Κοσμος

Μπάιντεν: «Παλαιστινιακό κράτος, μόνο μέσω διαπραγματεύσεων»

Αντιδράσεις Λευκού Οίκου μετά τις ανακοινώσεις από Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ο Τζο Μπάιντεν
Παλαιστινιακό κράτος θα γίνει πραγματικότητα μόνο μέσω διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν © ΕΡΑ/MICHAEL REYNOLDS

Η πρόθεση αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους από Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία προκαλεί την αντίδραση του Λευκού Οίκου

Όχι στην μονομερή αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης δηλώνει ο Λευκός Οίκος, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας ότι θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στα τέλη αυτού μήνα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1g5s5ehk309)

Υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης έχουν τεθεί Σλοβενία και Μάλτα

Υπέρ της αναγνώρισης παλαιστινιακού κράτους έχουν επίσης τεθεί μεταξύ άλλων η Σλοβενία και η Μάλτα, ενώ «παράθυρο» αναγνώρισης έχουν αφήσει ανοιχτό και η Γαλλία με την Αυστραλία, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN.

«Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με μονομερή αναγνώριση, πιστεύει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν», τονίζει ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος είναι σθεναρός υποστηρικτής της λύσης δύο κρατών και ήταν σε όλη του τη σταδιοδρομία», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου. «Πιστεύει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει γίνει πραγματικότητα μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών, όχι μέσω μονομερούς αναγνώρισης».

Το Τελ Αβίβ εξέφρασε την οργή του για την αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους

Στο μεταξύ, όπως ήταν αναμενόμενο, το Τελ Αβίβ εξέφρασε την οργή του μετά την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία

O Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι «σήμερα, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουμε ότι αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης». Η αναγνώριση θα τεθεί σε ισχύ και στις τρεις χώρες στις 28 Μαΐου, όπως ανακοίνωσαν οι ηγέτες των χωρών αυτών.

Από την πλευρά του το Ισραήλ προχώρησε στην ανάκληση των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

Η Ισπανία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους από την Τρίτη 28 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. «Από την πλευρά της, η Νορβηγία θα αναγνωρίσει την ύπαρξη παλαιστινιακού κράτους από τις 28 Μαΐου», ανακοίνωσε σήμερα ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d1g5iy86ptu1)

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε ο Στέρε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Μαΐου.

Ο Νορβηγός πρωθυπουργός απηύθυνε με αυτή την αφορμή «ισχυρή έκκληση» σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο.

«Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομοίως: δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια», σημείωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός.

Η Αυστραλία σε ανακοίνωσή της είχε επισημάνει ότι θα εξετάσει την πιθανότητα να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος, σε μια αλλαγή πολιτικής καθώς η διεθνής κοινότητα επιδιώκει μια λύση δύο κρατών προκειμένου να τεθεί τέλος στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Ο Γάλλος ΥΠΕΞ είπε πως «δεν είναι ώρα» για αναγνώριση της Παλαιστίνης

Για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης μίλησε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ξεκαθαρίζοντας πως «δεν είναι ταμπού για τη Γαλλία», όμως το Παρίσι εκτιμά πως δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες «σήμερα ώστε η απόφαση αυτή να έχει πραγματικό αντίκτυπο».

«Η απόφαση αυτή πρέπει να είναι χρήσιμη, δηλαδή να επιτρέπει μια αποφασιστική πρόοδο στο πολιτικό πεδίο», υπογράμμισε ο Στεφάν Σεζουρνέ σε γραπτή δήλωση. «Σε αυτή την προοπτική, θα πρέπει να συμβεί την κατάλληλη στιγμή ώστε να έχει ένα πριν και ένα μετά», πρόσθεσε.

Ο Στεφάν Σεζουρνέ, ο οποίος δέχθηκε σήμερα το πρωί στο Παρίσι τον Ισραηλινό ομόλογό του Ισραέλ Κατς, εκτιμά «πως δεν πρόκειται μόνο για συμβολικό ζήτημα ή για ζήτημα πολιτικής τοποθέτησης, αλλά για ένα διπλωματικό εργαλείο στην υπηρεσία της λύσης των δύο κρατών τα οποία θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο και με ασφάλεια».

                                                                                

 

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.