- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Τραμπ: Ζητά από τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες από το 2% στο 5% του ΑΕΠ
Σχεδιάζει να συνεχίσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία
Τραμπ: Ζητά από τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες από το 2% στο 5%
Η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ θα απαιτήσει από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ (από το 2% που είναι σήμερα), ωστόσο ο Τραμπ σχεδιάζει να συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.
Οι στενότεροι σύμβουλοι εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ μοιράστηκαν τις προθέσεις του σε συζητήσεις που είχαν με ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με άτομα με γνώση των συνομιλιών, καθώς ο Ρεπουμπλικάνος σφίγγει τις πολιτικές του έναντι της Ευρώπης και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε ότι θα διακόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία για να αναγκάσει το Κίεβο σε άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες και θα αφήσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ανυπεράσπιστους αν δεν ξοδέψουν αρκετά για την άμυνα.
Ωστόσο, σε μια κίνηση καλών προθέσεων προς τους συμμάχους που ανησυχούν ιδιαίτερα για την ικανότητά τους να υποστηρίζουν και να προστατεύουν την Ουκρανία χωρίς την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, ο Τραμπ σκοπεύει τώρα να διατηρήσει τις αμερικανικές στρατιωτικές προμήθειες στο Κίεβο μετά την ορκωμοσία του, σύμφωνα με άλλα τρία άτομα που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις με δυτικούς αξιωματούχους.
Ταυτόχρονα, ο Τραμπ θα απαιτήσει από το ΝΑΤΟ να υπερδιπλασιάσει τον στόχο δαπανών του 2%- τον οποίο πληρούν επί του παρόντος μόνο 23 από τα 32 μέλη της Συμμαχίας - στο 5%, ανέφεραν δύο άτομα που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.
Μια από τις πηγές είπε ότι οι αξιωματούχοι κατανόησαν ότι ο Τραμπ θα συμβιβαζόταν με το 3,5% και ότι σχεδιάζει να συνδέσει ρητά τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες και την προσφορά ευνοϊκότερων εμπορικών όρων με τις ΗΠΑ.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για την αύξηση του στόχου στο 3% στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, αλλά πολλά κράτη μέλη ανησυχούν για τις δύσκολες δημοσιονομικές αποφάσεις που θα απαιτηθούν να ληφθούν για να ανεβάσουν το ποσοστό αυτό.
Ενώ ο Τραμπ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ουκρανία δεν πρέπει ποτέ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και θέλει τον άμεσο τερματισμό του πολέμου, ο εκλεγμένος πρόεδρος πιστεύει ότι η παροχή όπλων στο Κίεβο μετά από μια εκεχειρία θα εξασφάλιζε ένα αποτέλεσμα «ειρήνη μέσω δύναμης», πρόσθεσαν οι πηγές.
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση με τελωνειακούς δασμούς, αν δεν μειώσει το «τεράστιο» εμπορικό έλλειμμά της με την Ουάσινγκτον αγοράζοντας απ' αυτή πετρέλαιο και αέριο.
Πηγή: Financial Times
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στη Μέση Ανατολή
Η ελευθερία, η ισότητα των φύλων και η αυτονομία του ανθρώπου απέναντι στη θεοκρατική εξουσία
«Γύρνα πίσω στο Μαρόκο», του φώναζαν
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Ενώ τα δίδυμα ΗΠΑ vs Κίνα και ΗΠΑ vs Ιράν καλύπτουν τις φωτιές στη χειμαζόμενη Ουκρανία, ο πόλεμος φέρνει μεγάλη ακρίβεια
Πινγκ Πινγκ και Φου Σουάνγκ είναι οι νέοι «πρεσβευτές» της Κίνας
Σφοδρή επίθεση στην Τουρκία και το Κατάρ
Ο ανιψιός της απολύθηκε απομακρύνθηκε από την θέση του επικεφαλής ασφάλειας των ακινήτων της
Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν τοπικούς αξιωματούχους για αμέλεια
Η 87χρονη ζούσε στο σπίτι επί 71 χρόνια - Χαμός σε όλη τη χώρα
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν αυτό ισχύει και για το Politico
Ξαφνική επίθεση φιλίας προς τη χώρα μας εξαπέλυσε ο τούρκος πρόεδρος
Στο επίκεντρο η ψυχική υγεία των πληρωμάτων
Η TikToker χαρακτήρισε το μνημείο «μηχανή παραγωγής χρημάτων»
Μέτρα κατά της πρώην επικεφαλής του RT France για διασπορά προπαγάνδας
Πώς κατάφερε ο ιστορικός και συγγραφέας να εξοργίσει τους πάντες
Φέρεται να ήταν φρουρός στο Stalag 326 VI K, όπου κρατούνταν έως και 200.000 Σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου
Η 21χρονη Ταρανέχ Ραχίμι καταδικάστηκε σε θάνατο και η δίδυμη αδελφή της, Ρομίνα, σε 25 χρόνια φυλάκιση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.