- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Δεν κινδυνεύει πλέον η ζωή του Σλοβάκου πρωθυπουργού Φίτσο μετά την επίθεση
Η κατάστασή του παραμένει σοβαρή και χρειάζεται εντατική φροντίδα, ανέφερε στενός συνεργάτης του
Σλοβακία: Δεν κινδυνεύει πλέον η ζωή του Φίτσο μετά την επίθεση - Η κατάστασή του παραμένει σοβαρή και χρειάζεται εντατική φροντίδα, ανέφερε στενός συνεργάτης του
Η ζωή του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο δεν διατρέχει πλέον κίνδυνο, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ρόμπερτ Κάλινακ, τέσσερις ημέρες μετά την επίθεση της οποίας ο επικεφαλής της κυβέρνησης αποτέλεσε τον στόχο.
"Δεν υπάρχει πλέον άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του, όμως η κατάστασή του παραμένει σοβαρή και χρειάζεται εντατική φροντίδα", είπε ο Κάλινακ, ο πιο στενός πολιτικός συνεργάτης του Φίτσο.
Προοίμιο μέτρων κατά αντιφρονούντων η απόπειρα δολοφονίας του Ρόμπερτ Φίτσο;
Η απόπειρα δολοφονίας κατά του Φίτσο είναι το θλιβερό αποκορύφωμα της αυξανόμενης βίας κατά πολιτικών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στη Σλοβακία, μια χώρα βαθιά διχασμένη πολιτικά και με τον τόνο ανάμεσα στα κόμματα να είναι εξαιρετικά σκληρός και βίαιος, όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι του Φίτσο εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους απέναντι στην απόπειρα δολοφονίας του.
Όπως αναφέρει η DW, το βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης ακύρωσε τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της αναδιοργάνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που σχεδιάζει η κυβέρνηση Φίτσο. Η πρόεδρος Ζουζάνα Καπούτοβα, η οποία είναι και η ίδια στόχος λασπολογίας και πρόκειται να εγκαταλείψει σύντομα την πολιτική της καριέρα για τον λόγο αυτό, κάλεσε την πολιτική ελίτ της χώρας και τους πολίτες να τοποθετηθούν απέναντι στο κύμα μίσους και βίας.
Σλοβακία: «Απογοητευμένος και πολιτικά μπερδεμένος» ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας
Τα κίνητρα του δράστη και οι συνθήκες του εγκλήματος δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Ένα πράγμα είναι ωστόσο ήδη βέβαιο: Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για έναν βαθιά απογοητευμένο και πολιτικά μπερδεμένο άνθρωπο που έδρασε μόνος. Ο 71χρονος Γιουράι Τσ., με καταγωγή από τη νοτιοδυτική Σλοβακία, εργαζόταν σε μία εταιρία σεκιούριτι και, σύμφωνα με δημοσιεύματα των σλοβακικών ΜΜΕ, είχε επιχειρήσει ανεπιτυχώς να γίνει συγγραφέας. Έκανε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, οι οποίες στρέφονταν κατά μεταναστών και Ρομά. Παράλληλα, ήταν προφανώς και αντίπαλος του δεξιού εθνικιστικού κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο. Παρατηρητές κάνουν λόγο για ένα άτομο «απογοητευμένο και πολιτικά μπερδεμένο».
Δεν υπήρχε τίποτα που να υποδεικνύει ότι θα μπορούσε να συμβεί μία δολοφονική απόπειρα κατά του Ρόμπερτ Φίτσο. Ωστόσο, η επίθεση εντάσσεται σε ένα ιστορικό παρασκήνιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από βία στην πολιτική κουλτούρα και συνδέεται με το οργανωμένο έγκλημα – ένα παρελθόν με το οποίο η Σλοβακία δεν έχει αντιπαρατεθεί ακόμη.
Μετά τη διάλυση της Τσεχοσλοβακίας και την ανεξαρτησία της το 1993, η χώρα υπό τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Μέτσιαρ βρέθηκε για χρόνια σε ένα σταυροδρόμι μεταξύ ενός αυταρχικού καθεστώτος με στενούς δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα και μιας ανάπτυξης με βάση στο κράτος δικαίου. Η περίοδος αυτή στιγματίστηκε από οικονομικά εγκλήματα και εγκληματικές ιδιωτικοποιήσεις, βάναυσες δολοφονίες υποκινούμενες από τη μαφία και σοβαρές επιθέσεις κατά επικριτών του Μέτσιαρ. Ναδίρ της περιόδου θεωρείται το παιχνίδι εξουσίας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Μέτσιαρ και τον τότε πρόεδρο της χώρας Μιχάλ Κόβατς, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μυστικές υπηρεσίες της Σλοβακίας απήγαγαν τον γιο του Κόβατς. Ο Μέτσιαρ θεωρείται υποκινητής της απαγωγής, ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση.
Προοίμιο μέτρων κατά αντιφρονούντων;
Η ένταξη της Σλοβακίας στην ΕΕ το 2004 φάνηκε να σηματοδοτεί το τέλος αυτής της εποχής. Ήταν επίσης η εποχή που ξεκίνησε και ο Ρόμπερτ Φίτσο την πολιτική του καριέρα στη χώρα. Ο Φίτσο, δικηγόρος, έγινε αρχικά γνωστός ως σοσιαλδημοκράτης και αγωνιστής κατά της διαφθοράς και του ανεξέλεγκτου νεοφιλελευθερισμού. Αφού ανέλαβε όμως καθήκοντα πρωθυπουργού, το 2006, φημολογείται ότι βρέθηκε και ο ίδιος μπλεγμένος σε σκάνδαλα διαφθοράς.
Στις αρχικές αντιδράσεις μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόμπερτ Φίτσο μέλη της κυβέρνησης κατηγόρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους που επικρίνουν την κυβέρνηση Φίτσο ότι ήταν οι εγκέφαλοι πίσω από το έγκλημα. Ενδέχεται να πρόκειται για μία ένδειξη ότι η επίθεση κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού θα μπορούσε να γίνει το προοίμιο για ακόμη πιο αυστηρά μέτρα κατά των επικριτών της κυβέρνησης.
Πηγή: DW
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.