Κοσμος

Λινέτ Ντόσον: Η πιο πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης της Αυστραλίας

Το πτώμα της δεν βρέθηκε ποτέ, αλλά όλοι στη χώρα πίστευαν ότι είχε δολοφονηθεί

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λινέτ Ντόσον: Η πιο πολύκροτη υπόθεση εξαφάνισης της Αυστραλίας

Υπόθεση Λινέτ Ντόσον: Ο Κρις Ντόσον καταδικάστηκε για τη δολοφονία της γυναίκας του 40 χρόνια μετά την εξαφάνισή της

Η Λινέτ και ο Κρις Ντόσον γνωρίστηκαν στο λύκειο το 1965, όταν ήταν μαθητές 17 ετών, όμορφοι και αγαπητοί στο σχολείο τους. Το '70 παντρεύτηκαν κι εγκαταστάθηκαν στο Σίδνεϊ. Αργότερα απέκτησαν δυο κοριτσάκια. Μεταξύ 1972 και 1976, ο Κρις και ο δίδυμος αδερφός του Πωλ έπαιζαν επαγγελματικό ράγκμπι και ήταν πολύ προβεβλημένοι αθλητές της Αυστραλίας. Το 1975, οι αδελφοί Ντόσον και οι σύζυγοί τους εμφανίστηκαν σε ντοκιμαντέρ του ABC, όπου συζητούσαν για το πώς ο στενός δεσμός των διδύμων επηρέασε τις ζωές τους. Όταν τελείωσαν την καριέρα τους στο ράγκμπι, οι αδερφοί Ντόσον εργάστηκαν ως καθηγητές φυσικής αγωγής σε λύκεια κοντά στο Σίδνεϊ. Τόσο ο Κρις όσο και ο Πωλ φημολογείται ότι είχαν συχνά εξωσυζυγικές σχέσεις με μαθήτριές τους.

Το 1981, ο Κρις έκανε σεξ με τη 17χρονη μαθήτριά του Τζοάν Κέρτις, η οποία επειδή είχε προβλήματα με την οικογένειά της μετακόμισε προσωρινά στην κατοικία της οικογένειας Ντόσον, μετά από πρόσκληση του Κρις, ως μπέιμπι σίτερ των κοριτσιών του. Πριν τα Χριστούγεννα του ‘81, ο Κρις άφησε μια επιστολή στη Λινέτ λέγοντάς της πως είχε ανάγκη να μείνει για λίγο μόνος και θα πήγαινε ένα ταξίδι στο Κουίνσλαντ. Δεν της είπε ότι θα ταξίδευε μαζί του η Τζοάν. Πριν όμως φτάσουν στον προορισμό τους, η Τζοάν άλλαξε γνώμη, είχε δεύτερες σκέψεις για τη σχέση τους, και έτσι επέστρεψαν εκείνος στην οικογενειακή κατοικία κι η Τζοάν στο σπίτι των γονιών της.

Η εξαφάνιση της Λινέτ Ντόσον

Τον Ιανουάριο του '82 η Λινέτ και ο Κρις αποφάσισαν να επισκεφτούν έναν σύμβουλο γάμου. Οι φίλες της Λινέτ είδαν ότι σύντομα ανέκτησε την αισιοδοξία της, επειδή αγαπούσε τον άντρα και τις κόρες της και δεν ήθελε να διαλυθεί η οικογένειά της. Στις 9 Ιανουαρίου ο Κρις ισχυρίστηκε ότι πήγε τη Λινέτ με το αμάξι του στη στάση του λεωφορείου γιατί ήθελε να επιστρέψει ρούχα που είχε αγοράσει από εμπορικό κέντρο του Σίδνεϊ. Η οικογένεια σχεδίαζε να επισκεφτεί τη μητέρα της Λινέτ εκείνο το απόγευμα. Όταν ο Κρις πήγε στην πεθερά του μόνο με τις κόρες του, ισχυρίστηκε ότι η Λινέτ του είχε τηλεφωνήσει και είχε πει ότι θα πήγαινε στην Κεντρική Ακτή με μερικές φίλες γιατί ήθελε να μείνει λίγο καιρό μακριά του.

Δύο μέρες μετά την εξαφάνιση της Λινέτ, η Τζοάν Κέρτις μετακόμισε μόνιμα στο σπίτι της οικογένειας, κοιμόταν στο κρεβάτι της Λινέτ, φορούσε τα ρούχα και τα κοσμήματά της. Εκείνον τον Ιανουάριο ο Κρις ισχυρίστηκε ότι η γυναίκα του του τηλεφώνησε πολλές φορές, ενώ είχε κάνει δυο αγορές με την τραπεζική της κάρτα. Πέρασαν έξι εβδομάδες μέχρι να δηλώσει στην αστυνομία, στις 18 Φεβρουαρίου 1982, την εξαφάνιση της γυναίκας του. Σε μια δήλωση στην αστυνομία, ο Κρις υπονόησε ότι η Λινέτ είχε ενταχθεί σε μια θρησκευτική οργάνωση. Την επόμενη χρονιά ο Ντόσον ζήτησε νομική συμβουλή για να χωρίσει τη Λινέτ και το διαζύγιό τους οριστικοποιήθηκε το ‘83. Τον Ιανουάριο του 1984 ο Κρις Ντόσον και η Τζοάν Κέρτις παντρεύτηκαν κι απέκτησαν μαζί μια κόρη. Το ζευγάρι χώρισε εννέα χρόνια αργότερα.

Λινέτ Ντόσον
Λινέτ Ντόσον © EPA/NSW POLICE HANDOUT

Οι έρευνες για την εξαφανισμένη Λινέτ Ντόσον και η καταδίκη του συζύγου της, Κρις Ντόσον

Αφού οι έρευνες της αστυνομίας για την εξαφανισμένη Λινέτ είχαν επί χρόνια αποβεί άκαρπες, διεξήχθησαν δυο έρευνες από την Εισαγγελία. Η πρώτη έρευνα τον Φεβρουάριο του 2001 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Λινέτ είχε δολοφονηθεί, ότι ο δολοφόνος της ήταν κάποιος που γνώριζε και έπρεπε να γίνουν διώξεις. Ωστόσο, η Γενική Εισαγγελία της Νέας Νότιας Ουαλίας εκτίμησε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για ποινική δίωξη. Μια δεύτερη έρευνα, που διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2003, σύστησε να κατηγορηθεί ο Κρις Ντόσον για τη δολοφονία της Λινέτ. Ωστόσο και πάλι κρίθηκαν μη επαρκή τα αποδεικτικά στοιχεία. 

Τον Απρίλιο του 2018, μετά από εκτεταμένες έρευνες, η αστυνομία της Νέας Ουαλίας έσκαψε την ιδιοκτησία του Ντόσον στη βόρεια ακτή του Σίδνεϊ, αλλά δεν βρήκε κανένα ίχνος της Λινέτ. Ζήτησε τότε από τη Γενική Εισαγγελία να επανεξετάσει τα στοιχεία γύρω από την εξαφάνισή της. Τον Δεκέμβριο του 2018 ο Κρις Ντόσον συνελήφθη στο Κουίνσλαντ, εκδόθηκε στη Νέα Νότια Ουαλία και κατηγορήθηκε για τον φόνο της πρώτης του συζύγου. Του επιβλήθηκε εγγύηση και τον Ιούνιο του 2019 δήλωσε αθώος για τη δολοφονία της. Τον Φεβρουάριο του 2020, ο Κρις δεσμεύτηκε να δικαστεί για τη δολοφονία της Λινέτ και να αντιμετωπίσει επίσης την κατηγορία αποπλάνησης κοριτσιού μεταξύ 10 και 17 ετών, που σχετιζόταν με τη σεξουαλική του σχέση με την Κέρτις, ενώ ακόμη δίδασκε στο λύκειο.

Ο Ντόσον, σε ηλικία πλέον 73 ετών, δήλωσε αθώος για τη δολοφονία της πρώτης του συζύγου του Λινέτ, η οποία εξαφανίστηκε τον Ιανουάριο του 1982. Αν και τα στοιχεία εναντίον του ήταν εντελώς περιστασιακά, ο δικαστής εξήγησε στη μαραθώνια πεντάωρη κρίση του πώς μια σειρά από ψέματα που είπε μετά την εξαφάνιση της συζύγου του έδειξαν ένοχη συνείδηση. Ο Ντόσον ήθελε μια «σχέση χωρίς όρια» με την έφηβη μπέιμπι σίτερ της οικογένειας. Ο έρωτάς του ήταν το κίνητρο για τη δολοφονία της Λινέτ. Και αποφεύγοντας ένα δαπανηρό διαζύγιο, είχε οικονομικό όφελος. Ο Ντόσον είχε «εμμονή» με την Τζόαν και η σχέση δασκάλου και μαθητή σε διάστημα ενός έτους έγινε «ολοένα και πιο έντονη».

Κρις Ντόσον
Κρις Ντόσον © EPA/BIANCA DE MARCHI

Στη διάρκεια της δίκης, προβλήθηκε βίντεο από την ανάκριση Ντόσον το 1991. Σε αυτό, ο Ντόσον έλεγε στην αστυνομία ότι υπήρχαν νύχτες που έμενε ξύπνιος και έκλαιγε ελπίζοντας να έχει κάποια είδηση από τη Λιν. Αλλά ο δικαστής απέρριψε αυτόν τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι υπήρχαν αποδείξεις ότι ήθελε διακαώς να απαλλαγεί από τη Λινέτ. Υπέφερε στη σκέψη ότι θα έχανε τη Τζοάν, ώστε αποφάσισε να σκοτώσει τη Λινέτ. Ο δικαστής έκρινε ότι ο Ντόσον είπε ψέματα για να δείξει ότι η σύζυγός του ήταν ακόμα ζωντανή, όπως όταν ισχυρίστηκε ότι της μίλησε πολλές φορές στο τηλέφωνο μετά την εξαφάνισή της. Οι κλήσεις αυτές δεν περιλάμβαναν καμιά λεπτομέρεια. Σημείωσε ότι στην ανάκριση από την αστυνομία το 1991 ο κατηγορούμενος είχε ισχυριστεί ότι έλαβε μια κλήση από τη Λινέτ την ημέρα μετά την εξαφάνισή της, αλλά κανείς δεν μπορούσε να το επιβεβαιώσει. Η Λινέτ δεν είχε τηλεφωνήσει σε φίλους και συγγενείς από την τελευταία φορά που την είδαν.

Στη διάρκεια της δίκης, η νομική ομάδα του Ντόσον υποστήριξε ότι η Λινέτ έφυγε επειδή έβλεπε ότι ο γάμος τους είχε διαλυθεί. Κατά την έκδοση της ετυμηγορίας, ο δικαστής σημείωσε ότι ο Κρις Ντόσον ήταν «για άλλη μια φορά η μόνη πηγή πληροφοριών» για αυτόν τον ισχυρισμό. Είπε ότι τα περιστασιακά στοιχεία έδειχναν ότι η Λινέτ ήταν ευδιάθετη και αισιόδοξη για τον γάμο της και ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι είχε κάποιου είδους συναισθηματική κατάρρευση.

Στις 30 Αυγούστου 2022, ο Κρις Ντόσον καταδικάστηκε σε 24 χρόνια φυλάκιση για τη δολοφονία της Λινέτ Ντόσον.

Η εξαφάνιση της Λινέτ Ντόσον τράβηξε το παγκόσμιο ενδιαφέρον με το podcast «The Teacher's Pet», για το οποίο η δημοσιογράφος και ο παραγωγός κέρδισαν την υψηλότερη δημοσιογραφική διάκριση της Αυστραλίας. Μεταδόθηκε το 2018, περιείχε πολλά αποδεικτικά στοιχεία που δεν είχαν συγκεντρωθεί από καμιά από τις έρευνες της αστυνομίας και είχε σχεδόν 30 εκατομμύρια ακροάσεις.

Την υπόθεση καλύπτει το ντοκιμαντέρ «Lyn Dawson Vanished. 40 years later her husband was found guilty of murder, Australian Story», ABC News In-depth.

Lyn Dawson vanished. 40 years later her husband was found guilty of murder | Australian Story

Η δημοσιογραφική εκπομπή «60 Minutes Australia» (Exclusive: The daughter of wife-killer Chris Dawson speaks out)» είχε αποκλειστική συνέντευξη της μεγάλης κόρης του Κρις και της Λινέτ, η οποία ήταν 4,5 ετών όταν έχασε τη μητέρα της και σε όλη τη ζωή της νόμιζε ότι εκείνη την εγκατέλειψε - σύμφωνα με τα ψέματα του πατέρα της, τον οποίο δεν μπορεί να συγχωρήσει. Η μικρότερη κόρη εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο πατέρας είναι αθώος. Οι δυο αδερφές δεν έχουν πια σχέσεις.

EXCLUSIVE: The daughter of wife-killer Chris Dawson speaks out | 60 Minutes Australia

Ακούστε τα Podcast «Criminal minds» της Μιμής Φιλιππίδη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ