- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Έλον Μασκ: Ετοιμάζει την μεγαλύτερη πολιτική δωρεά στην ιστορία της Βρετανίας
Παραλήπτης το ακροδεξιό κόμμα του Φάρατζ
Έλον Μασκ: Ετοιμάζει την μεγαλύτερη πολιτική δωρεά στην ιστορία της Βρετανίας
Πρόκειται για μια φωτογραφία που προκάλεσε ρίγη στη βρετανική πολιτική: Ο Έλον Μασκ πλαισιωμένος από τον Βρετανό πολιτικό Νάιτζελ Φάρατζ και έναν πλούσιο χρηματοδότη, μπροστά από έναν πίνακα σε επίχρυση κορνίζα του Ντόναλντ Τραμπ.
Τραβηγμένη αυτή την εβδομάδα στην έπαυλη Mar-a-Lago του Τραμπ στη Φλόριντα, η εικόνα υποδηλώνει ότι ο Μασκ, βασικός παίκτης της επερχόμενης αμερικανικής κυβέρνησης, θα μπορούσε σύντομα να στρέψει την ανατρεπτική του προσοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
🚨 NEW: Nigel Farage met with Elon Musk yesterday pic.twitter.com/0d0NYvA9lk
— Politics UK (@PolitlcsUK) December 17, 2024
Ο Φάρατζ, ο πιο προβεβλημένος Βρετανός υπέρμαχος του Τραμπ, επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες για την πραγματοποίηση από τον Μασκ μιας μεγάλης δωρεάς στο κόμμα του Φάρατζ Reform U.K. Οι Times του Λονδίνου ανέφεραν ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 100 εκατομμύρια δολάρια, η οποία θα ήταν μακράν η μεγαλύτερη πολιτική δωρεά στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι αναφορές έχουν προκαλέσει εκκλήσεις για αυστηροποίηση των κανόνων της Βρετανίας σχετικά με τις πολιτικές δωρεές - γρήγορα.
«Συζητήσαμε για χρήματα», δήλωσε ο Φάρατζ στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα GB News μετά τη συνάντηση με τον Μασκ. «Αυτή είναι μια διαπραγμάτευση που θα επιστρέψουμε και θα την ξανακάνουμε. Δεν είναι αντίθετος στο να μας δώσει χρήματα. Δεν έχει αποφασίσει πλήρως αν θα το κάνει».
Η Βρετανία έχει αυστηρά όρια για το πόσα μπορούν να ξοδέψουν τα πολιτικά κόμματα στις εκλογές, αλλά μπορούν να δέχονται απεριόριστες δωρεές, εφόσον οι δωρητές είναι ψηφοφόροι του Ηνωμένου Βασιλείου ή εταιρείες εγγεγραμμένες στη Βρετανία. Το κοινωνικό δίκτυο X του Μασκ διαθέτει βρετανικό βραχίονα, την Twitter U.K. Ltd., με έδρα το Λονδίνο.
Οι επικριτές λένε ότι πρόκειται για ένα παραθυράκι που επιτρέπει την ξένη επιρροή στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Είναι ζωτικής σημασίας οι ψηφοφόροι του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν εμπιστοσύνη στη χρηματοδότηση του πολιτικού μας συστήματος», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής Vijay Rangarajan στην εφημερίδα The Guardian. «Το σύστημα χρειάζεται ενίσχυση και ζητάμε αλλαγές στη νομοθεσία από το 2013, για να προστατεύσουμε το εκλογικό σύστημα από ξένες παρεμβάσεις».
Ο Μασκ δημοσιεύει συχνά αναρτήσεις στο X σχετικά με το Ηνωμένο Βασίλειο, κάνοντας retweet κριτική στον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και το hashtag TwoTierKeir - συντομογραφία για έναν ανυπόστατο ισχυρισμό ότι η Βρετανία έχει «αστυνόμευση δύο ταχυτήτων», με τους ακροδεξιούς διαδηλωτές να αντιμετωπίζονται πιο σκληρά από τους διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων ή των Μαύρων Ζωών Μάτερ. =
Το Reform U.K. ιδρύθηκε το 2021 και είναι το τελευταίο σε μια σειρά μικρών σκληροδεξιών κομμάτων με επικεφαλής τον Φάρατζ, τα οποία είχαν περιορισμένη εκλογική επιτυχία, αλλά τεράστια επιρροή στη βρετανική πολιτική. Η αντίθεση του Φάρατζ στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβαλε στην ώθηση της χώρας προς την ψήφο του 2016 για την αποχώρηση από το μπλοκ, μια σεισμική πολιτική και οικονομική ρήξη με τους πλησιέστερους γείτονες του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πηγή: AP
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.