- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γερμανία και Γαλλία απαντούν στα σχέδια του Τραμπ: Τα σύνορα μίας χώρας δεν αλλάζουν με τη βία
Τις προθέσεις του Τραμπ για προσάρτηση Γροιλανδίας, Διώρυγα Παναμά και Καναδά σχολίασε η Ευρώπη
Γερμανία και Γαλλία απαντούν στα σχέδια του Τραμπ: Τα σύνορα μίας χώρας δεν αλλάζουν με τη βία
«Τα σύνορα δεν επιτρέπεται να μετακινούνται διά της βίας», επισήμανε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος εμμέσως στις πρόσφατες δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περί προσάρτησης του Καναδά, της Γροιλανδίας και της Διώρυγας του Παναμά.
«Τα σύνορα δεν επιτρέπεται να μετακινούνται διά της βίας. Αυτό ισχύει για κάθε χώρα είτε βρίσκεται στα ανατολικά είτε στα δυτικά μας και αποτελεί θεμέλιο της ειρηνευτικής μας τάξης. Και κάθε κράτος πρέπει να το τηρήσει, ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για μικρή χώρα ή για ένα πολύ ισχυρό κράτος», είπε ο κ. Σολτς σε έκτακτη δήλωσή του, κατά την οποία πάντως δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον Ντόναλντ Τραμπ.
Επιπλέον, ο Όλαφ Σολτς ανέφερε ότι είχε ήδη συνομιλίες για το θέμα με Ευρωπαίους εταίρους και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ Αντόνιο Κόστα, κατά τις οποίες, όπως είπε, «κατέστη σαφής μια κάποια έλλειψη κατανόησης σε ό,τι αφορά κάποιες δηλώσεις προερχόμενες από τις ΗΠΑ».
Ο καγκελάριος περιέγραψε το ΝΑΤΟ ως «το σημαντικότερο εργαλείο για την άμυνά μας» και «κεντρικό πυλώνα των διατλαντικών σχέσεων» και τόνισε ότι «εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να μείνουμε ενωμένοι και απαιτείται μια αποφασιστική και συνετή απάντηση στο γεγονός ότι στο άμεσο μέλλον η κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη θα παραμείνει πολύ τεταμένη. Με βάση μια κοινή ανάλυση των απειλών, θα καθοριστεί επακριβώς ποιες στρατιωτικές δυνατότητες απαιτούνται», είπε ο καγκελάριος.
Borders must not be moved by force. This principle applies to every country, whether in the East or the West. In talks with our European partners, there is an uneasiness regarding recent statements from the US. It is clear: We must stand together.
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) January 8, 2025
Mηνύματα και από τη Γαλλία
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό σημείωσε ότι «δεν υπάρχει προφανώς κανένα ζήτημα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα άφηνε άλλα έθνη του κόσμου να επιτεθούν στα κυρίαρχα σύνορά της».
Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας σημξείωσε ότι ό ίδιος δεν πιστευει πως οι ΗΠΑ θα εισβάλουν στη Γροιλανδία. «Αν με ρωτάτε γι’ αυτό το ενδεχόμενο η απάντησή μου είναι όχι» είπε χαρακτηριστικά.
Το πολιτικό δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ
Η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ εγγράφεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που αφορά την προβολή του πολιτικού του δόγματος για την ανάδειξη της Αμερικής σε πρωταγωνιστική δύναμη. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι βλέψεις του για εδαφική επέκταση, είτε πρόκειται για τη Γροιλανδία, τον Παναμά ή άλλες περιοχές, εντάσσονται στο όραμά του για μια «πανίσχυρη Αμερική». Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη προεδρική του θητεία είχε αναφερθεί στην ανάγκη αναβίωσης του Δόγματος Μονρόε το οποίο διασφάλιζε την αμερικανική υπεροχή στο δυτικό ημισφαίριο. Αν και το δόγμα αυτό στόχευε τότε στους Ευρωπαίους αποικιοκράτες, σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν ως κύριες απειλές την Κίνα, το Ιράν και τη Ρωσία.
Με πληροφορίες από ΕΡΤ και ΑΠΕ/ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παραδέχτηκε στη κοινοβουλευτική συζήτηση το λάθος διορισμό και την άγνοια ελέγχου ασφαλείας
Το πάρκο Leinbach βρίσκεται κοντά στο Γυμνάσιο Thomas Jefferson
Η Ζιζέλ Πελικό ήταν μόνο η αρχή...
Υπό φυσιολογικές συνθήκες περνούν καθημερινά περίπου 130 πλοία
Υποχρεωτικός έλεγχος συμβατότητας με την ΕΕ πριν τη Βουλή - Κίνδυνος παγώματος κονδυλίων
Έκρηξη Τραμπ για κατάρριψη F-15, με συμβούλους να τον κρατούν εκτός κρίσιμων αποφάσεων
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσωπικής συνάντησης με την ηγεσία της Τεχεράνης
Κράτη της Ευρώπης αναπτύσσουν δικές τους πλατφόρμες επικοινωνίας – Ανησυχία για ασφάλεια και εξάρτηση
Παρά την κατάρρευση της ποινικής δίωξης – Ο ηθοποιός οδηγείται σε αστική διαδικασία
Καθησυχάζει η Επιτροπή για τις αερομεταφορές, παρά την ανησυχία για τη Μέση Ανατολή
Ποιες είναι οι τρεις πόλεις από τις οποίες ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα
Στο στόχαστρο των εισαγγελέων η διακίνηση υλικού παιδικής κακοποίησης, τα deepfakes και η άρνηση του Ολοκαυτώματος
Η ναυτική επιχείρηση της Ουάσιγκτον και οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία
Όταν θέλετε να μείνετε όρθιοι όλη τη νύχτα, αλλά να γλιτώσετε το hangover
Τι ανακοίνωσε η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Είχε μαζί της 55.000 πυροκροτητές βομβών
Κυριαρχία της «Προοδευτικής Βουλγαρίας» και νέα πολιτική κατεύθυνση στη χώρα
Θα μετατραπεί πρώτα σε σκόνη οξειδίου;
Η Ιρανή κοινωνιολόγος περιγράφει στην ATHENS VOICE ένα σύστημα που δεν λειτουργεί πλέον ως κράτος και μια κοινωνία στα όριά της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.