Κοσμος

Μαίνονται οι μάχες γύρω από τη Ράφα ενώ οι συνομιλίες έχουν «βαλτώσει»

Η Ουάσινγκτον μπλόκαρε την αποστολή πολεμικού υλικού μέχρι νεωτέρας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Battles rage around Rafah after U.S. halts some weapons to Israel
Battles rage around Rafah after U.S. halts some weapons to Israel © HAITHAM IMAD/ EPA

Γάζα: Μάχες μαίνονται γύρω από τη Ράφα - Oι ΗΠΑ σταμάτησαν φορτίο στρατιωτικού υλικού προς το Ισραήλ

Η Χαμάς συγκρούστηκε με ισραηλινά στρατεύματα στα περίχωρα της πολυσύχναστης νότιας πόλης Ράφα της Λωρίδας της Γάζας την Τετάρτη την ώρα που η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι καθυστέρησε την αποστολή στρατιωτικού υλικού προς το Ισραήλ για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες στοχεύουν να αποτρέψουν μια πλήρη ισραηλινή εισβολή στη Ράφα, δήλωσαν ότι μια αναθεωρημένη πρόταση της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός μπορεί να άρει το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, με τις συνομιλίες να επαναλαμβάνονται στο Κάιρο την Τετάρτη.

Τα ισραηλινά τανκς διέσχισαν το συνοριακό πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου την Τρίτη, αποκόπτοντας μια ζωτικής σημασίας οδό βοήθειας και τη μοναδική έξοδο για την εκκένωση τραυματιών.

Αλλά η πόλη αποτελεί επίσης καταφύγιο για εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχουν διαφύγει από το πεδίο των μαχών. Έχουν στριμωχτεί σε καταυλισμούς με σκηνές και αυτοσχέδια καταφύγια, υποφέροντας από ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα. Το κύριο μαιευτήριο της Ράφα, όπου πραγματοποιούνται σχεδόν οι μισές γεννήσεις στη Γάζα, έχει σταματήσει να δέχεται ασθενείς.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είχε εξετάσει προσεκτικά την παράδοση όπλων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Ράφα, και ως αποτέλεσμα διέκοψε ένα φορτίο που αποτελείται από 1.800 βόμβες των 2.000 λιβρών και 1.700 βόμβες των 500 λιβρών.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι η απόφαση ελήφθη στο πλαίσιο του σχεδίου του Ισραήλ να πραγματοποιήσει επίθεση στη Ράφα, την οποία η Ουάσινγκτον αντιτίθεται χωρίς εγγυήσεις για τους πολίτες.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είχε αποκαλύψει υποδομές της Χαμάς σε διάφορες τοποθεσίες στην ανατολική Ράφα και ότι τα στρατεύματά του πραγματοποιούσαν στοχευμένες επιδρομές στην πλευρά της Γάζας στο πέρασμα της Ράφα και αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Στο Κάιρο, οι αντιπροσωπείες στις διαπραγματεύσεις από τη Χαμάς, το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο και το Κατάρ αντέδρασαν θετικά στην επανέναρξή τους την Τρίτη, δήλωσαν δύο αιγυπτιακές πηγές. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρέιν Ζαν-Πιέρ στους δημοσιογράφους στο Air Force One την Τετάρτη.

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς ταξίδεψε από το Κάιρο στο Ισραήλ την Τετάρτη και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι μια πρόταση τριών φάσεων που εγκρίθηκε από τη Χαμάς ήταν απαράδεκτη επειδή οι όροι δεν «ίσχυαν πλέον». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ένα νέο κείμενο που παρουσίασε η Χαμάς υποδηλώνει ότι τα κενά θα μπορούσαν να καλυφθούν.

Η πρόταση περιελάμβανε μια πρώτη φάση με εκεχειρία έξι εβδομάδων, εισροή βοήθειας στη Γάζα, την επιστροφή 33 ισραηλινών ομήρων, ζωντανών ή νεκρών, και την απελευθέρωση από το Ισραήλ 30 κρατούμενων παλαιστινιακών παιδιών και γυναικών για κάθε απελευθερωμένο ισραηλινό όμηρο, σύμφωνα με διάφορες πηγές.

Η επίθεση του Ισραήλ έχει σκοτώσει 34.844 Παλαιστίνιους σε επτά μήνες πολέμου στη Γάζα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο πόλεμος άρχισε όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας άλλους 252, εκ των οποίων 128 παραμένουν όμηροι στη Γάζα και 36 έχουν κηρυχθεί νεκροί, σύμφωνα με τα τελευταία ισραηλινά στοιχεία.

Πηγή: Reuters

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.