Κοσμος

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: «Πολιορκία» στον Όρμπαν για τη βοήθεια προς την Ουκρανία

Τι προσφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να καμφθεί το βέτο του Ούγγρου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Βίκτορ Όρμπαν
Ο Βίκτορ Όρμπαν ©OLIVIER MATTHYS/ EPA

Σύνοδος Κορυφής EE: «Κλάδος ελαίας» στον Βίκτορ Όρμπαν για να εγκρίνει την βοήθεια προς την Ουκρανία

Οι Βρυξέλλες έκαναν μια προσφορά της τελευταίας στιγμής στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την υποστήριξή του για την οικονομική βοήθεια ύψους 50 δισ. ευρώ του μπλοκ προς την Ουκρανία, εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη.

Και το Ουκρανικό στη Σύνοδο Κορυφή της ΕΕ
Και το Ουκρανικό στη Σύνοδο Κορυφή της ΕΕ ©OLIVIER HOSLET/ EPA

«Κλάδος ελαίας» στον Όρμπαν για τη βοήθεια προς την Ουκρανία

Τον Δεκέμβριο, ο Βίκτορ Όρμπαν άσκησε βέτο στο πακέτο βοήθειας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την υποστήριξη της ΕΕ προς το Κίεβο, τη στιγμή που η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ έχει επίσης κολλήσει στο Κογκρέσο. Έκτοτε, οι πιέσεις προς τον Ούγγρο ηγέτη να εγκαταλείψει την αρνητική στάση του, αυξήθηκαν.

«Η εξέλιξη αποκαλύπτει τον φόβο μεταξύ των αξιωματούχων ότι εξαντλούν τους τρόπους άσκησης επιρροής στον Ούγγρο ηγέτη και υπογραμμίζει το επίπεδο απογοήτευσης για τη συνεχή ικανότητά του να διαταράσσει τις πολιτικές του μπλοκ και να αποσπά παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους 26 συμμάχους του», σχολιάζουν οι FT. 

Συνεχίζεται το παζάρι με τον Βίκτορ Όρμπαν
Βίκτορ Όρμπαν ©OLIVIER MATTHYS/ EPA

Τι θα προσφέρει η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στον Όρμπαν

Σύμφωνα με το προσχέδιο που είδαν οι Financial Times, η νέα πρόταση περιλαμβάνει τη διενέργεια ετήσιων αξιολογήσεων της βοήθειας προς την Ουκρανία για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις απαιτήσεις του Όρμπαν, καμία χώρα δεν θα μπορεί να θέσει βέτο στη συνέχιση της ροής της βοήθειας μετά από κάθε αξιολόγηση. 

Αντιθέτως, οι ηγέτες της ΕΕ «θα διεξάγουν κάθε χρόνο συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της διευκόλυνσης [για την Ουκρανία] με σκοπό την παροχή καθοδήγησης σχετικά με την προσέγγιση της ΕΕ απέναντι στην κατάσταση που απορρέει από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Η πρόταση συζητήθηκε σε συνάντηση των πρεσβευτών των κρατών μελών της ΕΕ μια ημέρα πριν από τη συγκέντρωση των ηγετών στις Βρυξέλλες για να συμφωνήσουν σχετικά με τη βοήθεια προς την εμπόλεμη χώρα.

EE: «Κλάδος ελαίας» στον Όρμπαν για να ξεκλειδώσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία
© EPA/FILIP SINGER

Οι εναλλακτικές που εξετάζονται για τον Όρμπαν στη Σύνοδο Κορυφής

Μια ακραία λύση για την ΕΕ θα ήταν να προσπαθήσει να αφαιρέσει από τον Όρμπαν τα δικαιώματα ψήφου του, κάτι που θα απαιτούσε τη συμφωνία όλων των άλλων χωρών του μπλοκ.

Σε περίπτωση που ο Όρμπαν αρνηθεί να αποσύρει το βέτο του την Πέμπτη, αξιωματούχοι λένε ότι οι υπόλοιποι 26 ηγέτες θα εργαστούν για εναλλακτικές λύσεις για τη χρηματοδότηση του Κιέβου. Η πιο άμεση επιλογή στην συνέχειαθα ήταν η παράταση ενός υφιστάμενου καθεστώτος δανείων για το 2024. Αυτό μπορεί να γίνει με ειδική πλειοψηφία, επιτρέποντας την παράκαμψη της απαίτησης ομοφωνίας.

Οι 26 χώρες θα πρέπει να δημιουργήσουν δύο ξεχωριστά διακυβερνητικά συστήματα που θα επιτρέψουν στο μπλοκ να μεταφέρει επιχορηγήσεις και δάνεια στην Ουκρανία για το υπόλοιπο της περιόδου. Ωστόσο, η λύση αυτή είναι δαπανηρή και δυσκίνητη, καθώς σε πολλές χώρες θα απαιτούσε κοινοβουλευτική έγκριση.

Η αποτυχία ομόφωνης έγκρισης της βοήθειας προς την Ουκρανία θα έθετε επίσης εν αμφιβόλω το κατά πόσον θα εγκριθεί από τους ηγέτες της ΕΕ των 27 ένα πρόσθετο ποσό ύψους 4 δισ. ευρώ για τη μετανάστευση και την άμυνα, μέρος της ευρύτερης επικαιροποίησης του προϋπολογισμού της ΕΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ