- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Ποια είναι η «Ζώνη Θανάτου» του Έβερεστ και γιατί λέγεται έτσι - Ένας ορειβάτης αποκαλύπτει
«Αν σε πήγαινα εκεί, θα ήσουν νεκρός σε πέντε λεπτά»


Ποια είναι η «Ζώνη Θανάτου» του Έβερεστ και γιατί λέγεται έτσι - Ένας ορειβάτης αποκαλύπτει
Ορειβάτης που ανέβηκε στο Έβερεστ το 2008 εξήγησε τι είναι η «ζώνη θανάτου» και πώς μπορεί να σκοτώσει κάποιον μέσα σε μόλις πέντε λεπτά.
Πρόκειται για τον Ίαν Τέιλορ, ο οποίος ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την ορειβασία στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αφού πήγε στο πανεπιστήμιο στη Σκωτία και ανέπτυξε μια αγάπη για τη «χειμερινή ορειβασία».
Του άρεσε η αναρρίχηση σε «πιο δύσκολες συνθήκες», αλλά μόνο όταν καθόταν σε ένα λεωφορείο στο Περού, όπου άκουσε κάποιον να μιλάει για αναρρίχηση στο Έβερεστ, σκέφτηκε να προσπαθήσει να κατακτήσει το υψηλότερο βουνό του κόσμου.
Μαζί με τον αναρριχητικό σύντροφό του, ο Ίαν ξεκίνησε την αναρρίχηση στο Έβερεστ το 2008, σε μια αποστολή που διήρκεσε 72 ημέρες.
Ωστόσο, τη στιγμή που ο Ίαν ετοιμαζόταν να ξεκινήσει για την κορυφή, έμαθε ότι ένας συνάδελφος ορειβάτης στην επόμενη σκηνή είχε πεθάνει.
Μιλώντας στο UNILAD, θυμήθηκε: «Θυμάμαι πολλή κίνηση και πανικό γύρω στη 13:00 εκείνης της ημέρας... Γύρω στις 14:00 ήρθε κάποιος στη σκηνή μας και μας είπε ότι κάποιος πέθανε στη σκηνή δίπλα μας. Αργότερα μας είπαν ότι ήταν ένας Ελβετός ορειβάτης. Ο σύντροφός αναρρίχησής μου και εγώ συζητήσαμε για το ενδεχόμενο θανάτου μας, αλλά τελικά έπρεπε να τον αποκλείσουμε και να επικεντρωθούμε στο ταξίδι μας και να προετοιμαστούμε διανοητικά για το έργο που είχαμε. Αν και άκρως αγχωτικό, ήταν εξαιρετικά σημαντικό να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι και θετικοί. Εάν εστιάζαμε στα αρνητικά, το μυαλό μας μπορεί να μας ωθούσε στον θάνατο, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα καλό για όταν βρίσκεται κανείς τη Ζώνη του Θανάτου».
Δεδομένου του ονόματός του, θα αναρωτιόταν κανείς γιατί κάποιος θα μπήκε οικειοθελώς σε ένα μέρος που είναι γνωστό ως «ζώνη του θανάτου». Αλλά αν θέλει να φτάσει στην κορυφή των 8.849 μέτρων του Έβερεστ, δυστυχώς δεν μπορείτε να το αποφύγετε.
Ο Ίαν έδωσε μια εξήγηση για τη «Ζώνη του Θανάτου», η οποία βρίσκεται πάνω από τα 8.000 μέτρα. Η περιοχή πήρε το όνομά της επειδή «κανείς δεν μπορεί να ζήσει πάνω από τα 5.500 μέτρα και δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που ζουν πάνω από τα 3.000 μέτρα», είπε ο Ίαν.
«Το υψόμετρο είναι καθηλωτικό, όσο ανεβαίνεις τόσο χειρότερο γίνεται. Αν σε πήγαινα από την επιφάνεια της θάλασσας στα 3.000 μέτρα, μπορεί να έχεις ελαφρύ πονοκέφαλο. Αν σε πήγαινα από την επιφάνεια της θάλασσας κατευθείαν μέχρι τα 5.500 μέτραι, θα ήμασταν νεκροί την επόμενη μέρα. Αν σε πήγαινα στη ζώνη θανάτου πάνω από 8.000 μέτρα θα ήμασταν νεκροί σε πέντε λεπτά», κατέληξε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ιστορία του Έλληνα μετανάστη που έφτασε στην κορυφή του Χόλιγουντ
Ο μονάρχης δεν έχει κρύψει την μάχη που δίνει εξ' αρχής με τον καρκίνο
«Ενδεχόμενο της παρέμβασης ενός τρίτου προσώπου στην εξαφάνιση και τον θάνατο του Εμίλ Σολέιγ»
Καθώς συνεχίζονται οι περικοπές στο αμερικανικό δημόσιο
Για την παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του από τη Λιβύη του Καντάφι
Απειλούν με αντίποινα Ευρωπαίοι και Καναδάς
Όλοι οι επιβαίνοντες ρωσικής καταγωγής
Σε αυτό συνηγορεί και η συντηρητική πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου
Εκεί που κανείς δεν κρίνει και όλοι χωράνε
«Τώρα δεν είναι η στιγμή να κάνουμε πίσω» - Πώς η Μόσχα θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Σοκαριστική ανακάλυψη - Προσπαθούσε να δείξει στο παιδί ότι δεν υπήρχε τίποτα
Καυστική ανάρτηση της Βίβιαν Γουίλσον κατά του δισεκατομμυριούχου πατέρα της
Κατηγορείται για υπεξαίρεση
«Η ελευθερία του Τύπου και η αμερόληπτη ενημέρωση είναι θεμελιώδεις για κάθε δημοκρατία» τονίζει ο Μαρκ Λόουεν
Δυναμική αντίδραση της Ευρώπης στους νέους δασμούς 25% στις εισαγωγές
«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τυχόν διασύνδεση της έρευνας με τον πρόεδρο Ερντογάν» ανέφερε ο Γιλμάζ Τουντς
Eκτελούσε θαλάσσια περιήγηση στα ανοιχτά της Χουργκάντα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.