Κοσμος

New York Times: Τούνελ δίνει στοιχεία για το πώς η Χαμάς χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία της Γάζας

Σήραγγα κάτω από το Αλ Σίφα λειτούργησε ως κρησφύγετο και αποθήκη οπλισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
New York Times: Τούνελ κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα χρησιμοποιείται από τη Χαμάς - Ρεπορτάζ παραθέτει απόρρητες πληροφορίες.
Τούνελ κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τη Χαμάς για στρατιωτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους NYT © EPA/Atef Safadi

New York Times: Τούνελ κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα χρησιμοποιείται από τη Χαμάς - Ρεπορτάζ παραθέτει απόρρητες πληροφορίες.

Τα νοσοκομεία της Γάζας έχουν αναδειχθεί ως κομβικό σημείο στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς, με κάθε πλευρά να αναφέρει πώς η άλλη χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις στη σύγκρουση ως απόδειξη της αδιαφορίας του εχθρού για την ασφάλεια των αμάχων.

New York Times: Τούνελ κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα χρησιμοποιείται από τη Χαμάς - Ρεπορτάζ παραθέτει απόρρητες πληροφορίες.
Σύμφωνα με τους NYT, η Χαμάς «χρησιμοποίησε το νοσοκομείο για κάλυψη, αποθήκευσε όπλα μέσα σε αυτό και διατήρησε μια σήραγγα κάτω από το συγκρότημα που τροφοδοτούνταν με νερό, ρεύμα και κλιματισμό» © EPA/Atef Safadi

Σε τέσσερις μήνες πολέμου, ισραηλινά στρατεύματα εισήλθαν σε πολλά νοσοκομεία για να αναζητήσουν όπλα και μαχητές.

Αλλά το νοσοκομείο Αλ Σίφα λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, τόσο γιατί είναι η μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση της Γάζας, καθώς και λόγω των ισχυρισμών του Ισραήλ ότι οι ηγέτες της Χαμάς λειτουργούσαν ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου κάτω από αυτό. Όλα αυτά ενώ η Χαμάς και το προσωπικό του νοσοκομείου επέμεναν ότι ήταν μόνο ένα ιατρικό κέντρο.

Ωστόσο, στοιχεία που εξέτασαν οι New York Times δείχνουν ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε το νοσοκομείο για κάλυψη, αποθήκευσε όπλα μέσα σε αυτό και διατηρούσε μια σήραγγα κάτω από το συγκρότημα, που τροφοδοτούνταν με νερό, ρεύμα και κλιματισμό.

WATCH: Israel allows news cameras inside Al-Shifa tunnel

Τούνελ της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Απόρρητα έγγραφα των Ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, που ελήφθησαν και εξετάστηκαν από τους NY Times, δείχνουν ότι η σήραγγα έχει μήκος τουλάχιστον 213 μέτρα, διπλάσιο από όσο αποκάλυψε δημόσια ο στρατός και ότι εκτείνεται πέρα από το νοσοκομείο και πιθανότατα συνδέεται με το μεγαλύτερο υπόγειο δίκτυο της Χαμάς.

Σύμφωνα με απόρρητες εικόνες που εξετάστηκαν από τους Times, Ισραηλινοί στρατιώτες βρήκαν υπόγειες αποθήκες, χώρους διαβίωσης και ένα δωμάτιο που φαινόταν να είναι καλωδιωμένο για υπολογιστές και εξοπλισμό επικοινωνίας κατά μήκος ενός τμήματος της σήραγγας πέρα από το νοσοκομείο - θαλάμους που δεν ήταν ορατοί σε βίντεο που κυκλοφόρησε ο ισραηλινός στρατός.

Ο ισραηλινός στρατός ωστόσο αγωνίστηκε να αποδείξει ότι η Χαμάς διατηρούσε κέντρο διοίκησης και ελέγχου κάτω από τις εγκαταστάσεις.

New York Times: Τούνελ κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα χρησιμοποιείται από τη Χαμάς - Ρεπορτάζ παραθέτει απόρρητες πληροφορίες.
Εν μέσω του πολέμου κατά της Χαμάς, το Ισραήλ παρουσίασε στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς ότι η ένοπλη οργάνωση χρησιμοποίησε το νοσοκομείο Αλ Σίφα ως σημαντικό επιχειρησιακό κόμβο και κέντρο διοίκησης © EPA/Atef Safadi

Οι επικριτές των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων λένε ότι τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τους πρώιμους ισχυρισμούς, σημειώνοντας ότι είχε διανείμει υλικό πριν από την επιδρομή που έδειχνε πέντε υπόγεια συγκροτήματα και είχαν επίσης πει ότι το δίκτυο της σήραγγας μπορούσε να προσεγγιστεί από θαλάμους μέσα σε ένα κτίριο νοσοκομείου.

Το Ισραήλ αποκάλυψε δημόσια την ύπαρξη μόνο μιας εισόδου σήραγγας στο χώρο του νοσοκομείου, στην παράγκα έξω από τα κύρια κτίριά του.

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι κινήθηκε προσεκτικά επειδή η σήραγγα ήταν παγιδευμένη με εκρηκτικά και δεν είχε χρόνο για έρευνα προτού καταστρέψει τη σήραγγα και αποσυρθεί από το νοσοκομείο.

Ισραηλινοί και Καταριανοί αξιωματούχοι, μιλώντας στους NYT υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι το Ισραήλ έπρεπε να εγκαταλείψει το νοσοκομείο για να συμμορφωθεί με τους όρους της προσωρινής κατάπαυσης του πυρός στα τέλη Νοεμβρίου.

Inside Hamas ‘tunnel base’ beneath Al-Shifa hospital | Telegraph analyses IDF footage

Επιβεβαιώνουν την ύπαρξη σύραγγας οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι δικές τους μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένων αποδεικτικών στοιχείων ότι η Χαμάς χρησιμοποίησε το Αλ Σίφα για να κρατήσει τουλάχιστον μερικούς ομήρους.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν επίσης ότι οι μαχητές της Χαμάς εκκένωσαν το συγκρότημα λίγες μέρες πριν οι ισραηλινές δυνάμεις εισέλθουν στο νοσοκομείο, καταστρέφοντας έγγραφα και ηλεκτρονικά είδη καθώς έφευγαν.

Ισραήλ: Η Χαμάς μετατρέπει τους πολίτες σε ανθρώπινες ασπίδες

Τα νοσοκομεία προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο, ακόμη και αν παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε μαχητές, αλλά η χρήση τους για άλλες πράξεις που είναι «επιβλαβείς για τον εχθρό» μπορεί να τα καταστήσει νόμιμους στόχους στρατιωτικής δράσης. Ωστόσο, οποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να σταθμίζει το αναμενόμενο στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της αναμενόμενης ζημίας για τους αμάχους.

New York Times: Τούνελ κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα χρησιμοποιείται από τη Χαμάς - Ρεπορτάζ παραθέτει απόρρητες πληροφορίες.
Οι ισραηλινές δυνάμεις βρήκαν τη σήραγγα κάτω από το ιατρικό κέντρο ακολουθώντας αγωγούς που περνούσαν από μονάδες κλιματισμού στην ταράτσα που ήταν συνδεδεμένες με την παροχή ρεύματος του νοσοκομείου, αναφέρει το δημοσίευμα © EPA/Atef Safadi

Το νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπως υποστηρίζουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, είναι ένα παράδειγμα της προθυμίας της Χαμάς να χρησιμοποιήσει τα νοσοκομεία ως κάλυψη και να μετατρέψει τους πολίτες σε ανθρώπινες ασπίδες.

Αλλά οι επικριτές λένε ότι είναι επίσης ένα παράδειγμα του φόρου αίματος για τους αμάχους όταν οι ισραηλινές δυνάμεις περικυκλώνουν και επιτίθενται σε νοσοκομεία για να καταδιώξουν μαχητές της Χαμάς ή να διασώσουν ομήρους, επιχειρήσεις που μπορούν να αποκόψουν τους γιατρούς από τα αναγκαία καύσιμα και τις υγειονομικές προμήθειες, καθώς και τους κατοίκους από την επείγουσα ιατρική περίθαλψη.

(Με πληροφορίες των New York Times)

Διαβάστε ακόμη → Εxplainer: Τι ξέρουμε για το «μετρό της Γάζας», τα περιβόητα τούνελ της Χαμάς

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ