Κοσμος

Ειρηνευτική Διάσκεψη για την Ουκρανία: Στόχος ο καθορισμός οδικού χάρτη για τερματισμό του πολέμου

96 ηγέτες από όλο τον κόσμο στην Ελβετία - Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ειρηνευτική Διάσκεψη για την Ουκρανία: Στόχος ο καθορισμός οδικού χάρτη για τερματισμό του πολέμου
Ειρηνευτική Διάσκεψη για την Ουκρανία: Στόχος ο καθορισμός οδικού χάρτη για τερματισμό του πολέμου © EPA/MICHAEL BUHOLZER

Ουκρανία: Ειρηνευτική Διάσκεψη για τον τερματισμό του πολέμου στην Ελβετία - 96 ηγέτες από όλο τον κόσμο στην Ελβετία - Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Στις εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που πραγματοποιείται στα περίχωρα της Λουκέρνης, στην Ελβετία, στρέφονται τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας. Στη Διάσκεψη παίρνουν μέρος 92 ηγέτες και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d20r29jx9zmp)

Το Assosciated Press σημειώνει ωστόσο ότι οι ελπίδες για μια πραγματική πρόοδο περιορίζονται λόγω της απουσίας της Ρωσίας ενώ και η Κίνα δεν ανταποκρίθηκε.

Τρία χρόνια μετά τον πόλεμο, οι αντιμαχόμενοι παραμένουν τόσο μακριά όσο ποτέ άλλοτε, σημειώνει το ΑΡ με το Κίεβο να εμμένει στις απαιτήσεις του να εγκαταλείψει η Ρωσία όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει και τη Μόσχα να πιέζει με τις επιθέσεις της έχοντας ήδη καταλάβει μεγάλες εκτάσεις της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

Ειρηνευτική Διάσκεψη για την Ουκρανία: Στόχος ο καθορισμός οδικού χάρτη για τερματισμό του πολέμου

Οι συζητήσεις επικεντρώνονται στο ειρηνευτικό σχέδιο του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι με στόχο να επιτευχθεί «δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ».

Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο στην Ελβετία
Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο στην Ελβετία © EPA/MICHAEL BUHOLZER

Στη Διάσκεψη βρίσκεται και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε σε θερμό κλίμα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-d20pxp0hd76p)

Μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία στέλνει από την πλευρά του με την παρουσία του ο Έλληνας πρωθυπουργός εστιάζοντας στην ανάγκη επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της ERT, στόχος της Διάσκεψης είναι η προώθηση μιας κοινής αντίληψης για το πλαίσιο επίτευξης αυτού του σκοπού και ο καθορισμός ενός οδικού χάρτη για την εμπλοκή και των δύο μερών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.

Η Διάσκεψη εστιάζει σε τρεις θεματικές:

  • επισιτιστική ασφάλεια και ελευθερία ναυσιπλοΐας,
  • πυρηνική ασφάλεια,
  • ανθρώπινη διάσταση (απελευθέρωση κρατουμένων πολέμου και απαχθέντων παιδιών), οι οποίες έχουν ως βάση τη «Φόρμουλα για την Ειρήνη» (σχέδιο δέκα σημείων) που είχε παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι τον Νοέμβριο του 2022.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό», κατά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής

Όλα όσα συμφωνηθούν θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης την οποία έχουμε όλοι ανάγκη, είπε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας: «Θα δούμε να γράφεται Ιστορία στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής»

Επισήμανε δε ότι θα παρουσιάσει στη Μόσχα πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου όταν θα είχε συμφωνηθεί από τη διεθνή κοινότητα.

«Το πάγωμα της σύγκρουσης σήμερα, με τα ξένα στρατεύματα να κατέχουν ουκρανική γη, δεν είναι η λύση. Είναι μια συνταγή για μελλοντικΠρέπει να υποστηρίξουμε μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη για την Ουκρανία. Μια που αποκαθιστά την κυριαρχία της Ουκρανίας και την εδαφική της ακεραιότητα».

Ο κύκλος των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας ενός σχεδίου ειρήνευσης πρέπει να διευρυνθεί, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν

O Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα ότι η τελευταία ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας για την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάληψη κι άλλων εδαφών της χώρας (από τη Ρωσία) και είναι μία “ολοκληρωτικά παράλογη εικόνα”.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης, στους δημοσιογράφους ότι η απουσία της Κίνας από τη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, είναι πιθανώς ένα αποτέλεσμα των ρωσικών εκκλήσεων για τη μη συμμετοχή της.

Πηγή: ERT

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.