Κοσμος

Ισραήλ: Η Χαμάς διέθετε τούνελ κάτω από την έδρα του ΟΗΕ στη Γάζα

Το τούνελ με μήκος 700 μέτρων και βάθος 18 μέτρων, διακλαδωνόταν αποκαλύπτοντας πλευρικά δωμάτια

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισραήλ: Η Χαμάς διέθετε τούνελ κάτω από την έδρα του ΟΗΕ στη Γάζα
Φωτογραφία Αρχείου © EPA/ATEF SAFADI

Ισραήλ: Η Χαμάς διέθετε τούνελ κάτω από την έδρα του ΟΗΕ στη Γάζα - Το τούνελ με μήκος 700 μέτρων και βάθος 18 μέτρων, διακλαδωνόταν αποκαλύπτοντας πλευρικά δωμάτια

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι η Χαμάς διέθετε σήραγγα διοίκησης κάτω από την έδρα του ΟΗΕ στη Γάζα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cz1fevpgp8wh)

Τούνελ εκατοντάδων μέτρων με διακλαδώσεις

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακάλυψαν ένα δίκτυο σήραγγας μήκους εκατοντάδων μέτρων που εκτείνεται εν μέρει κάτω από την έδρα της UNRWA στη Γάζα, λέει ο στρατός, κάνοντας λόγο για νέα στοιχεία εκμετάλλευσης από τη Χαμάς της κύριας υπηρεσίας αρωγής για τους Παλαιστίνιους.

Μηχανικοί του στρατού οδήγησαν δημοσιογράφους ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων μέσα από τα περάσματα σε μια περίοδο κρίσης για την UNRWA, η οποία έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα και έχει δει μια σειρά από χώρες-χορηγούς να παγώνουν τη χρηματοδότηση λόγω των ισχυρισμών του Ισραήλ τον περασμένο μήνα ότι ορισμένοι από το προσωπικό της διπλασιάζονταν ως πράκτορες της Χαμάς.

Οι Παλαιστίνιοι κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι παραποιεί πληροφορίες για να αμαυρώσει την UNRWA, η οποία απασχολεί 13.000 άτομα στη Λωρίδα της Γάζας και αποτελεί εδώ και χρόνια σανίδα σωτηρίας για τον εξαρτώμενο από τη βοήθεια πληθυσμό. Ο οργανισμός λειτουργεί σχολεία, κλινικές πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες και διανέμει βοήθεια, περιγράφοντας τις δραστηριότητές του ως καθαρά ανθρωπιστικές.

Οι δημοσιογράφοι κατέβηκαν στο τούνελ με άτομα του ισραηλινού στρατού

Τα κεντρικά γραφεία της UNRWA βρίσκονται στην πόλη της Γάζας, μεταξύ των βόρειων περιοχών τις οποίες κατέλαβαν ισραηλινά στρατεύματα και τανκς στις αρχές του τετράμηνου πολέμου κατά της κυβερνώσας ισλαμιστικής παράταξης Χαμάς, στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους να φύγουν προς τα νότια.

Οι δημοσιογράφοι που συμμετείχαν στο ταξίδι με στενή συνοδεία εισήλθαν σε ένα φρεάτιο δίπλα σε ένα σχολείο στην περιφέρεια του συγκροτήματος του ΟΗΕ, κατεβαίνοντας στη σήραγγα με τσιμεντένια επένδυση. Είκοσι λεπτά περπάτημα μέσα στο αποπνικτικά ζεστό, στενό και περιστασιακά ελικοειδές πέρασμα τους έφερε κάτω από την έδρα της UNRWA, δήλωσε ένας αντισυνταγματάρχης του στρατού που ηγείτο της ξενάγησης.

Η σήραγγα, η οποία σύμφωνα με τον στρατό είχε μήκος 700 μέτρα και βάθος 18 μέτρα, διχάζεται κατά διαστήματα, αποκαλύπτοντας πλευρικά δωμάτια. Υπήρχε ένας χώρος γραφείων, με ατσάλινα χρηματοκιβώτια που είχαν ανοιχτεί και αδειάσει. Υπήρχε μια τουαλέτα με πλακάκια. Ένας μεγάλος θάλαμος ήταν γεμάτος με διακομιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών, ένας άλλος με στοίβες βιομηχανικών μπαταριών.

«Τα πάντα διεξάγονται από εδώ. Όλη η ενέργεια για τις σήραγγες, που περπατούσατε μέσα από αυτές τροφοδοτούνται από εδώ», είπε ο αντισυνταγματάρχης, ο οποίος έδωσε μόνο το μικρό του όνομα, Ido.

«Αυτή είναι μία από τις κεντρικές διοικήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών. Αυτό το μέρος είναι μία από τις μονάδες πληροφοριών της Χαμάς, όπου διοικούσαν το μεγαλύτερο μέρος της μάχης»

«Τα πάντα διεξάγονται από εδώ» είπε στους δημοσιογράφους ο Ido

Αλλά ο Ido είπε ότι η Χαμάς φαίνεται να έχει εκκενώσει μπροστά στην ισραηλινή προέλαση, κόβοντας προληπτικά τα καλώδια επικοινωνίας που, σε ένα υπέργειο τμήμα της ξενάγησης, έδειξε να διατρέχουν το δάπεδο του υπογείου της έδρας της UNRWA.

Φάνηκε ότι τα ισχυρά ισραηλινά πυρά και οι συνεχείς χειμερινές βροχοπτώσεις μπορεί επίσης να έπαιξαν ρόλο στην αποχώρηση: Αρκετά τμήματα της σήραγγας ήταν φραγμένα με αποκολλημένη άμμο και νερό μέχρι τα γόνατα.

Σε ανακοίνωσή της, η UNRWA δήλωσε ότι είχε εκκενώσει την έδρα στις 12 Οκτωβρίου, πέντε ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, και ως εκ τούτου "δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να σχολιάσει με άλλο τρόπο" το ισραηλινό εύρημα.

«Γνωρίζουμε ότι η Χαμάς έχει ανθρώπους που εργάζονται στην UNRWA. Θέλουμε κάθε διεθνής οργανισμός να εργάζεται στη Γάζα. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Το πρόβλημά μας είναι η Χαμάς", δήλωσε ο Ido στους δημοσιογράφους.

Τι ζητήθηκε από τους δημοσιογράφου που κατέβηκαν στη σήραγγα 

Η έλλειψη λήψης κινητών τηλεφώνων στη σήραγγα κατέστησε αδύνατο τον γεωγραφικό εντοπισμό της ως κάτω από τα κεντρικά γραφεία της UNRWA. Αντ' αυτού, ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να βάλουν προσωπικά αντικείμενα σε έναν κουβά που κατέβηκε με σχοινί σε μια κατακόρυφη τρύπα στο χώρο της έδρας. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στη σήραγγα επανενώθηκαν με τα ακόμα δεμένα αντικείμενα.

Ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στο ταξίδι, ο ισραηλινός στρατός δεν επέτρεψε τη φωτογράφηση στρατιωτικών πληροφοριών, όπως χάρτες ή ορισμένο εξοπλισμό στη φάλαγγα των τεθωρακισμένων οχημάτων με τα οποία ταξίδευαν. Ζήτησε επίσης έγκριση πριν από τη μετάδοση φωτογραφιών και βίντεο που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Με πληροφορίες από Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ