Κοσμος

Γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν να στείλουν τον Όρμπαν στην τουαλέτα κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής;

O Oύγγρος ηγέτης αποτελεί το βασικό εμπόδιο στην έγκριση της βοήθειας για την Ουκρανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουγγαρία: Ο πρωθυπουργός Όρμπαν ανάρτησε στους δρόμους αφίσες που δυσφημούν την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φον ντερ Λάιεν ενόψει των ευρωεκλογών.
© EPA/Szilard Koszticsak

Σύνοδος Κορυφής: Ο τρόπος για να εγκριθεί η βοήθεια προς την Ουκρανία 

Στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά από περίπου τρεις ώρες αδιέξοδων συζητήσεων μεταξύ των ηγετών της ΕΕ σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της Ουκρανίας, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε μια πρόταση για τον Bίκτορ Όρμπαν: «Γιατί δεν πας να πιεις έναν καφέ;»

Ο Σολτς έκανε τη σύστασή του στον Ούγγρο ηγέτη μπροστά στους ομολόγους τους στην ΕΕ στο τραπέζι των ηγετών κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Αυτό, είπε ο Σολτς, θα επέτρεπε στους υπόλοιπους 26 ηγέτες της ΕΕ να εγκρίνουν την πορεία της Ουκρανίας προς την ένταξη με την απαιτούμενη ομοφωνία - η οποία σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ επιτυγχάνεται ακόμα και αν ένας ηγέτης απέχει.

Αλλά καθώς ο Όρμπαν παραμένει ένα τεράστιο αγκάθι στο πλευρό της ΕΕ, μπορούν οι άλλοι ηγέτες να συνεχίσουν να επαναλαμβάνουν το κόλπο; Το POLITICO ρώτησε δύο εμπειρογνώμονες του δικαίου της ΕΕ - και το συμπέρασμα είναι το εξής: Είναι περίπλοκο, αλλά, από νομική άποψη, μπορεί να υπάρχει τρόπος.

Υπάρχει τρόπος;

Το πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία αποτελεί μέρος της αναθεώρησης του προϋπολογισμού της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξήγησε ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής δικαίου της ΕΕ στο HEC Paris.

Όμως, σύμφωνα με το άρθρο 312 παράγραφος 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί, ομόφωνα, να εκδώσει απόφαση που να εξουσιοδοτεί το Συμβούλιο [της Ευρωπαϊκής Ένωσης] να αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία» κατά την έγκριση του προϋπολογισμού.

Αυτό σημαίνει ότι ο Όρμπαν θα μπορούσε να εγκαταλείψει την αίθουσα κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για να επιτρέψει στους 26 άλλους ηγέτες να αποφασίσουν, παρακάμπτοντας την αντίθεση της Ουγγαρίας.

Ωστόσο, η επανάληψη της εμπειρίας του «coffee break» θα μπορούσε να εξακολουθεί να εγκυμονεί κινδύνους για τους ηγέτες της ΕΕ, δήλωσε ο Λορέντ Πεχ, πρύτανης της Νομικής Σχολής του University College του Δουβλίνου.

«Μου φαίνεται περίεργο για τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να ανέχονται τις εκβιαστικές πρακτικές του και με το πρόσχημα ότι θα πάει να πάρει έναν καφέ, θα έχει επιτευχθεί συναίνεση», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ