Κοσμος

Γαλλικές εκλογές: Πώς «μεταφράζονται» τα 4 πιθανά σενάρια για το αποτέλεσμα και τι ανησυχεί περισσότερο την ΕΕ

Την Κυριακή ο α' γύρος των βουλευτικών εκλογών

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάρτα για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στη Γαλλία με φόντο τα φυλλάδια των υποψηφίων
Αντίστροφη μέτρηση για τις γαλλικές εκλογές ©Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Γαλλικές εκλογές: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις για την αναμέτρηση της Κυριακής και ποιές οι επιπτώσεις για κάθε ένα από τα 4 πιθανά ενδεχόμενα αποτελέσματος

Με τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών να διεξάγεται την Κυριακή (30/6), η ΕΕ κρατά την «ανάσα» της για το αποτέλεσμα που θα βγάλει η κάλπη.

Άλλωστε η επί σειρά ετών ηγέτιδα του Εθνικού Συναγερμού (RN), Μαρίν Λεπέν, είχε διαμηνύσει στις Βρυξέλλες το βράδυ της νίκης της στις Ευρωεκλογές που οδήγησε τον Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές στη Γαλλία: «Το αποψινό μήνυμα -συμπεριλαμβανομένης της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης- απευθύνεται επίσης στην ηγεσία της ΕΕ. Αυτή η μεγάλη νίκη των πατριωτικών κινημάτων ευθυγραμμίζεται με την κατεύθυνση της ιστορίας... Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την εξουσία, αν ο λαός το επιθυμεί».

Γιατί οι γαλλικές εκλογές προκαλούν ανησυχία στην ΕΕ

Η έξοδος από την ΕΕ και την Ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται πλέον στις προεκλογικές διακηρύξεις του RN- την τελευταία φορά που το έκαναν, στις προεδρικές εκλογές του 2017, ο Εμανουέλ Μακρόν υποχρέωσε το ακροδεξιό κόμμα σε μια ήττα εξίσου ταπεινωτική με αυτή που του επιφύλαξε η Λεπέν νωρίτερα αυτό το μήνα.

Όλες οι δημοσκοπήσεις για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, εκτός από μία, δείχνουν ότι το ακροδεξιό κόμμα είναι απίθανο να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Ωστόσο, το RN βρίσκεται σε τροχιά για ένα ποσοστό της τάξης του 32% - 35% των ψήφων, το οποίο θα το καθιστούσε σχεδόν σίγουρα μακράν τη μεγαλύτερη δύναμη στην Εθνοσυνέλευση.

Με το αριστερό-πράσινο Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) στο 28% - 30%, και τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν να καταγράφει μείωση  στο 20% περίπου, το πιθανότερο αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών είναι ένα κοινοβούλιο διασπασμένο και πολωμένο. 

Εξ ου και η απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές έχει προκαλέσει απογοήτευση και ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίες θεωρούν την κίνηση λάθος.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα», δήλωσε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης, προειδοποιώντας ότι ένα κοινοβούλιο στο οποίο κυριαρχεί η πόλωση, θα μπορούσε να επιβραδύνει τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ, που ήδη αγωνίζεται να βρει κοινό τόπο σε μια ευρεία ατζέντα πολιτικών, από την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής έως τον επόμενο προϋπολογισμό της Ένωσης.

Why France’s allies worry about prospect of far-right victory in French elections | DW News

Ποια είναι τα πιθανά αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών;

Αποτέλεσμα 1: Το κόμμα του Μακρόν αποκτά την απόλυτη πλειοψηφία

Στις επερχόμενες γαλλικές εκλογές, ο στόχος για κάθε κόμμα είναι να κατακτήσει τουλάχιστον 289 έδρες για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και έτσι να μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμά του χωρίς να χρειάζεται να διαπραγματευτεί με άλλα κόμματα. Εάν το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν κερδίσει, τότε ο πρόεδρος μπορεί να ορίσει και πάλι πρωθυπουργό τον Γκαμπριέλ Αττάλ. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτό είναι εξαιρετικά απίθανο, καθώς η παράταξη του Μακρόν βρίσκεται σήμερα πίσω από τον αριστερό συνασπισμό (NFP) και το ακροδεξιό RN της Μαρίν Λεπέν.

Αποτέλεσμα 2: Το κόμμα του Μακρόν αποκτά σχετική πλειοψηφία

Εάν ένα κόμμα αποκτήσει σχετική πλειοψηφία δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του και πρέπει να συνάψει συμμαχίες. Αυτό ίσχυε έως τη διάλυση του κοινοβουλίου για το κόμμα του Μακρόν, το οποίο κατείχε 230 έδρες.

Αποτέλεσμα 3: Το RN ή το NFP αποκτά σχετική πλειοψηφία χωρίς συμμάχους

Εάν κανένα κόμμα δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και δεν σχηματιστεί κυβερνητικός συνασπισμός, η Γαλλία θα βυθιστεί σε αδιέξοδο. Πρόκειται για «άγνωστο έδαφος», καθώς αυτή η κατάσταση δεν έχει συμβεί ποτέ.

Σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν πολύ πιο περίπλοκο να συνεχιστούν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Αντ' αυτού, αναμένεται μια μορφή στασιμότητας -ειδικά καθώς νέες βουλευτικές εκλογές δεν μπορούν να προκηρυχθούν για ακόμη ένα έτος ώστε να επιλυθεί η κατάσταση.

Μπροστά σε αυτή την πολιτική παράλυση, μια λύση θα ήταν να παραιτηθεί ο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά ο πρόεδρος έχει αποκλείσει μέχρι στιγμής αυτό το ενδεχόμενο. Ούτε το Κοινοβούλιο ούτε η κυβέρνηση μπορούν να τον αναγκάσουν να το πράξει.

Σε μια τέτοια περίπτωση η Γαλλια αντιμετωπίζει την προοπτική μιας μακράς περιόδου χωρίς πλήρως λειτουργική κυβέρνηση - με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ικανότητά της να συμμετέχει εποικοδομητικά στην ΕΕ.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμη και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία, η ακροδεξιά στο γαλλικό κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να προωθήσει το ευρωπαϊκό της όραμα: μια «Ευρώπη των εθνών», με περισσότερη εξουσία να επιστρέφει στις πρωτεύουσες. Το RN έχει δηλώσει ότι θέλει να παρακρατήσει μέρος της οικονομικής συνεισφοράς της Γαλλίας στην ΕΕ.

Why the far right finds so much support among young voters in France | DW News

Αποτέλεσμα 4: Το RN ή το NFP κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία

Εάν στις γαλλικές εκλογές την απόλυτη πλειοψηφία κατακτήσει είτε ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RΝ) είτε ο αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), τότε ο Μακρόν θα πρέπει να επιλέξει πρωθυπουργό από την παράταξη που νίκησε. Ο πρωθυπουργός θα επιλέξει στη συνέχεια τους υπουργούς του. Στη γαλλική πολιτική, αυτό είναι γνωστό ως «συγκατοίκηση».

Σε περίπτωση που ο Μακρόν παραμείνει ως πρόεδρος θα είναι υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική. Ωστόσο οι υπουργοί της κυβέρνησης διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην κατάρτιση των νόμων της ΕΕ, είτε πρόκειται για πράσινες πολιτικές είτε για τη μετανάστευση.

Η γαλλική εθνοσυνέλευση ελέγχει επίσης την οικονομική πολιτική της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι μια κυβέρνηση RN θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη μελλοντική βοήθεια της Γαλλίας προς την Ουκρανία. Ο Μπαρντελά υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα να μην «θέσει υπό αμφισβήτηση» τις αμυντικές δαπάνες της Γαλλίας, αλλά αντιτίθεται στην αποστολή στρατευμάτων ή όπλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία.

Τo RN έχει ήδη υποχωρήσει από πολιτικές θέσεις που ενδέχεται να το φέρουν σε άμεση σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου αμφισβήτησης της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, και ο Μπαρντελά προσπάθησε αυτή την εβδομάδα να καθησυχάσει τους ευρωπαίους εταίρους της Γαλλίας. Παρά ταύτα, η ανησυχία για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών παραμένει ισχυρή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.