Κοσμος

Μακελειό στην Πράγα: Η στιγμή που ο 24χρονος ανοίγει πυρ και σκοτώνει φοιτητές

Βίντεο - ντοκουμέντο από τις προσπάθειες νεαρών να σωθούν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο 24χρονος μακελάρης στην οροφή του πανεπιστημίου κρατά στα χέρια του όπλο και ανοίγει πυρ σκοτώνοντας 14 άτομα
Ο 24χρονος μακελάρης στην οροφή του πανεπιστημίου στην Πράγα κρατά στα χέρια του όπλο και ανοίγει πυρ σκοτώνοντας 14 άτομα© Twitter

Πράγα Πυροβολισμοί: Βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή που ο μακελάρης πυροβολεί - Οι προσπάθειες φοιτητών να σωθούν

Χριστούγεννα «βουτηγμένα» στο πένθος θα κάνει η Πράγα μετά το μακελειό σε πανεπιστήμιο, όπου έχασαν τη ζωή τους 14 άτομα και τραυματίστηκαν ακόμη 24. Τον τρόμο σκόρπισε ένοπλος φοιτητής που νωρίτερα δολοφόνησε τον πατέρα του, ενώ λίγο πριν πέσει στα χέρια των αρχών έδωσε τέλος στη ζωή του. Πρόκειται για τον 24χρονο Ντέιβιντ Κόζακ, που άνοιξε πυρ από την οροφή του Πανεπιστημίου του Καρόλου της Τσεχίας, βάφοντας με αίμα τον ακαδημαϊκό χώρο. 

Ο μακελάρης σκόρπισε τον θάνατο χρησιμοποιώντας ένα πολυβόλο όπλο στο κτίριο όπου στεγάζεται το Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Καρόλου. Η δολοφονική δράση του έχει καταγραφεί σε βίντεο - ντοκουμέντο που κάνει τις τελευταίες ώρες τον γύρο του κόσμου. 

Άλλα βίντεο δείχνουν φοιτητές να βρίσκονται στο περβάζι έξω από το κτίριο, προκειμένου να κρυφτούν και να αποφύγουν τις σφαίρες του μακελάρη, ζώντας από κοντά τον απόλυτο εφιάλτη. 

Πράγα Πυροβολισμοί: Σκότωσε τον πατέρα του πριν ανοίξει πυρ στο πανεπιστήμιο

«Τίποτα δεν υποδηλώνει ότι το έγκλημα συνδέεται με διεθνή τρομοκρατία», είπε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών Βιτ Ράκουσαν.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που ανακοίνωσε ο αρχηγός της τσεχικής αστυνομίας Μάρτιν Βόντρασεκ, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 24 τραυματίστηκαν. Οι εννέα από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ο Βόντρασεκ είπε στους δημοσιογράφους ότι αστυνομικοί αναζητούσαν τον 24χρονο προτού εκείνος να εξαπολύσει την επίθεσή του στο πανεπιστήμιο, όταν βρέθηκε νεκρός ο πατέρας του στο χωριό Χόστουν, στα δυτικά της Πράγας. Ο νεαρός άνδρας «έφυγε για την Πράγα λέγοντας ότι ήθελε να αυτοκτονήσει», είπε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Αστυνομικοί ερεύνησαν πρώτα το κτίριο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ο φοιτητής επρόκειτο να παρακολουθήσει ένα μάθημα. Όμως εκείνος είχε πάει σε ένα άλλο, γειτονικό κτίριο και δεν τον βρήκαν εγκαίρως. «Στις 13.59 λάβαμε τις πρώτες πληροφορίες για τους πυροβολισμούς» είπε ο Βόντρασεκ, προσθέτοντας ότι η μονάδα ταχείας επέμβασης έφτασε στον χώρο μέσα σε 12 λεπτά. «Στις 14.20, οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση μας είπαν ότι είδαν το ασάλευτο σώμα του δράστη», συνέχισε, προσθέτοντας ότι, με βάση μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο 24χρονος αυτοκτόνησε.

Επικαλούμενος μια έρευνα σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Βόντρασεκ είπε ότι ο δράστης «εμπνεύστηκε» την επίθεση από μια «παρόμοια περίπτωση που σημειώθηκε στη Ρωσία το φθινόπωρο», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. «Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος», υπογράμμισε.

Η αστυνομία εκκένωσε το πανεπιστήμιο, χρησιμοποιώντας ως προσωρινό καταφύγιο μια αίθουσα συναυλιών, στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Πράγα Πυροβολισμοί: «Εμπνεύστηκε» την επίθεση από παρόμοιο γεγονός

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι ο 24χρονος μακελάρης «εμπνεύστηκε» την επίθεση από παρόμοιο γεγονός που καταγράφηκε στη Ρωσία το Φθινόπωρο. Τότε, ένα 14χρονο κορίτσι είχε ανοίξει πυρ με καραμπίνα στο σχολείο της και σκότωσε έναν συμμαθητή της πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό της. Ο 24χρονος είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του μέσα από μηνύματά του στο Telegram. Στο μέσο είχε αναφέρει και το όνομα «Αλίνα Αφανασκίνα». «Επιτρέψτε μου να συστηθώ, το όνομά μου είναι David. Θέλω να προχωρήσω σε ένοπλη επίθεση σε σχολείο και ίσως σε αυτοκτονία, η Alina Afanaskina με έχει βοηθήσει πάρα πολύ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πράγα Πυροβολισμοί: Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία από το 1993

Η χειρότερη μαζική δολοφονία στην Τσεχία από το 1993, όταν η χώρα έγινε ανεξάρτητο κράτος, προκάλεσε σοκ σε όλον τον κόσμο. «Σοκαρισμένος» από τα γεγονότα δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, Πετρ Πάβελ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων. Μήνυμα συμπαράστασης προς τις οικογένειες και τον τσεχικό λαό έστειλε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ενώ οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ Τζο και Τζιν Μπάιντεν και ηγέτες άλλων χωρών εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» τους στους Τσέχους.

Οι πολύνεκρες επιθέσεις με πυροβόλα όπλα δεν είναι κάτι συνηθισμένο στην Τσεχία, όμως έχουν σημειωθεί κάποιες την τελευταία δεκαετία. Το 2015 ένας 63χρονος σκότωσε επτά άνδρες και μία γυναίκα, προτού να βάλει τέλος στη ζωή του, μέσα σε ένα εστιατόριο στην πόλη Ουχέρσκι Μπροντ. Το 2019 ένας άνδρας σκότωσε επτά ανθρώπους στην αίθουσα αναμονής ενός νοσοκομείου, στην Οστράβα. Ο δράστης αυτοκτόνησε περίπου τρεις ώρες μετά την επίθεση.

Διαβάστε περισσότερα για το μακελειό στην Πράγα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ