Κοσμος

Άντερς Μπρέιβικ: Μηνύει το νορβηγικό κράτος για παραβίαση των δικαιωμάτων του

Ζητά να τερματιστεί η απομόνωσή του

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άντερς Μπρέιβικ: Μηνύει το νορβηγικό κράτος για παραβίαση των δικαιωμάτων του
Ο Άντερς Μπρέιβικ δίπλα στην δικηγόρο Μάρτα Λίντολμ σε δικαστήριο του Όσλο © ΕΡΑ / CORNELIUS POPPE

Ο 44χρονος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ ισχυρίζεται ότι η Νορβηγία παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο ακροδεξιός τρομοκράτης που το 2011 σκότωσε 77 άτομα στη Νορβηγία θα παρουσιαστεί την Τετάρτη ενώπιον του δικαστηρίου καθώς έχει μηνύσει το νορβηγικό κράτος για τις συνθήκες με τις οποίες κρατείται στη φυλακή. Ο Μπρέιβικ ζητά να τερματιστεί η χρόνια απομόνωσή του, καθώς και να αρθούν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί για την αλληλογραφία του με τον έξω κόσμο.

Mass killer Breivik sues Norway over isolation in jail | REUTERS

Ο 44χρονος Μπρέιβικ τον Αύγουστο του 2011 είχε σκοτώσει 8 άτομα με την έκρηξη βόμβας σε φορτηγό στο Όσλο και στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε μια θερινή κατασκήνωση της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας στο νησί Ουτόγια, όπου σκότωσε με πυροβολισμούς 69 συμμετέχοντες. Από τότε βρίσκεται στην απομόνωση.

Ο Μπρέιβικ ισχυρίζεται ότι παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά του

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μπίργκιτ Κόλρουντ που θα εξετάσει το αίτημα, απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα το δημοσιογραφικό αίτημα για αναμετάδοση της κατάθεσης του Μπρέιβικ με το σκεπτικό ότι υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί σε πλατφόρμα διάδοσης των ιδεών του από μια μαρτυρία για τις συνθήκες κράτησής του.

Άντερς Μπρέιβικ: Μηνύει το νορβηγικό κράτος για παραβίαση των δικαιωμάτων του
Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μπίργκιτ Κόλρουντ © ΕΡΑ / CORNELIUS POPPE

Οι δικηγόροι του φανατικού εθνικοσοσιαλιστή ισχυρίζονται ότι η Νορβηγία παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρουν ότι «κανείς δεν πρέπει να υπόκειται σε βασανιστήρια ή σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία». Και συνεχίζουν ότι οι συνθήκες κράτησής του για περισσότερα από 10 χρόνια τον έχουν κρατήσει σε έναν απομονωμένο κόσμο, με μοναδική επαφή τους δεσμοφύλακες και το υπόλοιπο προσωπικό της φυλακής, οι οποίοι έχουν ως αποστολή ακριβώς να διατηρήσουν αυτήν την απομόνωση.

Άντερς Μπρέιβικ: Μηνύει το νορβηγικό κράτος για παραβίαση των δικαιωμάτων του
Ο Άντερς Μπρέιβικ μαζί με τους δικηγόρους του Μάρτα Λίντολμ και Όστεν Στόρβικ © ΕΡΑ / CORNELIUS POPPE

Εξακολουθεί να θεωρείται απειλή για την κοινωνία

Από την άλλη πλευρά, οι δικηγόροι του νορβηγικού υπουργείου Δικαιοσύνης υποστηρίζουν ότι ο Μπρέιβικ εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει μια απειλή για την κοινωνία και θα μπορούσε να εμπνεύσει και άλλους να καταφύγουν στη διάπραξη εγκλημάτων, ενώ εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι ο έγκλειστος τρομοκράτης συνεχίζει να είναι πηγή έμπνευσης για ακροδεξιούς εξτρεμιστές σε όλον τον κόσμο.

Άντερς Μπρέιβικ: Μηνύει το νορβηγικό κράτος για παραβίαση των δικαιωμάτων του
Ο Άντερς Μπρέιβικ στην αίθουσα του δικαστηρίου στο Όσλο © ΕΡΑ / CORNELIUS POPPE

Η ακροαματική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της φυλακής υψίστης ασφαλείας Ρινγκερίκε όπου κρατείται ο Μπρέιβικ και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την Παρασκευή. Η απόφαση θα εκδοθεί τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τις νορβηγικές δικαστικές αρχές.

Πηγή: Reuters, BBC   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ