- CITY GUIDE
- PODCAST
-
23°
Ντάγουιτ Ισάακ: Ο μακροβιότερος κρατούμενος δημοσιογράφος στον κόσμο
Κέρδισε το σουηδικό βραβείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Edelstam μέσα από τη φυλακή
Ο Ντάουιτ Ισαάκ είναι ο μακροβιότερος κρατούμενος δημοσιογράφος στον κόσμο και για 23 χρόνια είναι κρατούμενος στις φυλακές της Ερυθραίας
Ο Ντάγουιτ Ισάακ, ένας δημοσιογράφος που κρατείται στις φυλακές της Ερυθραίας χωρίς δίκη επί 23 χρόνια κέρδισε ένα σουηδικό βραβείο για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία της έκφρασης.
Ο Ντάγουιτ Ισάακ, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα Ερυθραίας-Σουηδίας, έλαβε το βραβείο Edelstam «για το εξαιρετικό θάρρος του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ίδρυμα πίσω από το βραβείο. Ο Ντάγουιτ ήταν ένας από τους ιδρυτές της Setit, της πρώτης ανεξάρτητης εφημερίδας της Ερυθραίας.
Συνελήφθη το 2001, αφού η εφημερίδα του δημοσίευσε μια σειρά επιστολών απαιτώντας δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις. Ο Ντάουιτ συνελήφθη μαζί με μια ομάδα περίπου δώδεκα ατόμων, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων υπουργών, βουλευτών και ανεξάρτητων δημοσιογράφων, ως μέρος κυβερνητικής εκκαθάρισης. Όλα αυτά τα χρόνια, η κυβέρνηση της Ερυθραίας δεν έχει δώσει καμιά πληροφορία για το πού βρίσκεται ο Ντάουιτ ή αν είναι καλά στην υγεία του, ενώ πολλοί που φυλακίστηκαν μαζί του θεωρούνται νεκροί.
Το βραβείο Edelstam, που απονέμεται για το εξαιρετικό θάρρος στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα απονεμηθεί στις 19 Νοεμβρίου στη Στοκχόλμη. Η κόρη του Ντάουιτ θα δεχτεί το βραβείο για λογαριασμό του καθώς παραμένει φυλακισμένος στην Ερυθραία.
Η δουλειά του στην εφημερίδα Setit περιλάμβανε κριτική προς την κυβέρνηση και εκκλήσεις για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και ελεύθερη έκφραση, ενέργειες που οδήγησαν στη σύλληψή του σε μια καταστολή των διαφωνούντων. Το ίδρυμα Edelstam ζήτησε την απελευθέρωση του Ντάουιτ, προτρέποντας τις αρχές της Ερυθραίας να αποκαλύψουν την τοποθεσία του και να του επιτρέψουν νομική εκπροσώπηση.
«Ο Ντάουιτ Ισαάκ είναι ο μακροβιότερος κρατούμενος δημοσιογράφος στον κόσμο. Ανησυχούμε πολύ για την υγεία του και το πού βρίσκεται είναι άγνωστο, δεν κατηγορείται για έγκλημα και του έχει αρνηθεί η πρόσβαση στην οικογένειά του, την προξενική βοήθεια και το δικαίωμα για δικηγόρο. Ουσιαστικά, πρόκειται για αναγκαστική εξαφάνιση», δήλωσε η Καρολάιν Έντελσταμ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Βραβείου Edelstam.
Το Ίδρυμα Edelstam προέτρεψε επίσης τη διεθνή κοινότητα να πιέσει την Ερυθραία για την απελευθέρωση του Ντάουιτ και να υποστηρίξει μεταρρυθμίσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα. Το βραβείο Edelstam τιμά άτομα που επιδεικνύουν εξαιρετική γενναιότητα στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη μνήμη του Σουηδού διπλωμάτη Χάραλντ Έντελσταμ.
Η Ερυθραία είναι η μόνη αφρικανική χώρα χωρίς ιδιόκτητα μέσα ενημέρωσης, αφού έκλεισε όλα τα ιδιωτικά ΜΜΕ το 2001 με το πρόσχημα της «εθνικής ασφάλειας». Ο Ντάουιτ, ο οποίος κατέφυγε στη Σουηδία το 1987 κατά τη διάρκεια του πολέμου της Ερυθραίας για την ανεξαρτησία, επέστρεψε μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1993 αφού έγινε Σουηδός πολίτης. Δεν υπήρξαν εκλογές στην Ερυθραία από την ανεξαρτησία της και ο Πρόεδρος Ισάιας Αφεγουέρκι κατείχε την εξουσία για σχεδόν 31 χρόνια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ηχηρό χαστούκι στην πολιτική Φρίντριχ Μερτς
Υποχρεωτικά τα ιταλικά για γονείς ξένων μαθητών με χαμηλές επιδόσεις
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κάνει λόγο για μια σημαντική δυναμική στη διπλωματία
Ξεπέρασε το 55% η συμμετοχή των πολιτών
Πώς τα αποτελέσματα σε Βερολίνο και Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία αποδεικνύουν πως η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης δεν είναι πια η ίδια
«Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στην παλιά καλή εποχή»
Τι δείχνουν τα exit polls
«Συγχαρητήρια, κέρδισες, τα παρατάω»
Νέες απειλές από τον Αμερικανό πρόεδρο στο Ιράν
Συναγερμός στη ρωσική πρωτεύουσα
Η δικαστική διαμάχη του κωμικού με τον μουσικό Μπράιαν Έβανς
Το ιαπωνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι έπεσε έξω από την αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας
Ο αδελφός της πριγκίπισσας Νταϊάνα μίλησε για τις πιέσεις που δέχονται ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ από τον βρετανικό Τύπο
Η Ελλάδα του 2026 δεν είναι εκείνη του 2010. Είναι στο χέρι μας να πάμε στο επόμενο επίπεδο για να προστατευτούμε καλύτερα από ό,τι μέλλει να έρθει
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εγκατέλειψε το Καμπ Ντέιβιντ
Η νέα πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου έρχεται ενώ ΗΠΑ και Κίνα ανταγωνίζονται για την τεχνολογική πρωτοκαθεδρία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης
Και τα δύο μέσα ενημέρωσης κατήγγειλαν την κίνηση ως παραβίαση του αμερικανικού Συντάγματος
Τι περιλαμβάνουν οι όροι
Προειδοποιεί ότι η πραγματική έκταση των παραβιάσεων ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη
Αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στη Λάρνακα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.