βιομηχανία μετά από επιδρομές
Είχαν διακινήσει και υλικό παιδικής πορνογραφίας
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Ελεύθερος μετά από έξι χρόνια στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Μινσκ και Βαρσοβίας
Οργή με δηλώσεις της Μελίσα Άιζακ που υποτιμούν το γυναικείο φύλο
Τεράστιο πλήγμα στο πετρελαϊκό καρτέλ
Τα 80 ζώα θα μεταφερθούν στον ζωολογικό κήπο Βαντάρα, στο ινδικό κρατίδιο Γκουτζαράτ
Το ποσό αυτό πιθανότατα είναι υποτιμημένο, επειδή δεν περιλαμβάνει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού
Οι μοναχοί επέστρεφαν από διακοπές στην Ταϊλάνδη μεταφέροντας τα ναρκωτικά σε κρύπτες στις αποσκευές τους
Μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, συνδικαλιστές και αντιπολιτευόμενοι
Τα 5 «καμπανάκια» για το μέλλον της Συμμαχίας
Η οργάνωση απορρίπτει τους πολιτικούς συμβιβασμούς που οδήγησαν στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής
Ξεκίνησε η δίκη για την τρομοκρατική απειλή που οδήγησε στην ακύρωση εμφανίσεων στη Βιέννη
Ο Τραμπ ζητάει την απόλυση του παρουσιαστή από το ABC
Νεαρή βρετανίδα επιχείρησε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πρόωρης εμμηνόπαυσης και έζησε έναν εφιάλτη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.