Κοσμος

Νέο περιστατικό με ρωγμή σε παράθυρο αεροσκάφους της Boeing

Δεν πρόκειται ωστόσο για μοντέλο 737 Max 9

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέο περιστατικό με ρωγμή σε παράθυρο αεροσκάφους της Boeing
Στιγμιότυπο από το αεροσκάφος της Alaska Airlines © ΕPA/ EPA/NTSB HANDOUT

Boeing: Περιστατικό με ρωγμή σε παράθυρο του πιλοτηρίου αεροσκάφους

Πτήση εσωτερικού της ιαπωνικής All Nippon Airways επέστρεψε στο αεροδρόμιο το Σάββατο, αφού διαπιστώθηκε ρωγμή στο παράθυρο του πιλοτηρίου του αεροσκάφους Boeing 737-800 στον αέρα, δήλωσε εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας.

Η πτήση 1182 κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο της Τογιάμα, αλλά επέστρεψε στο αεροδρόμιο Σαπόρο-Νιου Τσιτόζε, αφού η ρωγμή εντοπίστηκε στο εξωτερικό από τα τέσσερα στρώματα παραθύρων που περιβάλλουν το πιλοτήριο, δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί μεταξύ των 59 επιβατών και του έξι μελών του πληρώματος.

Το αεροσκάφος δεν ήταν ένα από τα 737 Max 9 της Boeing τα οποία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά το περιστατικό με ένα νέο αεροσκάφος της Alaska Airlines στον αέρα την περασμένη εβδομάδα. 

Στην πτήση ενός 737-9 Max από το Πόρτλαντ στο Οντάριο την Παρασκευή, τμήμα της ατράκτου έφυγε από τη θέση του, αφήνοντας τους επιβάτες εκτεθειμένους στις καιρικές συνθήκες σε σχετικά μεγάλο ύψος, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες. Οι πιλότοι της Alaska Airlines κατάφεραν να προσγειώσουν το αεροσκάφος με ασφάλεια στο πλησιέστερο αεροδρόμιο και κανείς από τους 171 επιβάτες δεν έπαθε τίποτα. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) διέταξε άμεσα προσωρινή απαγόρευση πτήσεων για περισσότερα από 170 αεροσκάφη παγκοσμίως, ενώ παράλληλε επέβαλλε τεχνικούς ελέγχους. Σύμφωνα πάντως με την ευρωπαϊκή αεροπορική αρχή EASA οι αποφάσεις της FAA δεν αφορούν αεροσκάφη στην ΕΕ.

Το λογισμικό που προκάλεσε δύο δυστυχήματα

Με το 737 Max 9 η αμερικανική αεροναυπηγική εταιρεία θέλησε να αντιτάξει κάτι στο εξαιρετικά επιτυχημένο Airbus A320neo. Στις 29 Οκτωβρίου 2018, ένα Boeing 737 MAX της Lion Air συνετρίβη ανοιχτά της Ινδονησίας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 189 άνθρωποι. Τον Μάρτιο του 2019 ένα 737 MAX της εταιρείας Ethiopian Airlines, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο ανάμεσα στην Αντίς Αμπέμπα και το Ναϊρόμπι, συνετρίβη παρασέρνοντας στον θάνατο 157 ανθρώπους. Και τα δύο αεροσκάφη είχαν κάνει απότομα «βουτιά» με τη μύτη, με τους πιλότους να αδυνατούν να ανακτήσουν τον έλεγχο.

Αφού κατηγορήθηκε για απάτη, η Boeing συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα και αποζημιώσεις. Είδε επίσης την κεφαλαιοποίησή της να βουλιάζει, ενώ δέχθηκε σοβαρό πλήγμα και στις παραγγελίες.

Περαιτέρω έρευνες αποκάλυψαν επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών και η Boeing είχαν συμπαιγνία σε δοκιμαστικές πτήσεις πιστοποίησης και προσπάθησαν να συγκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες.

Πηγή: Guardian, DW

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ