- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ
Aπόφαση του Βρετανικού Ανώτατου Δικαστηρίου
Tζούλιαν Ασάνζ: Μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της έκδοσης στις ΗΠΑ
Ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ έλαβε άδεια να ασκήσει πλήρη έφεση για την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αφού υποστήριξε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου τη Δευτέρα ότι ενδέχεται να μην μπορεί να επικαλεστεί το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου σε μια δίκη.
Δύο δικαστές στο Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσαν ότι του έδωσαν άδεια να ασκήσει πλήρη έφεση για να ακούσουν το επιχείρημά του ότι ενδέχεται να υποστεί διακρίσεις λόγω του ότι ο γεννημένος στην Αυστραλία Ασάνζ είναι ξένος υπήκοος.
Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο εν όψει της απόφασης-κλειδί μετά από 13 χρόνια νομικών μαχών, με τους δύο δικαστές να καλούνται να δηλώσουν αν ικανοποιήθηκαν από τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι ο 52χρονος Ασάνζ μπορεί να επικαλεστεί το δικαίωμα της Πρώτης Τροποποίησης, αν δικαστεί για κατασκοπεία στις ΗΠΑ.
Η είδηση έγινε δεκτή έξω από το δικαστήριο με μια έκρηξη ζητωκραυγών και τραγουδιών. Η νομική ομάδα του Ασάνζ είχε δηλώσει ότι αν έχανε θα μπορούσε να είναι σε ένα αεροπλάνο για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέσα σε 24 ώρες.
Ο δικηγόρος του Έντουαρντ Φιτζέραλντ είχε πει στους δικαστές ότι δεν θα έπρεπε να δεχθούν τη διαβεβαίωση που έδωσαν οι εισαγγελείς των ΗΠΑ ότι ο γεννημένος στην Αυστραλία Ασάνζ θα μπορούσε να επιδιώξει να επικαλεστεί τα δικαιώματα και την προστασία που παρέχει η Πρώτη Τροπολογία, καθώς ένα αμερικανικό δικαστήριο δεν θα δεσμευόταν από αυτό.
Ο Φιτζέραλντ είχε δεχτεί μια ξεχωριστή διαβεβαίωση ότι ο Ασάνζ δεν θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είχαν παράσχει μια «ξεκάθαρη υπόσχεση ότι δεν θα απαγγείλουν κατηγορίες για θανατηφόρο αδίκημα».
Οι ΗΠΑ είπαν ότι η διαβεβαίωση της Πρώτης Τροπολογίας ήταν επαρκής. Ο Τζέιμς Λιούις, που εκπροσωπεί τις αμερικανικές αρχές, δήλωσε ότι κατέστησε σαφές ότι ο Ασάνζ δεν θα υποστεί διακρίσεις λόγω της εθνικότητάς τουσε οποιαδήποτε αμερικανική δίκη ή ακρόαση.
Η νομική ομάδα του Ασάνζ ήταν αισιόδοξη μετά την έκδοση της απόφασης. Ο Φιτζέραλντ δήλωσε ότι μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να εκδικαστεί η έφεση. Η Στέλλα Ασάνζ, σύζυγος του ιδρυτή των Wikileaks, υπόσχεται να συνεχίσει να αγωνίζεται ενόψει της κρίσιμης δικαστικής ημερομηνίας.
Πηγή: Reuters
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
O πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τους κατοίκους
Κίνδυνος για το οικοσύστημα της Αυστραλίας - Η χρήση τους ως τροφή για ερπετά
Χωρίς τέλος τα πλήγματα του ρωσικού στρατού σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Πρώτη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στην Πιονγκγιάνγκ μετά από επτά χρόνια
Άγνωστο σε τι κατάσταση βρίσκεται
Ερωτηματικό για το πώς διέρρευσε η πληροφορία για την αποστολή τους
Η Χεζμπολάχ απορρίπτει την προτεινόμενη συμφωνία
«Ως υπουργός είμαι έντρομος και ως πατέρας ακόμη περισσότερο» δηλώνει ο υπουργός Δικαιοσύνης
Το «εξαιρετικά ευφυές» ζώο κατάφερε να ξεφύγει από τις παγίδες και τα ηρεμιστικά των αρχών
«Δεν υπήρξε κανένα δράμα» λέει πηγή από το περιβάλλον του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.