Κοσμος

TikTok: Έγκρίθηκε νομοσχέδιο που επιτρέπει την απαγόρευσή του στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε το «πράσινο φως»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο για την απαγόρευσή του TikTok στις ΗΠΑ
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο για την απαγόρευσή του TikTok στις ΗΠΑ © EPA

ΗΠΑ: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το νομοσχέδιο που απειλεί το TikTok με απαγόρευση

Το TikTok, το οποίο ανήκει στην κινεζική μητρική εταιρεία, ByteDance έχει διορία περίπου 6 μήνες προκειμένου να εκποιήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ σύμφωνα με νομοσχέδιο που ενέκρινε την Τετάρτη με μεγάλη πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-czsstb4sixlt)

Η Γερουσία θα επανεξετάσει το νομοσχέδιο όταν περάσει από τη Βουλή

Ειδάλλως, η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία χρησιμοποιούν περίπου 170 εκατομμύρια Αμερικανοί θα βρεθεί αντιμέτωπη με απαγόρευση, στη μεγαλύτερη απειλή της μετά τη διακυβέρνηση Τραμπ.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 352 ψήφους υπέρ και 65 κατά, με τη στήριξη και των δύο μεγάλων κομμάτων, όμως βρίσκεται μπροστά σε ένα αβέβαιο μονοπάτι στη Γερουσία, όπου ορισμένοι τάσσονται υπέρ μιας διαφορετικής προσέγγισης στον έλεγχο εφαρμογών που ανήκουν σε ξένες χώρες και εγείρουν ανησυχίες ασφαλείας. Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ δήλωσε σήμερα πως η Γερουσία «θα επανεξετάσει το νομοσχέδιο όταν περάσει από τη Βουλή».

Περισσότεροι Αμερικανοί νοιάζονται για το TikTok παρά για τον πόλεμο στη Γάζα

Η τύχη του TikTok έχει αναδειχθεί σε ύψιστης σημασίας θέμα στην Ουάσινγκτον. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές λένε πως τα γραφεία τους έχουν λάβει μεγάλο όγκο εκκλήσεων από έφηβους χρήστες του TikTok, που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο, με τον όγκο των παραπόνων σε ορισμένες χρονικές στιγμές να υπερβαίνει τον αριθμό των εκκλήσεων υπέρ της εφαρμογής μιας εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας Μαρία Κάντγουελ δήλωσε πως θέλει ένα νομοσχέδιο «που θα μπορούσε να στηριχθεί στο δικαστήριο» και εξετάζει το ενδεχόμενο ενός ξεχωριστού νομοσχεδίου, όμως δεν είναι βέβαιη ποιο θα είναι το επόμενο βήμα.

TikTok ban: House passes bill that could lead to US ban | LiveNOW from FOX

Ζήτημα εθνικής ασφαλείας για τις ΗΠΑ

Το μέτρο είναι το τελευταίο μιας σειράς ενεργειών στην Ουάσινγκτον για την αντιμετώπιση των ανησυχιών περί εθνικής ασφαλείας στις ΗΠΑ σχετικά με την Κίνα, από συνδεδεμένα οχήματα έως προηγμένα μικροκυκλώματα τεχνητής νοημοσύνης και γερανούς στα αμερικανικά λιμάνια.

«Πρόκειται για ένα κρίσιμο θέμα εθνικής ασφαλείας. Η Γερουσία πρέπει να το πάρει και να το εγκρίνει», δήλωσε το νούμερο 2 της Βουλής των Αντιπροσώπων Στιβ Σκάλις με ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Λίγο μετά την υπερψήφιση, δύο γερουσιαστές από τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους, ο Μαρκ Γουόρνερ και ο Μάρκο Ρούμπιο αντίστοιχα, εξέδωσαν μια κοινή ανακοίνωση όπου επισήμαναν ότι ένιωθαν ενθαρρυμένοι από τη δικομματική στήριξη στο νομοσχέδιο και ότι «ανυπομονούν να εργαστούν από κοινού προκειμένου αυτό το νομοσχέδιο να εγκριθεί από τη Γερουσία και να υπογραφεί ως νόμος».

Τον περασμένο μήνα, η προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν εντάχθηκε στο TikTok, εγείροντας ελπίδες μεταξύ αξιωματούχων της πλατφόρμας ότι το ενδεχόμενο της θέσπισης ενός νόμου φέτος είναι απίθανο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok στην Ουάσινγκτον

Ο διευθύνων σύμβουλος του TikTok Σου Ζι Τσιου επισκέπτεται το Κάπιτολ Χιλ σήμερα, σε μια προγραμματισμένη από πριν επίσκεψη για να μιλήσει με γερουσιαστές, έγινε γνωστό από μια πηγή με γνώση του θέματος.

«Η διαδικασία ήταν μυστική και το νομοσχέδιο είχε μπλοκάρει για έναν και μοναδικό λόγο: Πρόκειται για μια απαγόρευση. Ελπίζουμε πως η Γερουσία θα αναλογιστεί τα γεγονότα, οι γερουσιαστές θα ακούσουν τους ψηφοφόρους τους και θα συνειδητοποιήσουν τον αντίκτυπο στην οικονομία, τις επτά εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις και τους 170 εκατομμύρια Αμερικανούς που χρησιμοποιούν την υπηρεσία μας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος Tύπου του TikTok.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος για θέματα Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε χθες ότι στόχος είναι να τερματιστεί η κινεζική ιδιοκτησία, όχι η απαγόρευση του TikTok.

«Θέλουμε το TikTok, ως πλατφόρμα, να ανήκει σε μια αμερικανική εταιρεία ή στην Κίνα; Θέλουμε τα δεδομένα από το TikTok - στοιχεία παιδιών, ενηλίκων, να μένουν εδώ στην Αμερική ή να πηγαίνουν στην Κίνα;», είπε.

Δεν είναι σαφές εάν η Κίνα θα εγκρίνει οποιαδήποτε πώληση ή εάν τα περιουσιακά στοιχεία του TikTok στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκποιηθούν σε διάστημα έξι μηνών.

Το 2020 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να απαγορεύσει το TikTok και το κινεζικής ιδιοκτησίας WeChat, όμως τον εμπόδισαν τα δικαστήρια. Προσφάτως, εξέφρασε ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας απαγόρευσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ