Κοσμος

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των 27 για το πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία

Παρακάμφθηκε το εμπόδιο του Όρμπαν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των 27 για το πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία
Στιγμιότυπο από την Σύνοδο Κορυφής © ΕPA/Filip Singer

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία των 27 για το πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία

Τα 27 μέλη της ΕΕ συμφώνησαν την Πέμπτη κατά την σύνοδο κορυφής σε ένα πρόσθετο πακέτο στήριξης ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ (54 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την Ουκρανία, δήλωσε ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Συμβουλίου στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, κάμπτωντας έτσι το εμπόδιο που έθετε ο Βίκτορ Όρμπαν.

«Αυτό κλειδώνει σταθερή, μακροπρόθεσμη και προβλέψιμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αντέδρασε μετά την έγκριση από τους ηγέτες της ΕΕ ενός τεράστιου πακέτου νέας οικονομικής βοήθειας για τη χώρα του. Χαιρέτισε την «ομόφωνη» απόφαση και δήλωσε ότι «θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η οποία δεν είναι λιγότερο σημαντική από τη στρατιωτική βοήθεια και την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία».

Πώς πείστηκε ο Ορμπάν και τι προβλέπεται

Βάση των πρώτων πληροφορίων η συμφωνία για τη βοήθεια προς την Ουκρανία περιλαμβάνει ετήσια συζήτηση του πακέτου και τη δυνατότητα αναθεώρησής του σε δύο χρόνια «εάν χρειαστεί» όπως, δήλωσαν δύο διπλωμάτες της ΕΕ στο Reuters την Πέμπτη. Η εν λόγω πρόταση συζητήθηκε σε συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών μελών της ΕΕ μια ημέρα πριν από τη συγκέντρωση των ηγετών στις Βρυξέλλες για να συμφωνήσουν σχετικά με τη βοήθεια προς την εμπόλεμη χώρα.

Το διαπραγματευτικό πολυετές πλαίσιο προβλέπει ένα πρόσθετο χρηματοδοτικό κονδύλιο 64,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα πρέπει να δαπανηθεί για τις ακόλουθες νέες προτεραιότητες:

  • 50 δισ. ευρώ για τη διευκόλυνση της Ουκρανίας (17 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 33 δισ. ευρώ σε δάνεια)
  • 2 δισ. ευρώ για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων
  • 7,6 δισ. ευρώ για τη «γειτονιά» και τον κόσμο
  • 1,5 δισ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας στο πλαίσιο του νέου μέσου STEP
  • 2 δισ. ευρώ για το μέσο ευελιξίας
  • 1,5 δισ. ευρώ για το αποθεματικό αλληλεγγύης και έκτακτης βοήθειας

Τον Δεκέμβριο, ο Βίκτορ Όρμπαν άσκησε βέτο στο πακέτο βοήθειας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την υποστήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο, τη στιγμή που η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ έχει επίσης κολλήσει στο Κογκρέσο. Έκτοτε, οι πιέσεις προς τον Ούγγρο ηγέτη να εγκαταλείψει την αρνητική στάση του, αυξήθηκαν.

Μίνι σύνοδος πριν την σύνοδο

Προηγήθηκε πολυμερής συνάντηση ηγετών χωρών της ΕΕ με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, που συγκάλεσε πριν από την έναρξη της έκτακτης Συνόδου Κορυφής ο Σαρλ Μισέλ.

Στη συνάντηση που σκοπό είχε να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Βίκτορ Ορμπάν στο οικονομικό πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ την τετραετία 2024-2027, συμμετείχαν ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη», γράφει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ. Η ανάρτηση συνοδεύεται από μία φωτογραφία με όλους τους ηγέτες που μετέχουν στη συνάντηση, γύρω από ένα οβάλ τραπέζι και τον Βίκτορ Ορμπάν να σκύβει το κεφάλι.

Παγωμένα τα κονδύλια προς την Ουγγαρία

Την ίδια ώρα, τα κονδύλια της ΕΕ για την Ουγγαρία θα παραμείνουν παγωμένα, ανεξάρτητα από τη συμφωνία για τη βοήθεια προς την Ουκρανία στην οποία κατέληξαν τα κράτη μέλη, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ στο Reuters την Πέμπτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ