- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η Σκωτία εξετάζει νόμο για την ευθανασία - Θετική η κοινή γνώμη σύμφωνα με δημοσκόπηση
Δικαίωμα σε διανοητικά ικανούς ενήλικες να τερματίσουν τη ζωή τους
Ελβετία, Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Αυστρία και Εκουαδόρ ανάμεσα στις χώρες που επιτρέπουν την ευθανασία
Σχέδιο νόμου που θα επιτρέπει στους κατοίκους της Σκωτίας που πάσχουν από καταληκτική νόσο να δώσουν τέλος στη ζωή τους μέσω ευθανασίας κατατέθηκε την Πέμτη ενώπιον της Βουλής της χώρας, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση η πρακτική αυτή βρίσκει σύμφωνο το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Ευθανασία στη Σκωτία, μόνο μετά από έγκριση ιατρών
Αν το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί τότε η Σκωτία θα ενταχθεί στη λίστα εκείνη των χωρών όπου ανήκουν η Ελβετία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, η Αυστρία και ο Ισημερινός και όπου επιτρέπεται η ευθανασία υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Το «Νομοσχέδιο για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αυτοκτονία για Ενήλικες με Καταληκτική Νόσο» θα δίνει το δικαίωμα σε διανοητικά ικανούς ενήλικες, οι οποίοι έχουν διαγνωστεί με καταληκτική νόσο, να τερματίσουν τη ζωή τους.
Ο νόμος θα περιέχει ασφαλιστικές δικλείδες όπως την ανεξάρτητη αξιολόγηση από δύο γιατρούς και μια 14ήμερη περίοδο χαλάρωσης. Θα απαιτείται επίσης από εκείνους που θα ζητούν να υποβληθούν στην πρακτική αυτή να έχουν ζήσει στη Σκωτία για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Οι αιτούντες θα πρέπει να χορηγούν οι ίδιοι την ουσία που θα δώσει τέλος στη ζωή τους.
Το σχέδιο παρουσιάστηκε από τον Λίαμ Μακάρθουρ, έναν βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο κοινοβούλιο της Σκωτίας, ο οποίος αυτή την εβδομάδα δήλωσε «απολύτως βέβαιος» ότι το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί γιατί υπάρχει αυξανόμενη λαϊκή υποστήριξη για την πρακτική.
Πάνω από τα τρία τέταρτα των Σκωτσέζων υποστηρίζουν την ευθανασία
Δημοσκόπηση της ακτιβιστικής οργάνωσης «Dignity in Dying» (Αξιοπρέπεια στον Θάνατο), η οποία τάσσεται υπέρ της νομοθεσίας, διαπίστωσε ότι πάνω από τα τρία τέταρτα των Σκωτσέζων υποστηρίζουν την πρακτική.
Οι πολέμιοι της νομοθεσίας υποστηρίζουν ότι η δημοσκόπηση δεν αντανακλά την αλλαγή στις απόψεις όταν τονιστούν οι κίνδυνοι της πρακτικής.
Η σχετική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Σκωτίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε αρκετούς μήνες.
Η ημιαυτόνομη κυβέρνηση της Σκωτίας, η οποία έχει τον έλεγχο τομέων όπως η υγειονομική περίθαλψη, η παιδεία και σε κάποιο βαθμό η φορολογία, έχει στο παρελθόν αποκλίνει σε πολιτικές από τις άλλες τρεις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου: Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.
Ευθανασία και στη Βρετανία μετά τις επόμενες εκλογές
Ο ηγέτης των Εργατικών στη Βρετανία, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, έχει εκφράσει την επιθυμία του να νομιμοποιηθεί η ευθανασία μετά τις επόμενες εκλογές.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αρχικά οι δύο πλευρές αντάλλαξαν συνθήματα και ύβρεις, όμως η ένταση γρήγορα κλιμακώθηκε
O κ. Κόμπος επιβεβαίωσε για πρώτη φορά την προέλευση των drones
Όσα συνέβαιναν στο παγκοσμίως γνωστό εστιατόριο της Κοπεγχάγης και τρεις φορές βραβευμένο με αστέρι Michelin
«Πιο σκληρή επίθεση» προανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ
Η ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ στο Truth Social
Στους 450.000 έφθασαν οι εκτοπισμένοι από τον Λίβανο
«Όσοι δεν καταθέσουν τα όπλα θα φέρουν την ευθύνη για τις συνέπειες», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
Η πρώτη φορά από την αρχή του πολέμου που το Τελ Αβίβ πλήττει εθνικές υποδομές του Ιράν
Απορρίφτηκε το αίτημα Τραμπ για άνευ όρων παράδοση της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Ισραήλ και ΗΠΑ συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους κατά του Ιράν
«Εχθρό» χαρακτήρισε το Ιράν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σκοπεύει μετά την επίθεση στο Ιράν να στραφεί προς την Κούβα
Τα αεροσκάφη αυτά είναι ικανά να μεταφέρουν έκαστο έως 24 πυραύλους κρουζ
«Είμαστε σε αναβαθμισμένο επίπεδο ετοιμότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Από τη στιγμή που θα πάρει εντολή δράσης θα χρειαστεί πέντε ημέρες για να σηκώσει άγκυρες
Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι έπληξαν ένα τάνκερ στα Στενά του Ορμούζ
Αναβαθμίστηκε ο συναγερμός στα Στενά του Ορμούζ
Ύστερα από πλήγμα σε βρετανική βάση, πολλές χώρες έχουν αναπτύξει στρατιωτικά μέσα στην Κύπρο
Έντονη κριτική κατά του βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.