Κοσμος

Ανυποχώρητος ο Νετανιάχου: Θα στείλει στρατό στη Ράφα με ή χωρίς την αμερικανική στήριξη

Κατά την συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νετανιάχου: Θα στείλει στρατό στη Ράφα με ή χωρίς τις ΗΠΑ
© EPA/AMOS BEN GERSON

Νετανιάχου: Είπε στον Μπλίνκεν ότι το Ισραήλ θα στείλει στρατό στη Ράφα με ή χωρίς την αμερικανική στήριξη

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ παραμένει αποφασισμένο να στείλει στρατό κάνοντας χερσαία έφοδο στη Ράφα, την πόλη στην νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί, και ότι το Ισραήλ θα το πράξει αυτό με ή χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Νετανιάχου τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι είπε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να νικηθεί το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς χωρίς να προχωρήσει ο ισραηλινός στρατός στη Ράφα.

«Και του είπα ότι ελπίζω ότι θα το κάνουμε με την υποστήριξη των ΗΠΑ, αλλά αν χρειαστεί - θα το κάνουμε μόνοι μας», τόνισε.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μπλίνκεν στο Ισραήλ για να συζητήσει την πιθανή ανακωχή στη Γάζα

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει συμφωνία για ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται εντός της ημέρας να ψηφίσει επί σχεδίου απόφασης που θα ζητεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στον ρημαγμένο από τον πόλεμο θύλακο.

Η Βρετανία —κράτος μόνιμο μέλος του ΣΑ— και η Αυστραλία κάλεσαν σήμερα επίσης να υπάρξει «άμεσο τέλος των μαχών» στον παλαιστινιακό θύλακο, ώστε να καταστεί εφικτό «να διανεμηθεί βοήθεια και να απελευθερωθούν οι όμηροι».

Καθώς οι διπλωμάτες συνεχίζουν τις προσπάθειες, οι μάχες δεν σταματούν στη Λωρίδα της Γάζας, με επίκεντρο για άλλη μια φορά τις τελευταίες ημέρες το νοσοκομείο ας Σίφα, το μεγαλύτερο σε όλο τον θύλακο, όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις λένε πως έχουν σκοτώσει πάνω από 140 «τρομοκράτες», μέλη παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων, κι ότι έχουν συλλάβει «πάνω από 350» υπόπτους από την αρχή της εβδομάδας.

«Η επιχείρηση στο νοσοκομείο Σίφα συνεχίζεται. Πρόκειται για την επιχείρηση κατά τη διάρκεια της οποίας συλλάβαμε τον μεγαλύτερο αριθμό τρομοκρατών από την έναρξη του πολέμου», δήλωσε χθες βράδυ ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί.

Έπειτα από πεντέμισι μήνες πολέμου, «το χάσμα έχει μειωθεί» στις διαπραγματεύσεις, είπε χθες ο κ. Μπλίνκεν. Παρότι «είναι δύσκολο να καταλήξουμε» σε συμφωνία, «παραμένει πάντα δυνατό», επέμεινε.

Παράλληλα με αυτές τις συνομιλίες, οι ΗΠΑ κατέθεσαν, για πρώτη φορά, σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλεί να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός συνδεόμενη με την απελευθέρωση των ομήρων» στη Λωρίδα της Γάζας.

Το κείμενο, που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία εντός της μέρας, τονίζει την «ανάγκη να κηρυχθεί άμεση και διαρκής εκεχειρία για να προστατευθούν οι άμαχοι όλων των πλευρών (και) να επιτραπεί η παράδοση απόλυτα απαραίτητης ανθρωπιστικής βοήθειας».

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνέλαβε εκατοντάδες Παλαιστίνιους μαχητές στο νοσοκομείο αλ Σίφα

Οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν συλλάβει εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, περιλαμβανομένου ενός αριθμού αξιωματούχων ασφαλείας και στρατιωτικών διοικητών των οργανώσεων αυτών, στη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στο κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στο νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας τα ξημερώματα της Δευτέρα και έκτοτε επιχειρούν μέσα στο συγκρότημα της ιατρικής δομής, το οποίο, όπως καταγγέλλει ο ισραηλινός στρατός, συνδέεται με δίκτυο τούνελ το οποίο Παλαιστίνιοι μαχητές χρησιμοποιούν ως βάση.

Σύμφωνα με τον υποναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι, τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν σκοτώσει εκατοντάδες μαχητές και έχουν συλλάβει περισσότερους από 500 υπόπτους, περιλαμβανομένων 358 μελών των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ, ο μεγαλύτερος αριθμός από την έναρξη του πολέμου πριν σχεδόν έξι μήνες.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού σημείωσε ότι μονάδες των ειδικών δυνάμεων χρησιμοποίησαν “τακτικές εξαπάτησης” για να αιφνιδιάσουν τους μαχητές και επέφεραν σοβαρό πλήγμα στη Χαμάς και τον Ισλαμικό Τζιχάντ.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι τρεις υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί διοικητές του Ισλαμικού Τζιχάντ και δύο αξιωματούχοι της Χαμάς υπεύθυνοι για την κατεχόμενη Δυτική Όχθη καθώς και άλλα στελέχη της οργάνωσης αρμόδια για την εσωτερική ασφάλεια.

Προς το παρόν η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ δεν έχουν σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές.

Το νοσοκομείο αλ Σίφα, το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας πριν το ξέσπασμα του πολέμου, είναι τώρα μία από τις λίγες υγειονομικές δομές που λειτουργούν εν μέρει στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, ενώ εκεί έχουν βρει καταφύγιο και εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Το Ισραήλ αντιμετώπισε σφοδρές επικρίσεις τον Νοέμβριο όταν τα στρατεύματά του πραγματοποίησαν μια πρώτη επιδρομή στο ίδιο νοσοκομείο. Τότε τα ισραηλινά στρατεύματα είχαν ανακοινώσει ότι εντόπισαν κάτω από το αλ Σίφα τούνελ τα οποία χρησιμοποιούνταν ως κέντρα ελέγχου και διοίκησης της Χαμάς.

Η Χαμάς και το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείο διαψεύδουν ότι χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς ή ότι εκεί κρύβονται μαχητές.

Τις τελευταίες ημέρες εκπρόσωποι της Χαμάς έχουν επισημάνει ότι οι νεκροί που έχουν ανακοινώσει οι ισραηλινές δυνάμεις κατά τις επιχειρήσεις τους στο αλ Σίφα δεν ήταν μαχητές, αλλά ασθενείς και εκτοπισμένοι που βρίσκονταν στο νοσοκομείο, ενώ κατηγόρησαν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ